Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 16 χρονών, 1.75 και 82 κιλά. Θέλω επειγόντως να χάσω 10 με 15 κιλά, αλλά είμαι λάτρης των γλυκών και θέλω να τρώω συνέχεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να χάσω. Τι μπορώ να κάνω;
Depi

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Depi,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις ο Δείκτης Μάζας Σώματός βρίσκεται στο 26,8 (από 25,1 – 30). Αρχικά, πρέπει να προσέξεις η διατροφή σου να ακολουθεί τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τη χρήση του ελαιόλαδου ως το κύριο λίπος της δίαιτας. Ακόμα, περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών, πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση, ενώ προτείνει τον περιορισμό στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό κλπ).

Το αίσθημα της λιγούρας εξηγείται αν έχεις μείνει πολλές ώρες νηστική (παραπάνω από τρίωρο). Προκειμένου να αποφύγεις τα περιττά τσιμπολογήματα είναι σημαντικό να εφαρμόζεις καθημερινά πρωινό και να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα (5 γεύματα ημερησίως).

Υγιεινές επιλογές γλυκού:

  • Μαύρη σοκολάτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ή μέλι
  • Φρούτο εποχής με μέλι, γιαούρτι 2% και κανέλα
  • Παστέλι
  • Ζελέ light
  • Ρυζόγαλο με κανέλα
  • Αποξηραμένα φρούτα.

Με αυτές τις επιλογές όχι μόνο θα “ξεγελάσεις” τη λιγούρα σου, αλλά θα πάρεις και θρεπτικά συστατικά. Επίσης μην θεωρείς το γλυκό σαν επιβράβευση! Μην μπαίνεις στην λογική να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με ένα γλυκό όταν έχεις ακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα της δίαιτάς σου. Ο λόγος που μπορεί να τρως, χωρίς να πεινάς, είναι γιατί υπάρχουν πολλά ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω σου, οπότε φρόντισε να ενισχύσεις την κουζίνα σου με υγιεινές τροφές.

Εναλλάσοντας τις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα (συνιστάται αερόβια άσκηση) θα έχεις σίγουρα θεαματικά αποτελέσματα!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι φοιτήτρια, 1,56 ύψος και 56 κιλά. Προσπαθώ να χάσω βάρος αλλά η ζυγαριά έχει κολλήσει. Σκέφτομαι να αντικαταστήσω τα γαλακτοκομικά με προϊόντα σόγιας. Θα έχει αποτέλεσμα;
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ιωάννα,
Το σημερινό σου βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε καλό είναι να επιλέξεις να διατηρήσεις τα κιλά σου ως έχουν. Κατά συνέπεια μην πιέζεις άλλο τον οργανισμό σου να χάσει βάρος, γιατί μπορεί να ξαναπάρεις εύκολα.

Η αντικατάσταση γαλακτοκομικών συστήνεται μόνο εάν υπάρχει δυσανεξία στην λακτόζη, είτε σε περίοδο νηστείας, είτε αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη του γάλακτος. Επιπλέον, αν καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα. Δεν συστήνεται η αντικατάσταση γαλακτοκομικών, αλλά η επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά.

Μπορείς όμως να τα εντάξεις στη διατροφή σου μιας και το γάλα σόγιας περιέχει Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα με αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από το κανονικό γάλα. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν και αναστέλλουν την εντερική απορρόφηση του λίπους.

Προσπάθησε να έχεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με 5 γεύματα ημερησίως και αύξησε τη σου φυσική δραστηριότητα, με αυτό τον τρόπο θα δεις μεγαλύτερη διαφορά στο σώμα σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι 35 ετών με ύψος 1,60 και βάρος 72 κιλά. Έχω νόσο Crohn τα τελευταία 15 χρόνια και θυρεοειδή τα τελευταία 17. Και τα δυο ελεγχόμενα βεβαία. Προσέχω τη διατροφή μου, λόγω των προβλημάτων μου, αλλά κολλάω στα κιλά συχνά. Πως μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ!
Χαρά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Χαρά,
Αρχικά να σε πληροφορήσω ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι 28,1 kg/ m2 (από 25,1 – 30), γεγονός που δηλώνει ότι καλό θα ήταν να προχωρήσεις σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

H νόσος Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή και αλλοιώσεις του βλεννογόνου σε ολόκληρο το τοίχωμα του εντέρου. Η εφαρμογή ενός κατάλληλου διατροφικού προγράμματος είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση της αντιμετώπισής της νόσου.

Τροφές που πρέπει να προτιμώνται στη νόσο Chrohn:

  • Αυγά
  • Βρώμη
  • Σολομός
  • Μπανάνα
  • Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • Γάλα αμυγδάλου (εάν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στη νόσο Chrohn:

  • Σοκολάτα
  • Κόκκινο κρέας
  • Ωμά λαχανικά
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Όξινα φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι κλπ)
  • Γάλα, γιαούρτι (εάν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Τηγανιτά (πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή σου)
  • Καυτερά φαγητά
  • Καφές, τσάι

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι τα εξής:

  • Ιώδιο: Αυγά, γάλα σόγιας, ψάρια, οστρακοειδή.
  • Σελήνιο: ξηροί καρποί, δημητριακά, αυγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος: θαλασσινά, ψάρια, συκώτι, κρέας, αυγά, μανιτάρια, σύκα.
  • Τυροσίνη: ψάρια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, μπανάνες, φασόλια, ξηροί καρποί.

Θα πρέπει λοιπόν σταδιακά να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και όχι απότωμα. Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα ώστε να διευκολύνεις την πέψη των τροφών. Μετά το γεύμα πάντα να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου πίνοντας νερό.

Η διατροφική φροντίδα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, δηλαδή να προσαρμόζεται ανάλογα τις εκάστοτε ανάγκες του καθ’ ένα, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και Ιατρό ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεσαι χορήγηση πολυβιταμινών, διότι στη νόσο του Crohn παρουσιάζονται ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 43 χρόνων. Εδώ και πέντε μήνες τρέχω σχεδόν κάθε μέρα (από 40 λεπτά μέχρι μια ώρα) αλλά αντί να χάνω κιλά παίρνω, ενώ τρώω υγιεινά και σωστά. Πριν τέσσερις μήνες είχα μια εγκυμοσύνη όμως ήταν εξομήτρειο και έκανα ένεση μεθοτρεξάνης. Ακόμα και σήμερα δεν χάνω κιλά αλλά παίρνω και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω;
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλενα,
Δεν ευθύνεται η ένεση μεθοτρεξάνης για την απότομη πρόσληψη βάρους. Ίσως να ευθύνονται άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος που δεν αναφέρονται, όπως δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υποθυροειδισμός ή ακόμα και φάρμακα που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού (π.χ. κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά).

Άλλος ένας αλλά σηματικός παράγοντας που εμποδίζει την απώλεια βάρους είναι η κατακράτηση υγρών, η οποία δημιουργείται εάν:

  • Χρησιμοποιείς πολύ αλάτι
  • Δεν ενυδατώνεις τον οργανισμό σου
  • Τρως αρκετή ζάχαρη και γλυκά
  • Καταναλώνεις πολύ αλκοόλ

Φρόντισε να συνδυάζεις τη σωστή διατροφή με το τρέξιμο, να έχεις υπομονή και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω θέμα, μάλλον ορμονολογικό, γιατί δεν μπορώ να εξηγήσω την πρόσθεση βάρους. Από 47.5 κιλά, έφτασα σχεδόν 50 μέσα σε 3 μήνες. Είμαι 52 ετών, με προπονήσεις έντονες 5 φορές την εβδομάδα και 2 φορές βάρη για σύσφιξη. Η διατροφή μου δεν έχει αλλάξει από τότε που ήμουν 47.5 κιλά. Τι εξετάσεις να κάνω για να ανακαλύψω τι συμβαίνει; Το ύψος μου είναι 1,60 και έχω 18% λίπος, μετά από λιπομέτρηση. Ευχαριστώ πολύ!
Ροζίνα-Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ροζίνα-Ελένη,
Το βάρος σου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά όρια, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή, διότι τα 47,5 κιλά που ήσουν σε κατέτασσαν στην κατηγορία ελλιποβαρούς. Πρέπει να γνωρίζεις πως εφόσον κάνεις έντονη άσκηση και βάρη θα πρέπει να καταναλώνεις επαρκής ποσότητα θερμίδων, οπότε φρόντισε να μην χάσεις βάρος αλλά να το διατηρήσεις. Η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικίλων τροφίμων από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας.

Οι ημερήσιες θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνεις και που αντιστοιχούν σε μια μέση γυναίκα είναι περίπου 1800 -2000 kcal. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ορίζει ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη πρόσληψη τροφής είναι 1200 θερμίδες για τις γυναίκες. Ειδικά εσύ που γυμνάζεσαι χρειάζεσαι παραπάνω.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί πολύσπορο, λιπαρά ψάρια, πράσινο τσάι, ξηρούς καρπούς (καρύδια), κόκκινο κρασί και βέβαια ελιές και ελαιόλαδο. Η επιλογή μιας τέτοιας διατροφής αποδίδει υψηλές προσλήψεις αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Εφόσον προσέχεις την διατροφή σου και παράλληλα δραστηριοποιείσαι, έχεις αναμφίβολα καλύτερη ποιότητα ζωής και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων παθήσεων.

Τέλος να θυμάσαι πως όσο πιο συχνά τρως τόσο το καλύτερο. Αν παραλείπεις συστηματικά γεύματα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνονται σωστές καύσεις στον οργανισμό σου.


Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164