Κι όμως, ακόμα κι αν δεν συμπαθείς τα φρούτα γενικότερα, το καλοκαίρι τα βλέπεις με άλλο μάτι. Είναι δροσιστικά και τα τραβάει η όρεξή σου… Καρπούζι, πεπόνι, κεράσια, ροδάκινα… Περιέχουν πολύ νερό, θρεπτικές αξίες και είναι ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθείς τον εαυτό σου.
Πόσες θερμίδες όμως έχει το καθένα; Υπάρχουν έξυπνοι και γευστικοί τρόποι να τα απολαύσεις; Το TLIFE έψαξε και σου βρήκε light συνταγές με βασικό συστατικό τα καλοκαιρινά φρούτα που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου, αλλά και τη ζυγαριά σου! Κάνε κλικ επάνω στην κάρτα με τη συνταγή που σε ενδιαφέρει και βρες τον τρόπο να την ετοιμάσεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Έφη Καφετζή σου δίνει παράλληλα και τις πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά κάθε καλοκαιρινού φρούτου και σε τι μπορεί να σε ωφελήσει.
Καρπούζι: 100 γραμμάρια – 20 θερμίδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το καρπούζι εκτός από νερό και ζάχαρη που μας προσφέρει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
Εκτός όμως από την βιταμίνη C περιέχει και λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό αντιοξεδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση.
Πεπόνι: 100 γραμμάρια – 35 θερμίδες
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα.
Το πεπόνι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, η οποία έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση, και σε θειαμίνη.
Ένα βασικό συστατικό του πεπονιού είναι η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Κεράσι: 100 γραμμάρια – 55 θερμίδες
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες και β-καροτένιο. Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλωγμονώδη δράση.
Το κεράσι περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Τέλος, καλό είναι το κεράσι να καταναλώνεται από άτομα που εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ, διότι έχει ανακαλυφθεί ότι βοηθάει στη μείωσή του.
Ροδάκινο: 100 γραμμάρια – 50 θερμίδες
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το ροδάκινο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς και στην μείωση της κακής χοληστερόλης.
Περιέχει επίσης βιταμίνες C και Α, καθώς και κάλιο και σίδηρο. Ο σίδηρος συμμετέχει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.
Να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε ότι το ροδάκινο εκτός των παραπάνω περιέχει και ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
Σταφύλι: 100 γραμμάρια – 70 θερμίδες
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το σταφύλι είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ. Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών.
Η βιταμίνη Β2 που περιέχεται και αυτή στο σταφύλι παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την παροχή ενέργειας σε κάθε κύτταρο του οργανισμού ξεχωριστά.
Το κουκούτσι από το σταφύλι έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι έχει προστατευτικό ρόλο κατά των καρκινικών κυττάρων.
Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε.
Τέλος μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Νεκταρίνι: 100 γραμμάρια – 48 θερμίδες
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Το νεκταρίνι εκτός από φυτικές ίνες περιέχει κάλιο και βιταμίνη C και Ε. Το κάλιο συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της πιέσεως, ενώ η βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ