ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 1.70 και 80 κιλά. Έχω χάσει ήδη κάποια κιλά σε συνδυασμό και με γυμναστική αλλά επειδή έχω πολυκυστικές δεν με βοηθάει και πολύ. Θα ήθελα να φτάσω στα ιδανικά κιλά σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα αλλά με υγιεινό τρόπο. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε πώς μπορώ να το καταφέρω;
Απάντηση
Όσο αναφορά στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχει τάση για συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του (λιπόλυση).
Προσπάθησε να τρως τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων καθημερινά όπως φρούτα τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα και ένα φυσικό χυμό, λαχανικά (μαζί με τα κυρίως γεύματά σου), επίσης πίνε καθημερινά τουλάχιστον 2lt υγρά (νερό, ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ρόφημα κρόκου κοζάνης) την ημέρα. Αντικατέστησε τα ζυμαρικά σου με αντίστοιχα ολική άλεσης, βάλε ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου, αλλά και γαλακτοκομικά (2-3 μερίδες ημερησίως).
Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ερώτηση
Είμαι 95 κιλά και έχω ύψος 1.78. Γυμνάζομαι 4 φορές τη βδομάδα αλλά τώρα με τη ζέστη δεν μπορώ. Μέσα στο χειμώνα, κατάφερα να χάσω 5 κιλά. Τώρα όμως που δεν γυμνάζομαι, φοβάμαι πως δύσκολα θα τα κάψω. Τι μπορώ να κάνω;
Άννα
Απάντηση
Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σου να ενεργοποιηθεί:
- Μη μένεις ποτέ νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες.
- Απέφυγε τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη) που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντικατέστησέ τα με καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη, ψωμί ολικής καθώς και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
- Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που μας προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.
- Μη ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποβάλλουν το λίπος από τα κόπρανα, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.
- Μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.
- Πίνε 1,5lt νερό ημερησίως. Βοηθάει στη διάσπαση του λίπους και κατ’ επέκταση στην αποβολή τοξικών ουσιών. Ταυτόχρονα μας κρατάει ενυδατωμένους αλλά και κορεσμένους.
- Πίνε 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) καθημερινά
- Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού άρα και στην αποβολή περιττών υγρών.
Τέλος, είναι σημαντικό να συμβουλευθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις σωματομετρήσεις σου (βάρος, ύψος, σωματικό λίπος) και Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά προσαρμοσμένο στις δικές σου θρεπτικές απαιτήσεις.
Αθηνά Ρούντου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Ερώτηση
Καλησπέρα. Με λένε Ειρήνη και είμαι 27 χρονών. Παλεύω χρόνια με το βάρος μου και μία χάνω μία παίρνω. Τώρα μετά από πολύ προσπάθεια, είμαι 50 κιλά αλλά κάνω αυστηρή διατροφή για να διατηρούμαι. Έχω αρχίσει όμως να κουράζομαι και δεν μπορώ άλλο να στερούμαι. Τι να κάνω για να μην παχαίνω;
Απάντηση
Δυστυχώς δεν μας δίνεις το ύψος σου προκειμένου να υπολογίσουμε το ιδανικό σου βάρος. Τα 50 κιλά ήδη ακούγονται λίγα, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί δεν χάνεις επιπλέον κιλά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:
- Ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).
- Απόφυγε τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
- Μη μένεις παραπάνω από 3 ώρες νηστική.
- Κατανάλωνε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.
- Εβδομαδιαία να τρως 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζεις με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί σίκαλης ή ολικής ή καστανό ρύζι
- Εβδομαδιαία να τρως 2-3 φορές/όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζεις με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.
- Για βραδινό προτίμησε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ & σαλάτα.
- Να πίνεις 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα).
Τέλος, είναι σημαντικό να συμβουλευθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις σωματομετρήσεις σου (βάρος, ύψος, σωματικό λίπος) και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά προσαρμοσμένο στις δικές σου θρεπτικές απαιτήσεις.
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον προβληματισμό μου σχετικά με το βάρος μου. Υπήρξα ένα παχουλό παιδί. Ποτέ παχύσαρκο. Όχι γιατί ως παιδί πρόσεχα τη διατροφή μου, αλλά γιατί πάντα γυμναζόμουν. Έπειτα από σοβαρή προσπάθεια να μάθω να τρώω σωστά και μετά από αρκετές λανθασμένες δίαιτες κατάφερα να σταθεροποιηθώ, και για μεγάλο χρονικό διάστημα ζύγιζα 56 κιλά. Σήμερα είμαι 33 ετών, με ύψος 1.66 και 62 κιλά. Τα 3 τελευταία χρόνια έχω πάρει 6 κιλά. Οι διατροφικές μου ατασθαλίες είναι ελάχιστες. Παρά το γεγονός ότι προπονούμαι 5 φορές την εβδομάδα (έντονη προπόνηση μίας ώρας), πίνω 6 ποτήρια νερό ημερησίως, δεν καταναλώνω τηγανιτά και επεξεργασμένες τροφές και δεν έχω καταφέρει να επανέλθω στα 56 κιλά. Είμαι σίγουρη πως στην αύξηση του βάρους παίζει σημαντικό ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας. Η απώλεια του πατέρα μου έχει ταράξει σημαντικά την καθημερινότητά μου. Επιπλέον, να σας ενημερώσω πως προ 5 μηνών διέκοψα και την αντισυλληπτική αγωγή που ακολουθούσα επί 13 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι πολύ κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια τόσων χρόνων στο θέμα των κιλών, κυρίως ψυχολογικά. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν πολύ εύκολα και χάνουν απίστευτα δύσκολα τα κιλά. Δυστυχώς το όλο θέμα έχει επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία μου. Θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να κινηθώ, ώστε να αρχίζει να αλλάζει και η εικόνα μου και η ψυχολογία μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με εκτίμηση, Ελένη
Απάντηση
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, το ιδανικό βάρος σου προσδιορίζεται στα 59 κιλά. Συνεπώς, η δυσκολία στην απώλεια βάρους οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στα ιδεώδη επίπεδα. Επιπρόσθετα, η χρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών σίγουρα επηρέασε το μεταβολισμό σου, μιας και προκαλούν πρηξίματα. Προκειμένου να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:
– Πίνε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
– Κατανάλωνε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κράκερ σίκαλης).
– Να είσαι πολύ τυπική με τη συχνότητα γευμάτων (να τρως ανά 3 ώρες).
– Να εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου ανάλατους ξηρούς καρπούς (20 αμύγδαλα ή 10 καρύδια).
– Να πίνεις 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, ελληνικό ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, ημίπαχο γάλα).
– Μείωσε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.
– Ένταξε στην καθημερινότητά σου 40 λεπτά αερόβιας άσκησης
Τέλος, είναι σημαντικό να συμβουλευθείς έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις σωματομετρήσεις σου (βάρος, ύψος, σωματικό λίπος) και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά προσαρμοσμένο στις δικές σου θρεπτικές απαιτήσεις.
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Ερώτηση
Θέλω να κάνω δίαιτα. Μετά την κλιμακτήριο έβαλα 18 κιλά και με ενοχλούν στο βάδισμα. Τι δίαιτα να κάνω; Ευαγγελία
Απάντηση
Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μία διατροφή βασισμένη στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας στην εμμηνόπαυση:
– Τα Ω-3 λιπαρά οξέα: συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και βελτιώνουν τη διάθεση, που συχνά δυσχεραίνεται κατά την εμμηνόπαυση. Διατροφικές πηγές: σολομός, τόνος, καρύδια, σόγια, ο λιναρόσπορος.
– Το ασβέστιο και η βιταμίνη D ενισχύουν την υγεία των οστών και βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη γραβιέρα, στους ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι/ταχίνι, ξερά σύκα, καρύδια, στα λιπαρά (σολομός) ψάρια και σε εκείνα με μικρό κόκκαλο (σαρδέλες).
– Τα φυτοοιστρογόνα, αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα φυσικών μη στεροειδικών φυτικών συστατικών, τα οποία εμφανίζουν παρόμοια δράση με τα γυναικεία οιστρογόνα και μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Διατροφικές πηγές: όσπρια, κουκούτσι ροδιού, κουκούτσι μήλου, γλυκόριζα, χουρμάδες, λιναρόσπορος, σόγια, σουσάμι.
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ