Site icon TLIFE

Η Δρ. Παρή Ράπτη μας εξηγεί πώς η φυσική άσκηση επηρεάζει τις ορμόνες και άρα τον τρόπο που γερνάμε

Όλοι μας ψάχνουμε το μυστικό της νεότητας. Τον τρόπο να δείχνουμε νέοι, όταν μεγαλώσουμε. Μήπως, λοιπόν, την επόμενη φορά, να κοιτάξεις πρώτα την υγεία σου; Γιατί, η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Η ευεξία που αισθάνεσαι αρκετές φορές είναι αυτό που σε κάνει να ακτινοβολείς. Πώς μπορείς να την αποκτήσεις; Η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι η φυσική άσκηση.

Με αφορμή, λοιπόν, την ημερίδα του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα: “Η συμβολή της φυσικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας”, η ενδοκρινολόγος, Δρ. Παρή Ράπτη, επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου LabHEM του Πανεπιστημίου Πειραιά και ομιλήτρια στην ημερίδα, μας εξηγεί πώς η φυσική άσκηση επηρεάζει τις ορμόνες του οργανισμού μας και πώς αυτές σχετίζονται με τον τρόπο που γερνάμε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!

Τι είναι η ενδοκρινολογία; Είναι μια επιστήμη με βασική ενασχόληση την αποκατάσταση της ορμονικής μας ισορροπίας.

Τι είναι οι ορμόνες; Πρόκειται για λέξη αμφιλεγόμενη, που αρκετές φορές έχει αρνητική υπόσταση, λανθασμένα βέβαια. Ουσιαστικά είναι οι ουσίες, οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματός μας, που ο οργανισμός μας χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα. Εάν δεν υπήρχαν οι ορμόνες, δεν θα υπήρχαμε κι εμείς. Η σύλληψη, η καλή έκβαση μιας εγκυμοσύνης, η γέννηση, η ανάπτυξή μας, το ύψος μας, το σωματικό μας βάρος, η γονιμοποιητική μας ικανότητα, ο θηλασμός, οι μορφολογικές και ψυχολογικές διαφορές των δύο φύλων, η ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών μας, το πώς γερνάμε, όλα αυτά καθορίζονται από την ορμονική ισορροπία.

Πώς δηλαδή σχετίζονται οι ορμόνες με το πώς γερνάμε; Η συσχέτιση των ενδοκρινών αδένων με το γήρας χρονολογείται από την εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται η Ενδοκρινολογία σαν κλάδος της Ιατρικής. Ο πόθος του ανθρώπου να βρει το ελιξίριο της νεότητας τροφοδοτήθηκε με νέες ελπίδες από την ανακάλυψη των ουσιών αυτών του οργανισμού, , που είχαν τόσο σημαντικά και θεαματικά αποτελέσματα, των ορμονών. Η συσχέτιση του φαινομένου του γήρατος με τις ορμόνες του οργανισμού δεν είναι παράλογη: η εικόνα που προκύπτει από την έλλειψη ορισμένων ορμονών έχει πολλά στοιχεία, τα οποία είναι χαρακτηριστικά του γήρατος  και οι διαταραχές που εμφανίζονται αλλάζουν με θεαματικό τρόπο όταν χορηγηθεί η ορμόνη που λείπει.  Το σύνολο των αλλαγών συνθέτει την εικόνα της ανανέωσης, του ξανανιώματος και, σε πολλές περιπτώσεις, η ανάκτηση των δυνάμεων από τους πάσχοντες θυμίζει το νεανικό σφρίγος.

Πώς επηρεάζει η άσκηση τις ορμόνες μας; Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελεί πολύτιμο παράγοντα για την υγεία μας. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος. Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί εκεί διοχετεύονται οι ορμόνες, για να φτάσουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς και να εκδηλωθεί η βιολογική δράση τους. Όταν οι ορμόνες φτάνουν σε ένα κύτταρο, συνεργούν μαζί του προκαλώντας κάποιο βιολογικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας ακόμα και τη λειτουργία του κέντρου πείνας και του κορεσμού, του θυμικού, του στρες και, φυσικά, τον μηχανισμό γήρανσης. γήρανσης. Αν κανείς επιθυμεί να υποστηρίξει το ορμονικό του σύστημα χωρίς φάρμακα και να διατηρήσει την καλή του ορμονική ισορροπία, η συστηματική φυσική άσκηση είναι ένας τρόπος. Εξίσου σημαντικά βέβαια, είναι η διατροφή και ο επαρκής ύπνος.

***Η ενδοκρινολόγος Δρ. Παρή Ράπτη, επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM), με ερέθισμα σκηνές από τον διεθνή κινηματογράφο, ανέπτυξε το θέμα: «Ορμόνες του οργανισμού: φυσική άσκηση, ευεξία και γήρας», στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή του Εργαστηρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή, Αθανάσιου Βοζίκη  και του Συμεών Σιδηρόπουλου, Πρόεδρου ΕΟΠΕ και επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου.

© 2025 tlife.gr