Καταρχάς, καλό μήνα. Κατά δεύτερον, να προσέχεις. Τα μέτρα για την προστασία μας, χαλαρώνουν σιγά σιγά, αλλά οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες. Για το καλό μας. Εκεί έξω, που θα βγούμε λοιπόν, ήρθε η Άνοιξη. Και Άνοιξη σημαίνει αλλεργίες. Αν ανήκεις στα κορίτσια που μόλις η φύση ανθίσει, φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι και άλλα συμπτώματα σε ταλαιπωρούν, τότε, ειδικά φέτος, χρειάζεται να βγεις περισσότερο προετοιμασμένη. Γιατί, η καλύτερη αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι η πρόληψη. Πώς η διατροφική μπορεί να γίνει σύμμαχος σου; Ο λόγος στον, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, PhD, Δημήτρη Γρηγοράκη, ο οποίος θα σου λύσει κάθε απορία!
Ως γνωστόν η Άνοιξη είναι η μόνη εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνδέεται με την εμφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, είτε διότι οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν, είτε διότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα πλέον δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι, λοιπόν, προκαλεί τις αλλεργίες της άνοιξης;
Το πιο συχνό αίτιο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες είναι η γύρη, μικροσκοπικοί κόκκοι της οποίας απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι. Η είσοδος της γύρης στην ρινική οδό κάποιου ο οποίος είναι αλλεργικός προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα βλέπει τη γύρη σαν ξένο εισβολέα, για αυτό και απελευθερώνει αντισώματα (τις ουσίες που φυσιολογικά αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε βακτήρια και ιούς).
Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα τα οποία απελευθερώνουν στο αίμα χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ισταµίνες. Οι ισταµίνες προκαλούν ρινική καταρροή και φαγούρα στα µάτια.
Με μία πρώτη σκέψη ας αναλύσουμε την ετυμολογία των λέξεων αλλεργία – αλλεργικό, η οποία προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις ἄλλος και ἔργον. Αυτές ακριβώς προσδιορίζουν και τη φυσιολογία των διαφόρων αλλεργιών: Το άλλος (=διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργον (=δράση του οργανισμού).
Δηλαδή αλλεργία (άλλη + εργία) σημαίνει “λάθος ή άλλη δράση” του ανοσοποιητικού από εκείνη που είναι προγραμματισμένο να επιτελέσει.
Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε τον απόλυτο ρόλο και τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού. Είναι γνωστό ότι η βασική της ιδιότητα αποτελεί η εκλεκτική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με αυτό το δεδομένο και λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας είναι περίπου αναμενόμενη η κομβική εμπλοκή της βιταμίνης D στις ανοιξιάτικες αλλεργίες.
Εποχικά επίπεδα βιταμίνη D και ανοιξιάτικες αλλεργίες
H βιταμίνη D σχετίζεται ως ανοσορρυθμιστικός παράγοντας με την προστασία (και) από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, μία περιοχή με υψηλή ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τα άτομα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τα σχετικά συμπτώματα.
Διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη των ανοιξιάτικων αλλεργιών:
– Η Μεσογειακή διατροφή ασκεί προστατευτικές επιδράσεις εναντίον των αναπνευστικών αλλεργιών. Τα φρούτα και λαχανικά, ελαττώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος. Ειδικότερα, το κρεμμύδι, οι πιπεριές και ο μαϊντανός περιέχουν κερκετίνη, που μειώνει τις αντιδράσεις της υπεύθυνης ουσίας για τις αλλεργίας της ισταμίνης. Επιπλέον, τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. ακτινίδιο), μειώνουν το πρήξιμο στους αναπνευστικούς αγωγούς, ενώ ο ανανάς έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελαΐνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό σε αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα.
– Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D (σολομός, σκουμπρί, μανιτάρια, κρόκος αυγού, συκώτι, μαλακές μαργαρίνες, γάλα, γιαούρτι, τυρί, μουρουνέλαιο).
– Γάλα και κεφίρ: Ίσως να μη γνωρίζατε ότι το πεπτικό σύστημα έχει πολύ να κάνει με τη ρινική κοιλότητα. Αν και οι απόψεις διίστανται, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη «καλών» βακτηρίων ή προβιοτικών στο έντερο μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα αλλεργίας όπως την καταρροή και την συμφόρηση. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλές φυσικές πηγές προβιοτικών.
– Ψάρι: Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στον σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών εξ αρχής καθώς και ελαττώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ