Αποφάσισες να νηστέψεις λοιπόν. Καλή δύναμη. Αν προσέξεις και κινηθείς με αυτοσυγκράτηση σαφώς και θα χάσεις κιλά, θα αποτοξινωθείς, αρκεί βέβαια να βάλεις φρένο στους υδατάνθρακες που σου επιτρέπεται να τρως. Τι γίνεται όμως με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που στερείς από τον οργανισμό σου; Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού μας βοηθάει ώστε να μην στερηθούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη.
-ΣΙΔΗΡΟΣ
Η πολυήμερη αποχή από το κρέας είναι πιθανό να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα και ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις έντονα συμπτώματα κόπωσης και ατονίας. Και δεν θέλεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι να κάνεις
Βάλε στη διατροφή σου: κινόα, δημητριακά ολικής άλεσης, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, φουντούκια, αμύγδαλα, ελιές, ξερά φρούτα (κυρίως σταφίδες και βερίκοκα) και σόγια.
Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι) και όσπρια (φακές, φασόλια μαυρομάτικα).
Προσοχή! Ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό γιατί έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα). Για αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι παράλληλα να καταναλώνεις και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως η ντομάτα, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή & τα λαχανάκια Βρυξελλών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Δεν μπορείς να πιεις γάλα, δεν μπορείς γενικά να πλησιάσεις τα γαλακτοκομικά, οπότε η πρόσβαση στο ασβέστιο μειώνεται. Είναι όμως βασική ανάγκη του οργανισμού σου και ειδικά για τα οστά μας.
Τι να κάνεις
Βάλε στην καθημερινότητά σου το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, το σουσάμι, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς και ειδικά τα αμύγδαλα που αποτελούν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου. Κι αν δεν σε εντυπωσιάζει κάτι από τα παραπάνω, αν δεν είναι στα γούστα σου, τότε έχεις και την επιλογή των φυτικών ροφημάτων σόγιας. Ή τα επιδόρπια που είναι εμπλουτισμένα με γάλα σόγιας.
Προσοχή! Για να ενισχύσεις την απορρόφηση του ασβεστίου, και στην περίπτωση που η έκθεση του οργανισμού στον ήλιο δεν είναι επαρκής, φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη D (για π.χ μανιτάρια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες).
-Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Στη νηστεία δεν μπορείς να φας ψάρια. Και τα ψάρια έχουν υψηλής καρδιοπροστατευτικής δράσης πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω3). Για το καλό της καρδιάς σου λοιπόν είναι κάτι που χρειάζεσαι.
Τι να κάνεις
Αντικατάστησε τα ψάρια με: λιναρόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, ορισμένα φυτικά έλαια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες.
-ΛΙΠΟΣ
Το λάδι δεν απαγορεύεται στη νηστεία (αν εξαιρέσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα). Θέλει όμως μέτρο για να μην βρεθείς στη δυσάρεστη θέση το νούμερο στη ζυγαριά να ανέβει αισθητά.
Μπορεί η διατροφική αξία των ελαιολάδου, ελιών, ταχινιού, σπόρων, ξηρών καρπών και των παράγωγων αυτών να είναι υψηλή, η υπερβολική, όμως, κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με παραπανίσιες θερμίδες και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. 1 κ.σ ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 kcal, 1 κ.σ ταχίνι αποδίδει γύρω στις 100 kcal, ενώ μια χούφτα ξηρών καρπών αποδίδει κατά μέσο όρο πάνω από 150 kcal!
Τι να κάνεις
Να κινηθείς με αυτοσυγκράτηση και μέτρο. Το ότι νηστεύεις, το ότι έχεις αφαιρέσει από τη διατροφή σου το κρέας, τα γαλακτοκομικά και γενικά πολλούς διατροφικούς πειρασμούς δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπεται να το παρακάνεις με τα υπόλοιπα και κυρίως με τα παραπάνω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ