Site icon TLIFE

12 λόγοι που “πρέπει” να σε οδηγήσουν στον οδοντίατρο…

Μήπως έχεις και εσύ φοβία με την οδοντιατρική καρέκλα; Όποτε ακούς κάποιον ήχο που σου θυμίζει τον οδοντιατρικό τροχό ταράζεσαι; Η υγεία των δοντιών σου είναι πολύ σημαντική για να αφήσεις τους φόβους να σε απομακρύνουν από την πόρτα του οδοντίατρού σου.

Η Xειρουργός-Oδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δείχνει τα “καμπανάκια” που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου. 12 λόγοι που δεν πρέπει να αμελήσεις άλλο την επίσκεψη στον γιατρό. Για να έχεις ένα όμορφο και πάνω από όλα υγιές χαμόγελο.

1. Ούλα που ματώνουν ή που έχουν υποχωρήσει
Η αιτία της ουλίτιδας είναι οι τροφές οι οποίες εναπομένουν στο στόμα και δεν καθαρίζονται σωστά με την στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα να δημιουργούν την πέτρα και η πέτρα την φλεγμονή των ούλων. Τα συμπτώματα τα οποία οδηγούν στον γιατρό είναι το έντονο κόκκινο χρώμα, η διόγκωση και η αιμορραγία στα δόντια είτε αυτομάτως είτε κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών.

2. Κακοσμία
Οι αιτίες της κακοσμίας στο στόμα είναι χαλασμένα δόντια που χρειάζονται σφραγίσματα (τερηδόνα). Δόντια που έχουνε διαποιηθεί (απονευρώσεις). Πολλές φορές χωρίς να έχουμε πονέσει ή να έχουμε πρηστεί ή με αυτά τα συμπτώματα διαπιστώνουμε ότι σε κάποιο σημείο του στόματος στο άκρο της ρίζας των δοντιών έχει δημιουργηθεί ένα απόστημα. Τέλος κακοσμία μπορεί να προκαλέσει η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

3. Δόντια που έχουν μετακινηθεί ή μετακινούνται
Η μακροχρόνια απώλεια οστού και ιστών θα δημιουργήσει φλεγμονή στους ιστούς και κινητικότητα στα δόντια. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αραιοδοντία ή με κινητικότητα άλλης μορφής. Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.
4. Ευαισθησία στα δόντια
Όταν τα ζεστά ή τα κρύα τρόφιμα και ροφήματα προκαλούν έντονο ή ακόμη και πιο ήπιο πόνο, είναι καιρός να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου.
5. Έχει περάσει το εξάμηνο και δεν έχω κάνει check up
Αν σέβεσαι τα δόντια σου, αν αγαπάς το χαμόγελό σου… κάθε έξι μήνες επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου. Αυτό κάνει κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της.

6. Πόνος σε δόντι ή δόντια
Είναι σαφές ότι ο πόνος είναι ένδειξη προβλήματος. Όσο περισσότερο το καθυστερείς τόσο περισσότερο ταλαιπωρείσαι και κάνεις κακό στα δόντια σου.

7. Τρίζω ή σφίγγω τα δόντια μου
Συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας. Όταν είναι συχνό μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ευαισθησία των δοντιών. Μακροπρόθεσμα η αδαμαντίνη του δοντιού θα εμφανίσει κατάγματα με συνέπεια να θρυμματισθεί. H σωστή διάγνωση και θεραπεία θα δοθεί, μετά από ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό με τις ανάλογες ακτινογραφίες που θα χρειαστούν και εξετάσεις, από τον γναθοχειρουργό και τον προσθετολόγο.
8. Γυναίκες που εγκυμονούν ή προετοιμάζονται για εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν την γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο στα τακτικά check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.

9. Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
Η περιοδοντική νόσος θεωρείται ότι συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη. Για αυτό προϋπόθεση είναι η έλλειψη φλεγμονής των ούλων και του περιοδοντίου σε συνεργασία ασθενή, περιοδοντολόγου και ενδοκρινολόγου.
10. Άτομα με προβλήματα γενικότερης υγείας όπως π.χ. του ανώτερου αναπνευστικού ή διαγνωσμένες καρδιοπάθειες
Η στοματική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πραγματικά δεν πρέπει να αμελείς.
11. Πρήξιμο σε δόντι ή δόντια χωρίς να συνυπάρχει πόνος

12. Δόντια σπασμένα ή φθαρμένα
© 2024 tlife.gr