Τσικνοπέμπτη: Μυστικά για να κάνεις το κρέας σου ζουμερό και τρυφερό

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε! Έχεις επιλέξει τα κρεατικά σου, έχεις αποφασίσει με τι θα τα συνοδεύσεις και τώρα το μόνο που μένει είναι να στρώσεις το τραπέζι σου και να ψήσεις το κρέας σου όπως μόνο εσύ ξέρεις. Τι πρέπει να προσέξεις για να είναι η μερίδα σου νόστιμη και να μην έχει υπερψηθεί και καταλήξει απλά καμένο; Πώς θα το κάνεις νόστιμο και θα θωρακίσεις τα θρεπτικά του συστατικά; Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και θα κάνεις το φετινό BBQ αξέχαστο!

Ετοίμασε μία απολαυστική μαρινάδα
Είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχημένης μαρινάδας. Το ψητό σου την αγαπά και ο ουρανίσκος σου ακόμα περισσότερα. Το μυστικό για να κάνεις το κρέας σου τρυφερό είναι η μαρινάδα σου να είναι όξινη. Για αυτό, μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις λεμόνι, ελαιόλαδο ή κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα, το μέλι. Θα απογειώσει τη γεύση του και εσύ θα το απολαύσεις μαλακό και τρυφερό.

Ξέχνα το αλάτι
Δίνει γεύση στο φαγητό σου, προκαλεί, όμως, και κατακράτηση υγρών. Το ερώτημα, πάντως, είναι άλλο: κάνει καλό στα κρεατικά τους; τους προσδίδει γεύση ή τελικά τους αφαιρεί; Έχουμε την απάντηση, η οποία δεν είναι σίγουρα αυτή που έχεις στο μυαλό σου. Αν ρίξεις αλάτι στο κρέας σου πριν το βάλεις στη σχάρα, το αποτέλεσμα θα είναι αφυδατωμένο και πιο σκληρό από όσο επιθυμεί ο ουρανίσκος σου. Άσε που όσο αλάτι προσθέσεις πριν καν ψήσεις τα κρεατικά σου, να είσαι βέβαιη ότι την ίδια ακριβώς ποσότητα θα ρίξεις και μετά, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός στη ζυγαριά θα πάρει την ανιούσα. 

Τσέκαρε τη θερμοκρασία, πριν το ρίξεις στη σχάρα
Πριν το ρίξεις στα κάρβουνα, άφησε το στην κουζίνα για περίπου δύο ώρες, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτή την τεχνική, εξασφαλίζεις ότι η σάρκα του κρέατος θα παραμείνει ζουμερή – εντάξει χρειάζεται και να το ψήσεις σωστά – και το περίβλημα του θα διατηρήσει την υγιεινή του εκδοχή.

Το μυστικό όταν το ψήνεις
Η προετοιμασία τελείωσε. Μπαίνουμε στο κυρίως πιάτο. Εκεί που ανεβάζεις τη θερμοκρασία, ρίχνεις το κρέας στη σχάρα και – επειδή είσαι η πιο έξυπνη μαγείρισσα – το αφήνεις να ψηθεί για πέντε λεπτά, προκειμένου να δημιουργηθεί κρούστα και να το θωρακίσεις, καραμελώνοντας τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά του συστατικά. 

Στην αρχή το γυρνάς
Για να είσαι σίγουρη ότι θα βγει ζουμερό και όχι καμένο, πρέπει να το γυρνάς αρκετά συχνά. Πιάσε τη ψαλίδα και ετοιμάσου κάθε δύο με τρία λεπτά να το αναποδογυρίζεις, για να βγει λαχταριστό.

Στο τέλος… λεμόνι
Αν, ακόμα, και μετά από όλα αυτά, αισθάνεσαι ότι δεν έχει ψηθεί σωστά, ρίξε άφοβα λεμόνι. Θα το μαλακώσει και θα του προσφέρει μία γεύση, για την οποία ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164