ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Είμαι 28 ετών. Έχω ύψος 1,69 και βάρος 58 κιλά. Το πρόβλημα είναι ότι έχω αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα μου (28%). Πριν λίγες μέρες ξεκίνησα αερόβια γυμναστική και ενδυνάμωση 3 φορές την εβδομάδα και θα ήθελα μερικές συμβουλές για τη διατροφή μου, ώστε να μειώσω το λίπος στα κατώτατα φυσιολογικά/επιτρεπτά όρια. Ευχαριστώ πολύ.
Πέννυ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η μείωση σωματικού λίπους βασίζεται στο συνδυασμό διατροφής και άσκησης. Καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα διατροφικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές σου θρεπτικές ανάγκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόλα αυτά, η μείωση του λίπους θα μπορούσε να ενισχυθεί από τα ακόλουθα τρόφιμα και οδηγίες:
- Να πίνεις καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι. Το μυστικό βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
- Να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως). Η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
- Να καταναλώνεις καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους.
- Να καταναλώνεις 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια και καθημερινά 1 χούφτα ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς. Η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
- Να πίνεις τουλάχιστον 6-8 ποτήρια καθημερινά.
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ