Μικρό ή μεγάλο, το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης πλησιάζει και εσύ έχεις δει βρει τι κρέατα θα ετοιμάσεις για εσένα και τους αγαπημένους σου. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τώρα, όμως, σε απασχολεί κάτι άλλο. Πρώτον, με τι ροφήματα θα απογειώσεις τη γεύση των πιάτων σου και δεύτερον με τι να συνοδεύσεις τα κρεατικά σου χωρίς να χαλάσεις τη δίαιτα σου. Είμαστε εδώ για εσένα! Εμείς και 5 ευφάνταστες ιδέες για συνοδευτικά γεμάτα χρώμα και φτωχά σε θερμίδες. Voila!
Χούμους παντζάρι
(146 θερμίδες / μερίδα)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 400 γρ. ρεβίθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 500 γρ. παντζάρι
- 1/4 φλιτζανιού χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. της σούπας κύμινο
- 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, από το προηγούμενο βράδυ αφήνεις τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό.
- Σε μία κατσαρόλα, ρίχνεις τα ρεβίθια με το κρεμμύδι. Σκεπάζεις με νερό και βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
- Παράλληλα, σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτεις τα παντζάρια με νερό και τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να λιώνουν. Μόλις φθάσουν σε σημείο βρασμού, σβήνεις το μάτι και τα αφήνεις να “ηρεμήσουν”.
- Καθαρίζεις τα παντζάρια.
- Σε ένα πολυμηχάνημα ή μπλέντερ, χτυπάς τα παντζάρια, ώστε να αποκτήσουν την υφή πουρέ. Προσθέτεις τα ρεβίθια, το σκόρδο, το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και το κύμινο. Πολτοποιείς. Όσο ανακατεύεις, προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αποκτήσει απαλή υφή και όλα τα υλικά έχουν διαλυθεί, σερβίρεις.
Πατάτες Hasselback με μυρωδικά
(180 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 6 κλασικές μεγάλες πατάτες
- 1/4 του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 12 κουτ. της σούπας τυρί τριμμένο με λίγα λιπαρά
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
- Καθαρίζεις εξωτερικά τις πατάτες σου και αρχίζεις να τις χαράζεις κάθετα, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη και το αλάτι. Ανακατεύεις.
- Αδειάζεις το μείγμα σε ένα σακουλάκι που κλείνει καλά και ρίχνεις μέσα τις πατάτες.
- Πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας, αρχίζεις να κουνάς το κλειστό σακουλάκι, προκειμένου το μείγμα να εισχωρήσει στις λακκούβες των πατατών σου.
- Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνεις προσεκτικά τις πατάτες και ρίχνεις από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, φροντίζοντας μετά το πρώτο τέταρτο να ψεκάσεις με λίγο ελαιόλαδο.
Ντιπ με Καραμελωμένα Κρεμμύδια
(80 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 3 κίτρινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
- 2 κουτ. του γλυκού καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλ. λευκό κρασί
- 350 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- 220 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
- Φρέσκος μαϊντανός
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνεις τη μαργαρίνη σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτεις τα κρεμμύδια, ρίχνεις το αλάτι και τη ζάχαρη και σοτάρεις για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας καλά κάθε λίγα λεπτά.
- “Σβήνεις” με το κρασί και το αφήνεις να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συχνά.
- Μετά από περίπου 30 λεπτά, τα κρεμμύδια σου θα έχουν αποκτήσει ένα βαθύ καφέ χρώμα και θα είναι πολύ αρωματικά.
- Μεταφέρεις τα κρεμμύδια σε ένα ξύλο κοπής και τα ψιλοκόβεις ακόμα πιο πολύ.
- Σε ένα μπολάκι, ανακατεύεις το γιαούρτι και το τυρί σε μορφή κρέμας.
- Προσθέτεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.
- Ανακατεύεις απαλά με ένα κουταλάκι.
Μπαλίτσες με Μοτσαρέλα
(220 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1/3 φλιτζάνι νερό
- 2 κουτ. της σούπας βούτυρο ανάλατο
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλο αβγό
- 1 σκελίδα πιπέρι καγιέν
- 1 σκελίδα μαύρο πιπέρι, τριμμένο
- 1/2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
- 1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα για μαρινάρισμα
- 1 κουτ. του γλυκού ξύδι βαλσάμικο
- 200 γραμμάρια τυρί mozzarella
- 4 φλιτζάνια ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα, βράζεις το νερό, το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέτεις το αλεύρι και αμέσως μειώνοντας τη φωτιά, σε μέτρια επίπεδα, ανακατεύοντας παράλληλα με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει την υφή ζύμης, απομακρύνεις από το μάτι.
- Μεταφέρεις τη ζύμη σε ένα μπολ. Αφήνεις να κρυώσει (όχι, όμως, πολύ) για 5 – 7 λεπτά. Προσθέτεις το αυγό, το πιπέρι καγιέν και το μαύρο πιπέρι. Με μία σπάτουλα, ανακατεύεις προσεκτικά, για να δημιουργηθεί συμπαγής ζύμη.
- Σκεπάζεις με μία μεμβράνη και το αφήνεις να κρυώσει για μία ώρα.
- Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι αναμειγνύεις και ζεσταίνεις τη σάλτσα για μαρινάρισμα, το βαλσάμικο και τη ρίγανη για περίπου 10 λεπτά.
- Αναμειγνύεις τη σάλτσα, τη ζύμη και τη mozzarella σε ένα μεγάλο μπολ.
- Φοράς γάντια και αρχίζεις να δημιουργείς μικρές μπαλίτσες.
- Σε ένα τηγάνι με καμένο ηλιέλαιο, αρχίζεις να τηγανίζεις τις μπαλίτσες, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τις τοποθετείς σε ένα χαρτί, για να απορροφηθεί το λάδι.
Σκορδάτος πουρές με βούτυρο
(277 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1,5 κιλό baby πατάτες κομμένες σε κύβους με τη φλούδα τους
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι αριάνι
- 4 κουτ. της σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, βάζεις τις πατάτες και το σκόρδο με νερό που τα καλύπτει και πρόσθεσε μια κουταλιά αλάτι.
- Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγοβράζεις για περίπου 15 λεπτά.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτεις το αριάνι και τα ανακατεύεις για δύο λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν, αλλά όχι να βράσουν.
- Σουρώνεις τις πατάτες και τα σκόρδα και τα λιώνεις με το ραβδομπλέντερ ή ειδική κουτάλα.
- Προσθέτεις το μείγμα βουτύρου και αλατοπίπερο και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ