Ξέρεις γιατί συνηθίζουμε να σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά ή γιατί πολλοί το έχουν ως διακοσμητικό στο σπίτι τους; Γιατί είναι το φρούτο που συμβολίζει την καλοτυχία, τη γονιμότητα και την αιωνιότητα. Τα νιόπαντρα ζευγάρια μάλιστα, την πρώτη ημέρα του γάμου τους, πίνουν λίγο χυμό από ρόδι σαν ευλογία. Και πέρα από όλες αυτές τις θετικές αντιλήψεις για τον άνθρωπο, έχει και μεγάλη σημασία στη διατροφή και στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Αθηνά Ρούντου μας εξηγεί ποια είναι τα οφέλη του ροδιού στον οργανισμό αλλά και ποιες οι ευεργετικές του ιδιότητες στο δέρμα και στην πρόληψη ασθενειών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Έτσι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
2. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη καθώς και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.
4. Καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.
5. Βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους.
6. Συνίσταται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.
Ο ΧΥΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ
1. Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
2. Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) που αποτελεί σοβαρό παράγοντα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Χαρακτηριστικά οι ταννίνες είναι αυτές που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
3. Συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ
Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβεις κυκλικά και αφαιρείς τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζεις μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζεις πολύ το μαχαίρι, όπως κάνεις και με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγεις το ρόδι στη μέση και αφαιρείς τους σπόρους.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλεις να τα κρατήσεις για αρκετούς μήνες, μπορείς να τα φυλάξεις στο κάτω μέρος του ψυγείου. Για να τα διατηρήσεις ακόμη περισσότερο, μπορείς να τα καθαρίσεις και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεσαι σπόρους, παίρνεις απλά όσους θέλεις.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΧΥΜΟ ΤΟΥ
Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν λοιπόν δύο τρόποι για να πάρεις το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβεις τα ρόδια στο στύφτη όπως κάνεις με τα πορτοκάλια, είτε πιέζεις τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.
ΔΕΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Κάνε κλικ πάνω σε κάθε εικόνα
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ