Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και το ταχίνι αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς γευστικούς πρωταγωνιστές της. Μπορεί να ακούς ότι εκτός από θρεπτικά στοιχεία, “κρύβει” αρκετές θερμίδες, όμως, το σουσαμένιο συστατικό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, που σε κρατάει χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Άσε που ταιριάζει τόσο σε αλμυρά, όσο και γλυκά πιάτα. Για αυτό, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου τις δικές μας αγαπημένες συνταγές με πρωταγωνιστή το ταχίνι. Ιδού!
Πικάντικο χούμους με ταχίνι
(203 θερμίδες / μερίδα)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 συσκευασία βρασμένα ρεβίθια
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 1 κουτ. της σούπας ταχίνι
- Χυμός από ένα λεμόνι
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση:
- Αρχικά, χτυπάς τα ρεβίθια, το σκόρδο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Φρόντισε να τα προσθέτεις σταδιακά, για ακόμα καλύτερη επεξεργασία και υφή. - Όσο ο επεξεργαστής τροφίμων δουλεύει, προσθέτεις το λάδι και σταδιακά λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα.
- Μεταφέρεις το χούμους σε ένα μπολ και πασπαλίζεις με έξτρα πιπέρι, για καυτερή αίσθηση στον ουρανίσκο.
Σπιτικό Burger με αίσθηση… ταχίνι
(298 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. της σούπας ξίδι
- 2/3 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. του γλυκού σουσάμι
- 4 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. της σούπας ταχίνι
- 1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
- 1 φλιτζάνι φακές, βρασμένες
- 1/2 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο
- 1/4 του φλιτζανιού φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. της σούπας γιαούρτι 2%
- 2 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 κουτ. του γλυκού νερό
- 4 ψωμάκια για burger, ολικής ή πολύσπορα
Εκτέλεση:
- Αρχικά, αναμειγνύεις το λάχανο, το ξύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπολ και τα αφήνεις για 1 λεπτό.
- Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, και σοτάρεις το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, τοποθετείς 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το κύμινο, το πιπέρι και τις φακές, και αναμειγνύεις.
- Σε ένα άλλο μπολ, συνδυάζεις το μαγειρεμένο κρεμμύδι, το μείγμα με τις φακές, το καρότο και το κόλιανδρο και πλάθεις 4 μπιφτέκια.
- Ψήνεις τα μπιφτέκια σου για περίπου 30 λεπτά στον φούρνο στους 170 βαθμούς C.
- Συνδυάζεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το νερό σε ένα μπολ.
- Απλώνεις μια στρώση από το dressing στον πάτο από κάθε ψωμάκι, προσθέτεις από πάνω το μπιφτέκι, από πάνω το λάχανο και τέλος βάζεις το τελευταίο ψωμάκι στο οποίο θα απλώσεις λίγο dressing.
Γεμιστό αβοκάντο με ρεβίθια και ταχίνι
(206 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 350 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 2 μεγάλα αβοκάντο
- 1/2 φλιτζάνι αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. της σούπας ταχίνι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα ρεβίθια, το λάδι, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα ταψί, στρώνεις ένα αντικολλητικό χαρτί, προσθέτεις πάνω τα ρεβίθια και τα ψήνεις στο φούρνο για 15 λεπτά.
- Κόβεις το αβοκάντο στη μέση, το καθαρίζεις, το αλείφεις με λίγο λάδι και το ψήνεις σε μια σχάρα στο φούρνο για 5 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αγγούρι, τα τοματίνια, το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
- Γεμίζεις τα αβοκάντο με το μείγμα που μόλις έφτιαξες και από πάνω προσθέτεις τα ρεβίθια.
- Ρίχνεις 1/2 κουταλιά της σούπας ταχίνι σε κάθε αβοκάντο και ολοκληρώνεις με λίγο κόλιανδρο.
Μπισκότα κακάο – ταχίνι
(211 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 350 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αβγά
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. κακάο
- 100 γρ. ταχίνι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα μπολ χτυπάς τη μαργαρίνη, το ταχίνι και τη ζάχαρη με μία πρέζα αλάτι. Μόλις το μείγμα σου λιώσει και ομογενοποιηθεί, προσθέτεις τα αβγά και αρχίζεις να τα χτυπάς ένα – ένα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ, αναμειγνύεις τις μπάρες σοκολάτας με το αλεύρι. Προσθέτεις το υλικό από το παραπάνω μπολ και σκεπάζεις με μία μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Με ένα κουτάλι, δημιουργείς ένα μπαλάκι σε σχήμα μπισκότου (περίπου 20 στον αριθμό) και τα αφήνεις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνεις για περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, χαμηλώνοντας στα τελευταία 5 λεπτά στους 120 βαθμούς, για να είναι τραγανό.
Πράσινη σαλάτα με δροσερό dressing ταχίνι, ιδανική για αποτοξίνωση
(220 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1 1/2 φλιτζάνι κουνουπίδι, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι μήλο, κομμένο σε κύβους
- 1/4 του φλιτζανιού χρυσές σταφίδες
- 3/4 κουτ. του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- (για το dressing): 1/4 του φλιτζανιού ταχίνι
- χυμός από ενός λεμόνι
- 2 κουτ. της σούπας νερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 του φλιτζανιού μαϊντανός, λιωμένος
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το νερό, το σκόρδο, το μαϊντανό, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Χτυπάς απαλά και έτοιμη η σος.
- Ψιλοκόβεις τα υλικά της σαλάτας, τα καθαρίζεις προσεκτικά και τα μεταφέρεις στη βάση του μπολ.
- Αναμειγνύεις τα δύο μείγματα σε ένα και απολμβάνεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ