Site icon TLIFE

Σοφία: ” Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και δεν μπορώ να χάσω κιλά.”

Q&A

Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Είμαι 21 χρόνων, έχω ύψος 1.83μ. και ζυγίζω 76 κιλά. Τρώω τέσσερις φορές την ημέρα, μικρές ποσότητες. Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και δεν μπορώ να χάσω κιλά. Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα! Επίσης περπατάω 3 ώρες την ημέρα τουλάχιστον. Μπορείτε να μου βρείτε μια λύση;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου είναι 22,7 kg/m2 και ανήκει στα φυσιολογικά όρια όμως μπορείς να βελτιώσεις λίγο ακόμα την εικόνα σου φτάνοντας στο ιδανικό σου βάρος που είναι 71,700 kg, χωρίς όμως να σου γίνει εμμονή.

Ο κυριότερος λόγος που δε χάνεις είναι διότι υπάρχει ορμονική διαταραχή και ινσουλινοαντίσταση στον οργανισμό (δηλαδή διαταράσσεται η ισορροπία της γλυκόζης/ινσουλίνης αυξάνοντας την έκκριση της ινσουλίνης και ο οργανισμός προσλαμβάνει πιο εύκολα βάρος και το αποβάλλει πιο δύσκολα). Επίσης, το γεγονός ότι η αερόβια άσκηση σου είναι σε καθημερινή βάση τόσο έντονη δείχνει ότι τελικά δε σε βοηθάει.

Βασικοί στόχοι της διαιτητικής αντιμετώπισης αποτελούν η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και η αποτροπή της περαιτέρω αύξησης του σωματικού βάρους. Για την επίτευξη αυτών των στόχων κρίνονται απαραίτητες οι διατροφικές αλλαγές, καθώς, και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Το διατροφικό σχήμα που ενδείκνυται είναι όμοιο με εκείνο του Σακχαρώδη Διαβήτη (λόγω ινσουλινοαντίστασης). Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:

– Περιορισμός της ολικής κατανάλωσης των υδατανθράκων, τόσο μέσα στο σύνολο της ημέρας, όσο και σε κάθε γεύμα ξεχωριστά.

– Κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες (πολύσπορο ψωμί, cream crackes σίκαλης, λαχανικά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, μπισκότα πολυδημητριακών, όσπρια και ωμοί ξηροί καρποί).

– Περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Προτίμηση καστανής ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια.

– Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος, ή πέτσα των πουλερικών.

– Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.

– Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.

– Κατανάλωση πρωινού γεύματος καθημερινά.

– Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων ( κάθε 2 ½ – 3 ώρες, 3 βασικά γεύματα και 3 ενδιάμεσα σνακ).

– Η προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.

– Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).

– Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

– Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού (8-10 υγρών/ημέρα).

– Αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης ή καφέ (στιγμιαίου ή ελληνικού) τα οποία ενισχύουν την αντιοξειδωτική πρόσληψη και συντελεί στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

– Εναλλαγή αερόβιας άσκησης με αναερόβια και διάρκεια αερόβιας άσκησης 45’ – 1 ώρα.

Έλενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc
/
© 2024 tlife.gr