Πάμε πάλι από την αρχή. Πόνος (ή έστω δυσφορία και αδυναμία), ακεφιά, φούσκωμα, νεύρα… Από τα “προεόρτια” της περιόδου οι ορμόνες σου “παίζουν” παιχνίδια που πολλές φορές δεν είναι καθόλου διασκεδαστικά. Και σαν μην έφτανε το ότι αισθάνεσαι πως είσαι παχιά, άσχημη και κακόκεφη, η ροή του αίματος μερικές φορές είναι τόσο μεγάλη που σε έχει οδηγήσει σε ατυχήματα που σε έχουν φέρει σε πραγματικά δύσκολη θέση….
Αναρρωτήθηκες μήπως η αιμορραγία της περιόδου είναι πιο έντονη από όσο πρέπει; Μην εφησυχάζεσαι! Η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναιμία. Επιβεβαίωσε τα σημάδια και επισκέψου τον γυναικολόγο σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος επισημαίνει πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της αιμορραγίας στην περίοδο, αλλά και τι είναι εκείνο που πρέπει να σε κάνει να το ψάξεις…
“Περίπου 25% των γυναικών έχουν μεγάλες απώλειες αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σε μερικές γυναίκες το πρόβλημα αυτό φθάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να αισθάνονται αδυναμία και να παρουσιάζουν τελικά αναιμία” επισημαίνει κ. Παράσχος.
Πώς θα καταλάβω πως χάνω πολύ αίμα;
Κάθε γυναίκα βιώνει την περίοδο πολύ διαφορετικά θα σκεφτείς. Τι είναι εκείνο που θα σου επιβεβαιώσει πως χάνεις περισσότερο αίμα από όσο πρέπει;
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχο οι ενδείξεις για κάτι τέτοιο είναι πολλές, με πιο συνηθισμένες τις εξής:
– Παρατηρείς πως αλλάζεις πάρα πολλές σερβιέττες κατά τη διάρκεια της μέρας
– Βλέπεις πήγματα (κομμάτια σκούρου χρώματος) ανάμεσα στο αίμα
– Η ροή του αίματος είναι τέτοια που λερώνονται τα σεντόνια του κρεβατιού
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Ποιος είναι ο λόγος που προκαλεί τη βαριά περίοδο, όπως ονομάζεται η κατάσταση αυτή της αιμορραγίας;
-Μια σειρά από γυναικολογικές παθήσεις θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με βαριές αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της περιόδου.
-Τις περισσότες όμως φορές δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που μια γυναίκα παρουσιάζει μια τέτοια διαταρραχή. Είναι αυτό που οι γυναικολόγοι ονομάζουν δυσλειτουργική περίοδο.
Ποιο είναι το πρόβλημα που χάνω πολύ αίμα στην περίοδο;
Μπορεί να το θεωρείς απλά μια ταλαιπωρία. Δεν είναι. Βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο αν το αμελήσεις. Ίσως, δεν γνωρίζεις που τελειώνουν τα όρια του φυσιολογικού και απλά προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις πρακτικές δυσκολίες της αιμοραγίας. Δεν είναι έτσι… “Η συνεχής απώλεια αίματος μέσα από δύσκολες περιόδους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου” εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην ξεχνάς επίσης πως περισσότερο αίμα, σημαίνει μεγαλύτερη εξάντληση εκείνες τις μέρες του μήνα. Επιπλέον η διαταρραχή αυτή μπορεί να σου προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία.
Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται πιο σχυνά;
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία η αιμορραγία στην περίοδο εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση και κορίτσια στα οποία μόλις ξεκίνησε. “Σε αυτές τις ηλικίες συνήθως είναι δύσκολο να εντοπιστεί κάποιο συγκεκριμένο αίτιο” εξηγεί ο κ. Παράσχος.
Τι μπορείς να κάνεις;
Το πρώτο σου βήμα είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Μια εξέταση στο ιατρείο θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή όχι κάποιας πάθησης!
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα γυναικολόγο Θάνο Παράσχο ένας πολύποδας ή κάποιο ινομύωμα μπορεί να είναι η αιτία μια τέτοιας αιμορρογίας. Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, είτε απλά για δυσλειτουργική περίοδο μαζί με τον γυναικολόγο σου θα μπορέσεις να βρεις τη λύση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ