Είναι το πιο τυχερό κέικ! Αυτό που κόβεις το βράδυ της Παραμονής ή ανήμερα για να υποδεχθείς τη νέα χρονιά και εύχεσαι να είναι σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη. Πριν, όμως, αρχίσεις να ψάχνεις σε ποιο κομμάτι βρίσκεται το φλουρί, τι θα έλεγες φέτος να ετοιμάσεις τη βασιλόπιτα με τα χεράκια σου; Πρόκειται για μία άκρως εορταστική διαδικασία, η οποία, την ίδια στιγμή, σε γλυτώνει από πολλές θερμίδες. Εμείς σου συγκεντρώσαμε τις 5 αγαπημένες μας συνταγές και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προμηθευτείς τα υλικά και να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να πάνε όλα σωστά!
Βασιλόπιτα με αποξηραμένα φρούτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 500 gr σκληρό αλεύρι
- 7 gr αλάτι
- 50 gr ζάχαρη
- 2 φακελάκια μαγιά (7 gr/1)
- 140 ml ζεστό γάλα
- 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 gr + έξτρα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 gr αποξηραμένα κεράσια
- 120 gr αποξηραμένες ξανθές σταφίδες
- 120 gr αποξηραμένες μαύρες σταφίδες
- 100 gr ολόκληρα μπλανσαρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
- Στο μίξερ χτύπησε για δύο λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με την ζάχαρη, την μαγιά, το γάλα και τα πέντε αυγά με το εξάρτημα για ζύμες.
- Ανέβασε την ταχύτητα του μίξερ σε γρήγορη και συνέχισε να πλάθεις για άλλα οκτώ λεπτά.
- Πρόσθεσε τα αποξηραμένα φρούτα και τα αμύγδαλα και συνέχισε το χτύπημα.
- Ρίξε το μείγμα σε ένα μπολ, κάλυψε με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Άλειψε με βούτυρο ένα ψηλό ταψί για panettone με διάμετρο 18 cm.
- Βγάλε την ζύμη από το ψυγείο και με τα χέρια σου σχημάτισε μια μεγάλη μπάλα.
- Βάλε την μπάλα στο ταψί και άφησέ την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει.
- Προθέρμανε τον φούρνο τους 180 βαθμούς.
- Χτύπησε το αυγό που έχει μείνει με ένα πιρούνι και άλειψέ το πάνω από την ζύμη.
- Ψήσε για περίπου 25 λεπτά και έπειτα χαμήλωσε την θερμοκρασία τους 150 βαθμούς.
- Ψήσε για άλλα 35 λεπτά, μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το κέικ.
- Αφαίρεσε το κέικ από το ταψί του αμέσως και άφησέ το να κρυώσει.
- Πασπάλισε με λίγη άχνη ζάχαρη και σέρβιρε.
Βασιλόπιτα με γιαούρτι και μαστίχα (χωρίς μίξερ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 350 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 1/4 φλιτζάνια γιαούρτι
- 5 αβγά
- 2 κουτ. του γλυκού baking powder
- Χυμός από δύο πορτοκάλια
- 1 κουτ. της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 4 κόκκοι μαστίχα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολάκι, χτυπάς αρχικά τους κρόκους μαστίχας με την κρυσταλλική ζάχαρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με έναν αβγοδάρτη ή μία κουτάλα το βούτυρο και την ζάχαρη, μέχρι να ενοποιηθούν. Συνεχίζεις να ανακατεύεις με το σύρμα και προσθέτεις σταδιακά τα αβγά. Προσθέτεις σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι, το baking powder, το αλεύρι. Ανακατεύεις συνεχόμενα.
- Μόλις το μείγμα σου “δέσει”, το αδειάζεις προσεκτικά και ομοιόμορφα σε μία στρογγυλή φόρμα κέικ και ρίχνεις το φλουρί κατά τύχη.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 50 λεπτά.
- Την αφαιρείς από το φούρνο, την αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την αναποδογυρίζεις και στη συνέχεια την πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και μερικές φέτες πορτοκάλι.
Κλασική βασιλόπιτα
Υλικά:
- 125 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 125 γρ. φουντούκια
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
- 300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
- 6 αυγά μεγάλα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
- Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.(Κάπου εδώ βυθίζουμε μέσα στη βασιλόπιτα και το φλουρί!)
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρουμε.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σοκολατένια Βασιλόπιτα με Κακάο
Υλικά:
- 200 γρ. βούτυρο σε κύβους
- 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 10 γρ. σκόνη κακάο
- 10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 80 ml σιρόπι σφενδάμου
- 6 αυγά
- 80 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 120 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις το βούτυρο και τη βανίλια. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτεις το κακάο. Ανακατεύεις πολύ καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς τους χουρμάδες και το σιρόπι σφενδάμου.
- Σε ένα μίξερ, χτυπάς πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου πέντε λεπτά.
- Προσθέτεις το 1/3 από το μείγμα αυγών σε εκείνο του βουτύρου και ανακάτεψε απαλά με μία σπάτουλα.
- Προσθέτεις και το αμύγδαλο σκόνη μαζί με το υπόλοιπο μείγμα αυγών και συνέχισε να ανακατεύεις προσεκτικά.
- Ρίχνεις το τελικό μείγμα στο ταψί και ψήσε για 55 λεπτά, κάνοντας παράλληλα μικρές τρύπες με ένα πιρούνι.
- Το αφήνεις λίγο να κρυώσει και μοιράζεις σε μερίδες.
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Υλικά:
- 650 γρ. σκληρό αλεύρι
- 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 κύβο μαγιάς
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σταφίδα ξανθή
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Τρίψε τη μαγιά σε ένα μπολάκι και πάρε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακάτεψέ το στο ίδιο δοχείο
- Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπλήρωσε λίγο χλιαρό – όχι καυτό – γάλα ώστε να πάρεις έναν παχύ χυλό
- Σκέπασε και άφησε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
- Βάλε σε ένα μίξερ τον γάντζο για ζύμες και πρόσθεσε το αλεύρι – αφού το κοσκινίσεις, το προζύμι, τη βανίλια, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
- Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει.
- Πρόσθεσε και τη ζάχαρη να λιώσει και κατέβασε από τη φωτιά
- Χτύπησε τα αυγά με ένα πιρούνι και πρόσθεσέ τα στο λιωμένο βούτυρο. Ρίξε και το υπόλοιπο γάλα και χτύπησε όλα τα υλικά αρκετά γρήγορα
- Πρόσθεσε το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις σε χαμηλή ταχύτητα
- Πρόσθεσε και τις σταφίδες και ανακάτεψε τη ζύμη που πρέπει να είναι ελαστική με το χέρι
- Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησε στο φούρνο στους στους 50 βαθμούς C.
- Βάλε μαζί με το μπολ στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει άλλα 40 λεπτά
- Βουτύρωσε μια φόρμα 30 εκατοστών περίπου, στρώσε μια λαδόκολλά και άπλωσε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.
- Άφησε πάλι όπως και πριν στο φούρνο να φουσκώσει 45 λεπτά
- Χτύπησε 1 αβγό με λίγο νερό και άλειψε το τσουρέκι
- Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 40 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ