Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Κάνω δίαιτα και δεν χάνω κιλά. Είμαι 118,5 κιλά και δεν πέφτω ούτε γραμμάριο. Να σας πω τι κάνω καθημερινά, για να μου πείτε τι είναι λάθος. Έχω ένα μήνα περίπου που κάνω δίαιτα και δεν χάνω κιλά με τίποτα. Ξυπνάω στις 7 το πρωί, πίνω στις 8 το πρωί, ενώ είμαι στη δουλειά μου, 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι και τρώω 3-4 αγγουράκια. Στη μια το μεσημέρι που σχολάω, πάω σπίτι, πίνω πράσινο τσάι, τρώω 2 φέτες ψωμί με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα γαλοπούλα, ντομάτα και αγγουράκι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πιω ακόμα 3 φλιτζάνια τσάι. Κατά τις 6-7 μπορεί να φάω μια μπάρα δημητριακών κι αν πεινάσω 1 αγγουράκι. Γενικά δεν κοιμάμαι αρκετά. Το πολύ 4 ώρες.
Kendia
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνετε η διατροφής σας είναι εξαιρετικά ελλιπής σε σημαντικές ομάδες τροφίμων (φρούτα, γαλακτοκομικά, αμυλούχα τρόφιμα, κρέας, ελαιόλαδο), με αποτέλεσμα να μην λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες). Επιπλέον, η διατροφή σας είναι χαμηλοθερμιδική (<1200kcal), που ορίζεται ως το ελάχιστο όριο ημερήσιων θερμίδων. Τέλος, καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες καφεϊνούχων ροφημάτων, με αποτέλεσμα να ξεπερνάτε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε καφεΐνη (>300-400mg). Συνεπώς, η συγκεκριμένη διατροφή μάλλον συμβάλλει στην αδρανοποίηση του μεταβολισμού και στην πιθανή εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων για την υγεία σας (π.χ. τριχόπτωση, δυσκοιλιότητα, αναιμία, ταχυκαρδίες).
ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είμαι 18 ετών, 1,70 ύψος και 58 κιλά. Γυμνάζομαι καθημερινά 1 ώρα, κάνοντας τρέξιμο και βάρη. Θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να φτάσω στα 55 κιλά που ήμουν πριν 2 χρόνια. Τι πρέπει να αποφύγω ώστε να μην πάρω και άλλα κιλά;
Χριστίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματός σας (20Kg/m2) το βάρος σας θεωρείται φυσιολογικό και δεν συστήνεται περαιτέρω μείωση βάρους. Για τη βελτίωση των πολυκυστικών ωοθηκών συστήνονται οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες. Βασικοί στόχοι της διαιτητικής αντιμετώπισης αποτελούν η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και η αποτροπή της περαιτέρω αύξησης του σωματικού βάρους. Για την επίτευξη αυτών των στόχων κρίνονται απαραίτητες οι διατροφικές αλλαγές, καθώς, και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.
- Κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες (ψωμί πολύσπορο, cream crackers και κριτσίνια σίκαλης, σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό μη αποφλοιωμένο ρύζι).
- Περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Προτίμηση καστανής ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια.
- Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος, ή πέτσα των πουλερικών.
- Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.
- Η προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.
- Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).
- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού (8-10 υγρών/ημέρα).
- Αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή βιολογικό ρόφημα (πράσινο, κόκκινο και μαύρο τσάι, κρόκο κοζάνης).
- Κατανάλωση καθημερινά 2 φλιτζανιών καφέ (στιγμιαίου ή ελληνικού). Ενισχύει την αντιοξειδωτική πρόσληψη και συντελεί στη λιποδιάλυση.
- Εναλλαγή αερόβιας άσκησης με αναερόβια.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ακολουθώ εδώ και 3 εβδομάδες πρόγραμμα διατροφής από διατροφολόγο αλλά με πολύ δυσκολία χάνω βάρος. Ήμουν 91,3 και τώρα είμαι 89. Η διατροφολόγος μου είπε ότι κάνω κατακράτηση υγρών. Ενδεικτικά αναφέρω την διατροφή μιας ημέρας: το πρωί πίνω γάλα και τρώω 2 φρυγανιές, το δεκατιανό μου είναι ένας χυμός γκρέιπφρουτ, το μεσημεριανό περιέχει κοτόπουλο ψητό με σαλάτα, το απόγευμα τρώω 1 φρούτο και βράδυ γάλα με 5 κ.σ βρώμη. Τι πιστεύετε πως γίνεται λάθος; Ποια είναι η γνώμη σας; Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δέσποινα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από την στιγμή που παρακολουθείστε από πτυχιούχο διατροφολόγο θεωρείται ότι αυτός έχει αξιολογήσει το ιστορικό υγείας σας, οπότε και έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα διατροφής σας με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμά σας. Σχετικά με την κατακράτηση υγρών, αυτή μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:
- Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ή ωορρηξία ή εμμηνόπαυση ή εγκυμοσύνη
- Υπερβολική κατανάλωση αλμυρών τροφίμων
- Μειωμένη πρόσληψη υγρών
- Χρήση φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή, αγχολυτικά)
- Δυσλειτουργία κυκλοφορικού συστήματος (ευρυαγγείες, φλεβίτη)
- Διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδούς αδένα
- Σε περιπτώσεις καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας ή διαταραχών λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 77 κιλά και έχω 1.60 ύψος. Κάνω διατροφή και πηγαίνω γυμναστήριο καθημερινά και κάνω προπόνηση 1μιση ώρα, αλλά δυστυχώς έχω κολλήσει και δεν μπορώ να χάσω κιλά. Τι μου προτείνετε;
Ράνια
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τηρείται τις βασικές αρχές διατροφής, ώστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την επαρκή λειτουργία του οργανισμού σας:
- Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού θα βοηθήσει το μεταβολισμό να ενεργοποιηθεί και να κάνει περισσότερες καύσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
- Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες για να κάνει συνεχώς καύσεις ο οργανισμός σου.
- Δώσε έμφαση στην εφαρμογή μίας διατροφής που να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
- Εξόπλισε την κουζίνα σου με υγιεινά σνακ, ώστε όταν θέλεις να φας κάτι να έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός φρούτο ή μιας μπάρας δημητριακών ολικής αλέσεως ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
- Εβδομαδιαία: Κρέας ή κοτόπουλο (2-3 φορές), αυγά (2 την εβδομάδα), ψάρι (1-2 φορές) Το ψάρι (1-2 φορές) είναι μια εξαιρετική τροφή, αφού λόγω των ω-3 λιπαρών, βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
- Ημερησίως: 3-4 μερίδες λαχανικών, 2-3 μερίδες φρούτων, 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών(γάλα, τυρί γιαούρτι), 1 χούφτα ξηρών καρπών.
- Κατανάλωσε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, τα όποια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού.
- Συμπεριέλαβε στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως goji berry, cranberry, βατόμουρα κ.α.
- Όταν τρως έξω μπορείς να προτιμήσεις 2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο & χωριάτικη σαλάτα & 1 πίτα αλάδωτη, ριζότο με λαχανικά & μανιτάρια, μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό ή γαλοπούλα ή μπριζόλα & σαλάτα εποχής, σαλάτα σεφ ή ceasars ή τονοσαλάτα ή ντάκος κρητικός, ομελέτα με λαχανικά.
- Απέφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, το αλκοόλ και το αλάτι.
- Κατανάλωσε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως μια σαλάτα με τόνο ή μια σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
- Πίνε καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης, τσάι).
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ