Site icon TLIFE

Αντισύλληψη: Είσαι σίγουρη ότι είσαι ενημερωμένη σωστά;

Αντισύλληψη σημαίνει υγεία και ελευθερία. Έχεις το δικαίωμα να απολαύσεις τη χαρά του έρωτα και να αποφασίσεις εσύ πότε θα αποκτήσεις παιδί. Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι αντισύλληψης; Πόσο αποτελεσματικές είναι οι φυσικές μέθοδοι; Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας; Ο, Μαιευτήρας – Χειρουργός – ΓυναικολόγοςΚωνσταντίνος Σύλλας, απαντάει στα πιο συχνά ερωτήματα γύρω από την αντισύλληψη. Ο λόγος στον ειδικό… 

Αν σε ταλαιπωρεί κάτι γυναικολογικό ή θέλεις να ενημερωθείς σωστά για κάτι που σε απασχολεί κάνε “κλικ” εδώ

Είναι όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης αξιόπιστες;
Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι η έκτρωση που, εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, μπορεί ‘εγκυμονεί’ κινδύνους υγείας (στείρωση, διακοπή της περιόδου κ.α.). Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά του έρωτα, έχει πολλές επιλογές αντισύλληψης. Το πρώτο βήμα για την επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου είναι η σωστή ενημέρωση. Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις ποια ταιριάζει σε εσένα.

Δες και κατέβασε τον συνοπτικό πλήρη πίνακα (μέθοδος, σύντομη περιγραφή, αποτελεσματικότητα και διάρκεια, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα) ΕΔΩ.

Ποιες είναι οι κλασικές ή περισσότερο γνωστές επιλογές;

  • Αντισυλληπτικά χάπια: Τα χάπια που λαμβάνονται καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα τα οποία περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο για την αναστολή της ωορρηξίας. Δεν έχουμε παραγωγή ωαρίων, άρα δεν είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη.
  • Σπιράλ: Πρόκειται για ράβδο από χαλκό ή πλαστικό σε σχήμα T που τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα και καθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.
  • Κολπικό διάφραγμα: Είναι ένας ελαστικός δίσκος σε σχήμα κυπέλλου, που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν κάνετε σεξ και στη συνέχεια αφαιρείται, και εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα.
  • Αντρικό προφυλακτικό: Η γνωστή λεπτή μεμβράνη που τοποθετείται στο πέος εμποδίζοντας την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.
  • Στείρωση της γυναίκας: Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό «δένονται» οι σάλπιγγες.
  • Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή: Μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική. Επιλέγεται από τον άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του.

Ποιες είναι οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης και πόσο αποτελεσματικές είναι;
Το καλό με τις φυσικές μεθόδους είναι ότι δεν έχουν καμία παρενέργεια στην υγεία, όμως δεν είναι υψηλής αποτελεσματικότητας (δηλαδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκυμοσύνης) και δεν πρέπει να εφαρμόζονται, κυρίως από γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο. Οι φυσικές μέθοδοι είναι η διακεκομμένη συνουσία, η προγραμματισμένη συνουσία σύμφωνα με τον κύκλο της γυναίκας και την ημέρα ωορρηξίας, και η θερμομετρική (καθημερινή θερμομέτρηση και αποφυγή επαφής τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι κατά μισό βαθμό αυξημένη).

Εκτός από τις γνωστές και κλασικές, υπάρχουν νεότερες μέθοδοι αντισύλληψης;
Ναι, βέβαια! Στις μέρες μας υπάρχουν ολοκαίνουργιες αντισυλληπτικές μέθοδοι, οι οποίες ωστόσο χρησιμοποιούνται περισσότερο στο εξωτερικό. Στη χώρα μας δεν είναι ευρεία η εφαρμογή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται και να εφαρμόζονται σε συνεννόηση με την/τον γυναικολόγο. Οι πιθανές παρενέργειες που προκαλούν και εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να είναι αύξηση βάρους, μητρορραγίες, πονοκέφαλος, κατάθλιψη, αλλαγές διάθεσης και η ακμή.

Οι νεότερες μέθοδοι, οι οποίες έχουν κοινή δράση να καθιστούν το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη, είναι επιγραμματικά ο ενδοκολπικός δακτύλιος (ελαστικός δακτύλιος με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται ελεγχόμενη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων ημερησίως, το ενέσιμο διάλυμα (διάλυμα βραδείας απορρόφησης οιστρογόνων, εφαρμόζεται υποδορίως με τοπική ένεση) και τα εμφυτεύματα με προγεσταγόνο (ένα πολύ λεπτό πλαστικό καλαμάκι που εμπεριέχει και απελευθερώνει προγεσταγόνο, τοποθετείται από το γυναικολόγο υποδορίως συνήθως στο μπράτσο της γυναίκας, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία).

Τι είναι το χάπι της επόμενης μέρας; 
Καλή ερώτηση. Είναι το χάπι ‘ελπίδα’ στην περίπτωση απροσεξίας. Μετά από μια επαφή χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στην/στον γυναικολόγο της.
Η/Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή το χάπι της επόμενης μέρας μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας την αρχή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στην/στον γιατρό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντισύλληψη μπορείς να βρεις εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας
www.syllas.gr
www.facebook.com/syllas.gr/

© 2025 tlife.gr