Και η εποχή της Βασιλόπιτας ξεκινά! Αυτού του παραδοσιακού κέικ που όλοι περιμένουμε πως και πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ελπίζουμε το κομμάτι μας να έχει το τυχερό φλουρί. Αν, φέτος, θέλεις να την φτιάξεις με τα χεράκια σου (όχι, για να ξέρεις από πριν πού είναι το φλουρί) και να της δώσει διαφορετική αξία, εμείς συγκεντρώσαμε τις 5 αγαπημένες μας συνταγές. Ξέρεις, εκείνες που δεν θα σε αφήσου να σταματήσεις στο πρώτο κομμάτι. Oops!
Κλασική βασιλόπιτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 125 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 125 γρ. φουντούκια
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
- 300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
- 6 αυγά μεγάλα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.(Κάπου εδώ βυθίζουμε μέσα στη βασιλόπιτα και το φλουρί!)
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Βασιλόπιτα με αποξηραμένα φρούτα
- 500 gr σκληρό αλεύρι
- 7 gr αλάτι
- 50 gr ζάχαρη
- 2 φακελάκια μαγιά (7 gr/1)
- 140 ml ζεστό γάλα
- 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 gr + έξτρα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 gr αποξηραμένα κεράσια
- 120 gr αποξηραμένες ξανθές σταφίδες
- 120 gr αποξηραμένες μαύρες σταφίδες
- 100 gr ολόκληρα μπλανσαρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
- Στο μίξερ χτύπησε για δύο λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με την ζάχαρη, την μαγιά, το γάλα και τα πέντε αυγά με το εξάρτημα για ζύμες.
- Ανέβασε την ταχύτητα του μίξερ σε γρήγορη και συνέχισε να πλάθεις για άλλα οκτώ λεπτά.
- Πρόσθεσε τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα και συνέχισε το χτύπημα.
- Ρίξε το μείγμα σε ένα μπολ, κάλυψε με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Άλειψε με βούτυρο ένα ψηλό ταψί για panettone με διάμετρο 18 cm.
- Βγάλε την ζύμη από το ζυγείο και με τα χέρια σου σχημάτισε μια μεγάλη μπάλα.
- Βάλε την μπάλα στο ταψί και άφησέ την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει.
- Προθέρμανε τον φούρνο τους 180 βαθμούς.
- Χτύπησε το αυγό που έχει μείνει με ένα πιρούνι και άλειψέ το πάνω από την ζύμη.
- Ψήσε για περίπου 25 λεπτά και έπειτα χαμήλωσε την θερμοκρασία τους 150 βαθμούς.
- Ψήσε για άλλα 35 λεπτά, μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέικ.
- Αφαίρεσε το panettone από το ταψί του αμέσως και άφησέ το να κρυώσει.
- Πασπάλισε με λίγη άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.
Βασιλόπιτα με γιαούρτι και πορτοκάλι
Υλικά:
- 250 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 γιαούρτι
- 4 αυγά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
- 1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα (σκόνη)
- 4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κ. γλυκού baking soda
- 2 φλ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθέτησε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
- Στο μίξερ χτύπησε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Πρόσθεσε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά όσο συνεχίζεις να ανακατεύεις τα υλικά στο μίξερ.
- Πρόσθεσε και το γιαούρτι και μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα, πρόσθεσε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με το baking soda.
- Ρίξε στο μίξερ και το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και μόλις η ζύμη γίνει λεία και αφράτη σταμάτα να τη χτυπάς.
- Τέλος ρίξε και το καρύδι στη ζύμη και φυσικά το τυχερό φλουρί και ανακάτεψε καλά.
- Μετάφερέ τη σε μια φόρμα με διάμετρο 20 cm και ψήσε στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.
- Άφησέ τη να κρυώσει για 10 λεπτά και έπειτα ξεφόρμαρε με προσοχή.
- Μόλις κρυώσει, πασπάλισε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Σοκολατένια βασιλόπιτα με κακάο
Υλικά:
- 200 gr βούτυρο σε κύβους
- 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 10 gr σκόνη κακάο
- 10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 80 ml σιρόπι σφενδάμου
- 6 αυγά
- 80 gr ζάχαρη καρύδας
- 120 gr αμύγδαλο σε σκόνη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις το βούτυρο και τη βανίλια. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτεις το κακάο. Ανακατεύεις πολύ καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς τους χουρμάδες και το σιρόπι σφενδάμου.
- Σε ένα μίξερ, χτυπάς πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου πέντε λεπτά.
- Προσθέτεις το 1/3 από το μείγμα αυγών σε εκείνο του βουτύρου και ανακάτεψε απαλά με μία σπάτουλα.
- Προσθέτεις και το αμύγδαλο σκόνη μαζί με το υπόλοιπο μείγμα αυγών και συνέχισε να ανακατεύεις προσεκτικά.
- Ρίχνεις το τελικό μείγμα στο ταψί και ψήσε για 55 λεπτά, κάνοντας παράλληλα μικρές τρύπες με ένα πιρούνι.
- Το αφήνεις λίγο να κρυώσει και απολαμβάνεις.
Light βασιλόπιτα
Υλικά:
- 250 γρ. μαλακό βούτυρο
- 8 αυγά
- 900 γρ. Αλεύρι
- 80 γρ. Κονιάκ
- 500 γρ. Ζάχαρη
- 6-7 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. Σόδα
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σε γυάλινο μπολ χτύπα το βούτυρο να ασπρίσει
- Σε άλλο μπολ βάλε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και τα ανακάτεψε. Πρόσθεσε και το βούτυρο και συνέχισε να ανακατεύεις
- Πρόσθεσε το κονιάκ
- Σε ένα μπολ βάλε το χυμό με τη σόδα. Μόλις αφρίσουν ρίξε στο μπολ με το βούτυρο
- Σε καθαρό μπολ χτύπα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ρίξε σιγά – σιγά στο μίγμα με το βούτυρο
- Πρόσθεσε το ξύσμα και το μπέικιν και ανακάτεψε καλά
- Ρίξε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός και πηχτός χυλός
- Άδειασε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήσε στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά
- Άφησε να κρυώσει λίγο και ξεφόρμαρε. Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και σέρβιρε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ