Site icon TLIFE

5 προβλήματα που θα αποκτήσεις στα δόντια σου αν αμελείς το ραντεβού με τον οδοντίατρο!

Μπορώ να πω ότι το χαμόγελο είναι το δυνατό μου σημείο. Φαντάζομαι ότι αυτή τη δήλωση την έχεις κάνει κι εσύ άπειρες φορές. Όπως και να το κάνουμε, ένα λαμπερό χαμόγελο προσφέρει αυτοπεποίθηση σε κάθε κορίτσι και ίσως είναι το μυστικό μας όπλο στο φλερτ. Για να διατηρήσεις όμως αυτό το όπλο πρέπει να μην παραβλέπεις κάτι σημαντικό. Το ραντεβού με τον οδοντίατρο! Η παρακάτω κουβέντα ίσως σου προκαλέσει ένα κόμπο στο λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σε πιάσει κρύος ιδρώτας. Παλαιότερα άνηκα στην ίδια κατηγορία με εσένα και στο άκουσμα της λέξης “οδοντίατρος” με έπιανε κρίση άγχους από το φόβο μου.

Με το πέρασμα των χρόνων κατάλαβα ότι η στοματική υγιεινή και η ενημέρωση θα με απαλλάξουν από πολλά προβλήματα. Δυστυχώς για εμάς το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα δεν είναι αρκετά, ώστε να προλάβουν τυχόν επιπλοκές. Και κάπου εδώ έρχεται στην κουβέντα ο οδοντίατρος και συγκεκριμένα η κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα λαμπερά χαμόγελα των πιο γνωστών Ελλήνων celebrities. Παρακάτω θα μας παρουσιάσει τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δόντια μας, τα αίτια και τις επιπλοκές που προκαλούν. Θέλω να είσαι θαρραλέα και να συνεχίζεις να διαβάζεις, ώστε να καταφέρεις κι εσύ να διατηρήσεις για πάντα υγιή δόντια σου. Εξάλλου σκέψου και κάτι άλλο. Το αγαπημένο σου κραγιόν θα έδειχνε τόσο φανταστικό εάν δεν συνοδευόταν από αυτό το λαμπερό χαμόγελο;

Σύμφωνα με όσα μας είπε η οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, η παραμελημένη στοματική υγιεινή και η απουσία επαναληπτικού 6μηνιαίου check up από τον οδοντίατρο οδηγεί σε απλά, αλλά και σοβαρότερα οδοντιατρικά προβλήματα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά και σημαντικά.

1. Ουλίτιδα
Στην ουλίτιδα, εξαιτίας της μικροβιακής πλάκας, τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν, είτε αυτόματα είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται καθαρισμός από τον οδοντίατρο, επίδειξη οδηγιών στοματικής υγιεινής και παρακολούθηση του ασθενούς ότι τις εφαρμόζει σωστά.

2. Περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας, αλλά και με την καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Σε προχωρημένα στάδια, παρατηρείται έντονη κινητικότητα των δοντιών και αραιοδοντία. Ο βαθμός κινητικότητας μπορεί να αυξηθεί, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον οδοντίατρο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια δοντιών.


Αντιμετώπιση
Η όλη θεραπεία που συνιστάται από τον οδοντίατρο στηρίζεται στη συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα. Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζεται η ακινητοποίηση των δοντιών. Ο ασθενής οφείλει να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, να τα βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να εφαρμόζει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει δώσει ο οδοντίατρος. Οι επανεξετάσεις του περιοδοντικού ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

3. Σφραγίσματα
Οι τερηδόνες μπορεί να είναι εμφανείς στο μασητικό επίπεδο, στις αυχενικές (κοντά στο όριο με τα ούλα) ή στις μεσοδόντιες (απαιτείται η λήψη τοπικών ακτινογραφιών). Συνιστάται η άμεση αποκατάσταση από τον οδοντίατρο, πριν ο τερηδονισμός καταστρέψει μεγάλο τμήμα του δοντιού.

Εκτεταμένες και παραμελημένες τερηδόνες, που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως με σφραγίσματα των δοντιών, έχουν σαν συνέπεια την απονεύρωση του δοντιού ή την τοποθέτηση στεφάνων (θήκες) στα οπίσθια δόντια.

4. Εξαγωγές
Στις περιπτώσεις που αποφασίζεται η εξαγωγή δοντιού, η θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί εμφυτεύματα ή γέφυρες.

5. Σύγκλειση
Είναι η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο. Θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη σωστή λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης και της μάσησης, καθώς επίσης και στην αισθητική. Η σωστή σύγκλειση των δοντιών, ακόμη και αν υπάρχει ή έχει προηγηθεί ορθοδοντική, επηρεάζεται άμεσα από τις κακές προσθετικές εργασίες, τα περιοδοντικά προβλήματα, την απώλεια δοντιών και την απώλεια οδοντικής ουσίας από το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών.

Αντιμετώπιση
Η σωστή οδοντιατρική διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις μια ομάδα από έμπειρους ειδικευμένους οδοντιάτρους. Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών των δοντιών, ένα παραμελημένο στόμα μπορεί να απαιτεί διόρθωση της σύγκλεισης, απονευρώσεις, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα.

Η σταδιακή απώλεια δοντιών, όπως επίσης και η απώλεια οδοντικής ουσίας, είτε λόγω τερηδονισμού είτε λόγω έντονου stress (σφίξιμο και τρίξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας), έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει τη σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο, καθώς και τη γωνία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η διάγνωση και η θεραπευτική αποκατάσταση, έτσι ώστε να αποδοθεί η προτέρα κατάσταση των δοντιών.

Οι επισκέψεις
Από το πρώτο ραντεβού με τον ασθενή, λαμβάνονται προς μελέτη τα διαγνωστικά αντίγραφα του στόματος, το σύνολο των ακτινογραφιών που απαιτείται και το ιατρικό ιστορικό. Στο δεύτερο ραντεβού και αφού έχει ενημερωθεί ο ασθενής για το σύνολο της θεραπευτικής αποκατάστασης, έχουν ετοιμαστεί οι μεταβατικές εργασίες, σαν τις τελικές αποκαταστάσεις, και εφαρμόζονται στο στόμα, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται την ασφάλεια για την αποκατάσταση του στόματός του μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις των γεφυρών, των στεφανών και στα εμφυτεύματα.

Πολλοί άνθρωποι με παραμελημένη στοματική υγεία και οδοντιατρικά προβλήματα φοβούνται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, αποφεύγουν να χαμογελάσουν ή κρύβουν το χαμόγελό τους. Πρέπει όμως να ξεπεράσουν τον φόβο τους, καθώς η οδοντιατρική σήμερα μπορεί να είναι ανώδυνη.

Το χαμόγελο
Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί και συνυπάρχει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Στην ουσία αυτές οι θεραπευτικές εργασίες έχουν σκοπό τη σωστή σύγκλειση, τις άριστες προσθετικές εργασίες, το κατάλληλο χρώμα των δοντιών. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή ταυτόχρονα με την θεραπεία του στόματος να αλλάξει και το χρώμα των δοντιών του.


Το χαμόγελο αλλάζει με τους εξής τρόπους:

  • Αφαίρεση χρωστικών.
  • Λευκάνσεις με laser ή μασελάκια (το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο).
  • Όψεις ρητίνης (σε 1 ραντεβού για 10 δόντια της κάθε γνάθου).
  • Με όψεις πορσελάνης ή στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού.

Η οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη επισήμανε: “Η εμπειρία μου 27 χρόνια ως επικεφαλής μιας ομάδας οδοντιάτρων, αλλά και ως κοινωνική λειτουργός, με ειδίκευση στο φόβο, μου δίνει την ασφάλεια να επισημάνω ότι η οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να αποκαθιστούν το στόμα του ασθενούς τόσο θεραπευτικά όσο και αισθητικά κάνοντας τον ευτυχισμένο.

Εγώ πάλι θα μοιραστώ μαζί σου τους λόγους που αγάπησα τον οδοντίατρο μου!

Αγαπώ τον οδοντίατρό μου γιατί:

  • Με θεραπεύει χωρίς να πονάω.
  • Μπορώ να χαμογελάω χωρίς να ντρέπομαι.
  • Με έμαθε να φροντίζω το στόμα μου και να μην έχω οδοντιατρικά προβλήματα.
  • Με ενημερώνει για το 6 μηνιαίο check up και με την πρόληψη εξοικονομώ χρήματα.
  • Με απάλλαξε από το φόβο για τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2024 tlife.gr