Site icon TLIFE

Συνέχεια αναζητάω κάτι γλυκό. Γιατί μου συμβαίνει αυτό;

Q&A

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 25 χρονών και συνέχεια αναζητάω κάτι γλυκό. Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Πως μπορώ να μειώσω αυτή μου την επιθυμία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη μας,
Η επιθυμία σου για γλυκό ενδεχομένως να πηγάζει από τα παρακάτω αίτια:

  • Κακή ποιότητα ύπνου: Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα αυτού συμβάλλει στη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ορμόνη που επιδρά στον μεταβολισμό, στην αποθήκευση και αποδέσμευση του λίπους, ενώ παράλληλα προκαλεί αύξηση της ορμόνης γκρελίνης, η οποία επηρεάζει την όρεξη και τις ενεργειακές ανάγκες, οδηγώντας το άτομο στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, όπως είναι τα γλυκά τρόφιμα.
  • Κακή σύσταση γευμάτων: Η κατανάλωση απλών υδατανθράκων (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά/ δημητριακά, ζάχαρη κ.τ.λ.) αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η απότομη αυτή αύξηση γλυκόζης αίματος ακολουθείται και από απότομη μείωση, η οποία όταν επισυμβαίνει μας αναγκάζει να καταναλώσουμε ξανά κάτι από τα παραπάνω, με σκοπό την άμεση επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης στα φυσιολογικά όρια. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες & ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες αποτελούν χημικές ουσίες οι οποίες προάγουν τα ευχάριστα συναισθήματα. Η κατανάλωση κάποιων γλυκών τροφίμων, όπως η σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση ενδορφινών. Παράλληλα πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με άμεση ευχαρίστηση. Σε περιόδους που κυριευόμαστε από συναισθήματα θλίψης, άγχους, ακόμα και ανίας ο οργανισμός αναζητά την άμεση ευχαρίστηση μέσα από τα γλυκά τρόφιμα.
  • Στρες: Τα γλυκοκορτικοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και στον έλεγχο της αποθήκευσης και της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ έχουν έντονη ορεξιογόνο δράση. Έτσι σε περιόδους έντονου στρες, αυξάνεται η έκκριση κορτιζόλης, ορμόνης που ευθύνεται για την αύξηση της όρεξης και της κατανάλωσης λιπαρών και γλυκών τροφίμων.
  • Προ-εμμηνορυσιακό σύνδρομο: Μελέτες αναφέρουν αλλαγή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων πριν την έμμηνο ρύση, που συνεπάγεται με δυσανοχή στη γλυκόζη. Το φαινόμενο αυτό επιφέρει πτώση της γλυκόζης αίματος με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση του ατόμου για γλυκές τροφές.

Κάποιες προτεινόμενες διατροφικά, εναλλακτικές επιλογές γλυκών τροφίμων, θα μπορούσαν να είναι:

  • Κατανάλωση φρούτου με 1 μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς. Τα σάκχαρα των φρούτων θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού για γλυκόζη. Δοκίμασε και τα αποξηραμένα, καθώς παρέχουν πιο γλυκιά γεύση από τα φρέσκα. Πρόσθεσέ τα σε ημίπαχο γιαούρτι ή καταναλώσέ τα μαζί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.
  • Κατανάλωση ημίπαχου γιαουρτιού με λίγο μέλι και καρύδια.
  • Κατανάλωση γλυκών επιδορπίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Κατανάλωση light ζελέ φρούτων με ημίπαχο γιαούρτι.

Σε περίπτωση που εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα θα ήταν καλό να έρθεις σε επαφή με κάποιον ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σε κατευθύνει για τις απαραίτητες εξετάσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να κάνεις.


Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Όλγα Κριτσίνη



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2025 tlife.gr