Τι είναι η ενδοσκοπική κάψουλα λεπτού εντέρου; Η ενδοσκοπική κάψουλα είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση του πεπτικού σας συστήματος. Ο ασθενής καταπίνει μια κάψουλα σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο από μια πολυβιταμίνη, η οποία περιέχει μια μικροσκοπική κάμερα, έναν πομπό και ένα φως.
Καθώς περνά από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το κόλον και το ορθό, η κάψουλα τραβάει χιλιάδες φωτογραφίες, σε ένα χρονικό διάστημα 10-12 ωρών, και τις μεταδίδει σε μια συσκευή εγγραφής που φοράει ο ασθενής έξω από τα ρούχα του. Μετά τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η κατάποση της, και αφού εισέλθει στο στομάχι, ο ασθενής δεν την αισθάνεται καθόλου. Η εξέταση μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς ασθενείς, όπου χρειάζεται, αλλά και σε εξωτερική βάση, μιας και η παραμονή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γράφει ο Ευάγγελος Ρούσσο, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η εξέταση; Σε ποιες περιπτώσεις την προτείνει ο γιατρό;
Α) Η διερεύνηση της αιτίας της αιμορραγίας στο λεπτό έντερο, συνήθως σε ασθενείς που η γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση ήταν φυσιολογικές. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να κάνετε ενδοσκόπηση με κάψουλα. Επίσης, σε ασθενείς με σιδηροπενική αναιμία χωρίς προφανή αιμορραγία του πεπτικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Β) Διάγνωση και μετέπειτα παρακολούθηση φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Η ενδοσκοπική κάψουλα μπορεί να εντοπίσει τις ερεθισμένες και φλεγμονώδεις περιοχές στο λεπτό έντερο σε ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn. Συχνά επαναλαμβάνεται κατά την διάρκεια της θεραπείας, για να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε πόσο καλά ανταποκρίνεται ο ασθενής μας σε αυτή.
Γ) Διάγνωση καρκίνου του λεπτού εντέρου. Η ενδοσκοπική κάψουλα μπορεί να δείξει όγκους στο λεπτό έντερο, οι οποίοι δεν είναι ορατοί με την κλασσική γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση.
Δ) Διάγνωση και παρακολούθηση κοιλιοκάκης. Η ενδοσκοπική κάψουλα χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση αυτής της ασθένειας που οφείλεται σε μια ανοσολογική αντίδραση στην γλουτένη. Επίσης, χρησιμοποιείται και σε άλλες παθήσεις που σχετίζονται με δυσαπορρόφηση.
Ε) Αξιολόγηση για πολύποδες στο λεπτό έντερο. Ορισμένα οικογενή γενετικά σύνδρομα μπορεί να προκαλέσουν πολύποδες στο λεπτό έντερο. Μια ενδοσκοπική κάψουλα μπορεί να ελέγξει αυτούς τους πολύποδες.
ΣΤ) Περαιτέρω αξιολόγηση μετά από άλλη απεικονιστική εξέταση π.χ. τομογραφία. Συχνά, απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία μας δίνουν ασαφείς εικόνες ή ευρήματα στο λεπτό έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ενδοσκοπική κάψουλα μπορεί να διασαφηνίσει τα ευρήματα αυτά.
Τι προετοιμασία χρειάζεται;
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός από το προηγούμενο απόγευμα. Συχνά ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να συνταγογραφήσει κάποια προετοιμασία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι πιο ήπια από αυτήν της κολονοσκόπησης. Μετά την κατάπoση της κάψουλας ο ασθενής παραμένει νηστικός για περίπου 6 ώρες. Η λήψη νερού δεν περιορίζεται, ούτε πριν αλλά ούτε κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η κάψουλα περνάει από το πεπτικό σύστημα, χωρίς να χρειάζεται να περισυλλεγεί. Οι εικόνες που καταγράφει μεταδίδονται ασύρματα σε μια συσκευή εγγραφής που φοράει ο ασθενής έξω από τα ρούχα του. Ο γιατρός ανεβάζει τα δεδομένα από τη συσκευή εγγραφής χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που συνδυάζει εικόνες σε βίντεο. Το βίντεο αυτό εξετάζεται από τον γιατρό για τυχόν παθολογίες του λεπτού εντέρου.
Πόσο ασφαλής είναι η εξέταση;
Η ενδοσκoπική κάψουλα είναι μια ασφαλής εξέταση με εξαιρετικά μικρό ποσοστό επιπλοκών. Σπάνια, μια κάψουλα μπορεί να κολλήσει στην πεπτική οδό, κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από κάποια στένωση στον πεπτικό σωλήνα λόγω π.χ. κάποιου όγκου, νόσου του Crohn ή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή. Σε περίπτωση που ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα, όπως πόνος, φούσκωμα ή εμετός, η πιθανότητα απόφραξης του εντέρου μπορεί να αποκλειστεί με μία αξονική τομογραφία. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, η συχνότητα επιπλοκών είναι μικρότερη από 1 σε κάθε 400 ασθενείς.
Ο Δρ. Ευάγγελος Ρούσσο διενεργεί τακτικά εξετάσεις ενδοσκοπικής κάψουλας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθώς και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Imperial College Healthcare Trust στο Λονδίνο.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ