Site icon TLIFE

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά;

Fotolia

Το βούρτσισμα είναι κάτι που κάνεις καθημερινά από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Είσαι όμως σίγουρη πως γνωρίζεις την πιο αποτελεσματική μέθοδο βουρτσίσματος; Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για να είσαι σίγουρη πως τα δόντια σου θα παραμείνουν γερά, υγιή και φυσικά θα σου εξασφαλίσουν το πιο λαμπερό χαμόγελο.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος;

Αν παρακολουθήσεις και κατανοήσεις τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου, το πλύσιμο των δοντιών θα γίνει μηχανική συνήθεια και έτσι θα είσαι σίγουρη ότι τα δόντια σου θα παραμείνουν γερά. Αυτό φυσικά σε συνδυασμό πάντα με προληπτικό check up στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. “Αυτό πρέπει να γίνεται με επιμέλεια πρωί, βράδυ και κάθε βούρτσισμα θα πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 2 λεπτά. Ταυτόχρονα, μετά το ολοκληρωμένο βούρτσισμα, συμπληρώνουμε την φροντίδα του στόματος με νήμα” εξηγεί η κα. Κωστομοίρη.

1. Κράτα την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων, εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων- δοντιού.

2. Ξεκίνα από αριστερά προς τα δεξιά, βουρτσίζοντας από τους γομφίους (τραπεζίτες και φρονιμίτες) και πίσω προς τα εμπρός.

3. Στην επάνω γνάθο, έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε. Μία απ’ έξω προς την εσωτερική πλευρά του κάθε μάγουλου και των χειλιών, μία από μέσα και την μασητική επιφάνεια.
Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (προς την υπερώα-επάνω τείχωμα του στόματος) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.

4. Αφού ολοκληρώσεις την άνω γνάθο, σειρά έχει η κάτω, όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχεις να βουρτσίσεις 3 επιφάνειες δοντιών. Απ’ έξω προς τα μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.

5. Δεν πρέπει να ξεχνάς και τη γλώσσα. Βουρτσίζοντας τη γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών, απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη θηλή της. Επίσης έτσι αποφεύγεται και η κακοσμία.

6. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6–7 φορές.

Smart Tip:
Για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα στο βούρτσισμα θα πρέπει να αντικαθίσταται η οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες. Αυτό σημαίνειο πως καλό είναι να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτα κάθε 3 μήνες.

Ποια οδοντόκρεμα να επιλέξεις;

Ευτυχώς σήμερα υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων για την στοματική υγιεινή. Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το άρωμα που σου αρέσει περισσότερο και φυσικά αν έχεις παραπάνω ευαισθησία, ειδικές οδοντόκρεμες για τους πόνους από τις κρύες ή καυτές τροφές. “Η οδοντόπαστα συνεισφέρει στην απομάκρυνση των χρωστικών στη δημιουργία ενός φρεσκότερου στόματος όπως επίσης μπορεί να περιέχει θεραπευτικούς παράγοντες όπως φθόριο ή συστατικά για την καταπολέμηση της οδοντικής ευαισθησίας” εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη.

Πόσο απαραίτητο είναι το οδοντικό νήμα;

Η Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί για ποιο λόγο επιβάλεται να έχεις πάντα στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου και οδοντικό νήμα: “Όσο καλά και να βουρτσίσουμε είναι αδύνατο να καθαρίσουν τα δόντια στο σημείο επαφής τους με τα άλλα δόντια καθώς και στη μεσοδόντιες θηλές των ούλων”

Πώς να το χρησιμοποιήσεις

1) Χρησιμοποίησε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος και το τύλιξέ το σχεδόν όλο, σταθερά γύρω από το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού. Κάνε το ίδιο και στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού, έτσι ώστε να σταθεροποιήσεις το νήμα στα δύο σου χέρια και να το ελέγχεις πλήρως.

2) Κράτα το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τους δείκτες του κάθε χεριού σε απόσταση περίπου 5 cm.

3) Τοποθέτησε το νήμα ανάμεσα στα δόντια φροντίζοντας να το ανεβοκατεβάζεις προσεκτικά (για να μην τραυματίσεις τα ούλα στο σημείο ανάμεσα στα δόντια που φαίνεται προς την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών). Δηλαδή ουσιαστικά κατεβάζουμε το νήμα χαμηλά προς την ρίζα του δοντιού αποφεύγοντας να τραυματίσουμε τα ούλα.

4) Αφού καθαρίσεις προσεκτικά τις επιφάνειες των δοντιών που είναι σε επαφή, συνέχισε στα επόμενα, τυλίγοντας το νήμα που χρησιμοποιήσουμε στο μεσαίο δάκτυλο που έχει την μικρότερη ποσότητα νήματος και ξετυλίγοντας από την άλλη έτσι ώστε πάντα να έχουμε καθαρό νήμα και σταθερά τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια για τον καλύτερο χειρισμό του. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκρηρωθούν όλες οι μεσοδόντιες επαφές

Smart Tip: Aν δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις το οδοντικό νήμα, μπορείς να αναζητήσεις το ειδικό εξάρτημα στα super market και τα φαρμακεία. Υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα σε σχήμα «σφεντόνας» που μπορεί να δεχθεί το νήμα για ευκολότερη χρήση.

Μπορεί το στοματικό διάλυμα να κάνει τη δουλειά της οδοντόβουρτσας;

Η χρήση στοματικού διαλύματος είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον οδοντίατρό σου, ο οποίος και θα σου δώσει οδηγίες για την συχνότητα και τον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση η χειρουργός οδοντίατρος επιμένει πως τα στοματικά διαλύματα “δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό και την σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι”.

Τέλος, θυμήσου πως αν φοβάσαι την ποδιά του οδοντίατρου είναι ίσως γιατί δεν έχεις προγραμματίσει τακτικούς ελέγχους σε αυτόν. Αν πηγαίνεις τακτικά και κυρίως αν αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζεις πρόβλημα – αφού θα το προλαμβάνεις – αλλά και θα διώξεις τους φόβους. “Όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία το άτομο προσεγγίζει τον οδοντίατρο τόσο περισσότερο επιτυγχάνεται η άριστη υγεία του στόματος, και έλλειψη φόβου και άγχους προς τον οδοντίατρο” εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα κωστομοίρη.

© 2024 tlife.gr