Τα σταφύλια είναι το απόλυτο φρούτο της εποχής και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που θα βρεις τα πιο νόστιμα και ζουμερά. Η θρεπτική τους αξία είναι μεγάλη και τόσο οι διατροφολόγοι όσο και διαιτολόγοι προτείνουν να τα εντάξεις στην καθημερινότητα ειδικά τώρα. Πλούσια σε πολυφαινόλες αλλά και βιταμίνες Α, B, C και κάλιο προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, βοηθούν στην απώλεια βάρους, χαρίζουν λάμψη στο δέρμα και όλα αυτά απολαμβάνοντας ένα από τα ωραιότερα φρούτα.
Κι αν δεν θέλεις απλώς να καταναλώνεις τα σταφύλια μετά το γεύμα ή αντί για βραδινό σου προτείνω πέντε υπέροχες συνταγές με σταφύλια που θα σε εντυπωσιάσουν. Το αγαπημένο γλυκό του κουταλιού που διατηρείται για μήνες στο ψυγείο και σου ξυπνά παιδικές αναμνήσεις είναι μία από αυτές. Παράλληλα όμως θα δεις πώς μπορείς να συνδυάσεις το κοτόπουλο στο φούρνο με τα κόκκινα σταφύλια σε ένα πιάτο κατάλληλο για το επόμενο τραπέζι που θα κάνεις στους φίλους σου. Αλλά και λαχταριστή τάρτα, ανάλαφρη σαλάτα και λικέρ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις σημειώσεις.
Κοτόπουλου στο φούρνο με κόκκινα σταφύλια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά
- 4 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο
- 300 γρ. κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσι
- 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 ποτ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένεις καλά το κοτόπουλο και ρίχνεις αλάτι
- Ρίχνεις ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρεις το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα
- Κόβεις τα κρεμμύδια σε τέσσερα κομμάτια και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο
- Ανακατεύεις απαλά και τα αφήνεις για 1-2 λεπτά
- Σβήνεις με το λευκό κρασί και προσθέτεις το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα
- Ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα και ρίχνεις τα σταφύλια, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι
- Βάζεις το καπάκι στο τηγάνι και αφήνεις να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά
- Προσθέτεις το τυρί και το αφήνεις για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσει
Τάρτα με λευκά σταφύλια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 κ. γ. αλάτι
- 2 κ. γ. ζάχαρη
- νερό
Για τη γέμιση
- 300γρ. καρυδόψιχα
- 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
- 1 μικρό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 40-50 ρόγες λευκό σταφύλι χωρίς κουκούτσι
- 2 κ. σ. βούτυρο
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
-
Ρίχνεις στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάς μέχρι αν ομογενοποιηθούν
-
Προσθέτετεις το βούτυρο και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη
-
Ρίχνεις τα αβγά και προσθέτεις λίγο νερό αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό
-
Βγάζεις τη ζύμη από το μίξερ, την τυλίγεις σε διάφανη μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα
-
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180οC και απλώνεις τη ζύμη στην βουτυρωμένη ταρτιέρα ή στο σκεύος καλύπτοντας και τα πλαϊνά
-
Την αφήνεις να ψηθεί για 40 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
-
Βάζεις στο μπλέντερ την καρυδόψιχα και χτυπάς μέχρι να γίνει σκόνη
-
Ρίχνεις σε ένα μικρό σκεύος την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά μέχρι να λιώσει
-
Προσθέτεις την καρυδόψιχα και συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει
-
Απλώνεις τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της ζύμης
-
Σε ένα δεύτερο σκεύος ζεσταίνεις το βούτυρο και προσθέτεις τα σταφύλια
-
Περιμένεις να μαλακώσουν και να φουσκώσουν
-
Τα αφαιρείς από την εστία και περιμένεις να κρυώσουν
-
Τα απλώνεις στην τάρτα πάνω από το μείγμα με το καρύδι, πασπαλίζεις με άχνη και η τάρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα
Σαλάτα με σταφύλια και αβοκάντο
Υλικά
- 1οο γρ. ρόκα
- 2 φλ. ρώγες από άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσι
- ½ φλ. χοντροκομμένη ψίχα καρυδιών
- 1 μεγάλο αβοκάντο κομμένο σε κύβους
- ½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
- ½ μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές balcamico
- 2 κ.γ. μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνεις την καρυδόψιχα σε ένα μικρό τηγάνι και την καβουρδίζεις για 1-2 λεπτά
- Πλένεις καλά την ρόκα και την κόβεις με τα χέρια σου
- Σε ένα μικρό μπολ ή βάζο με καπάκι ρίχνει το ελαιόλαδο, το balcamico, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύει πολύ καλά
- Βάζεις τη ρόκα σε ένα πιάτο, προσθέτεις τα σταφύλια, τη φέτα, το κρεμμύδι και το αβοκάντο
- Ρίχνεις από πάνω το dressing και την καρυδόψυχα
Λικέρ
Υλικά
- 2 κιλά μαύρα σταφύλια
- φλούδες από 3 λεμόνια
- ½ κιλό ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι νερό
- βότκα ή τζιν
Εκτέλεση
- Πλένεις πολύ καλά τα σταφύλια και τα κόβεις σε τσαμπιά που έχουν 5 ρόγες το καθένα
- Τα βάζεις προσεχτικά σε μεγάλα γυάλινα βάζα
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις νερό και ζάχαρη και τα αφήνεις να βράσουν για 1 μόνο λεπτό από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει
- Το αφήνεις να κρυώσει εντελώς και το ρίχνεις στα γυάλινα βάζα
- Στη συνέχεια βάζεις και τις φλούδες από τα λεμόνια
- Τα γεμίζεις με το αλκοόλ και τα σφραγίζεις
- Καθημερινά και για ένα μήνα ανακινείς τα βάζα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
Γλυκό του κουταλιού
Υλικά
- 1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
- 750 γρ. ζάχαρη λευκή
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Πλένεις πολύ καλά τα σταφύλια με άφθονο κρύο νερό
- Τα στραγγίζεις καλά και τα βάζεις σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτοντας τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη
- Τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 10 περίπου λεπτά και τα αφαιρείς από την εστία
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τα αφήνεις για 24 ώρες
- Την επόμενη ημέρα βγάζεις την πετσέτα, προσθέτεις την αρμπαρόριζα και βράζεις τα σταφύλια για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι
- Τα αποσύρεις από την εστία περιμένεις να κρυώσει λίγο το γλυκό και το μοιράζεις σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ