Είναι κάποιες εποχές του χρόνου, σαν αυτή, που το ανοσοποιητικό σύστημά μας χρειάζεται ένα boost. Προσπαθεί καθημερινά να κάνει το καλύτερο για εμάς, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τα καταφέρνει και μία γρίπη ή ένα μικρόβιο μάς καταβάλλει. Εμείς τι κάνουμε για να βοηθήσουμε την ορθή λειτουργία του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισβάλλουν στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.
Θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Βιταµίνη Α: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.
Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ: Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.
Βιταµίνη C: Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.
Βιταμίνη Ε: Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια.
Μαγνήσιο: Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τον τόνο.
Σελήνιο: Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Σίδηρος: Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.
Ψευδάργυρος: Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Βιταμίνη C για καλύτερη άμυνα: Μύθος ή Αλήθεια;
Σύμφωνα με μελέτες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της Βιταμίνης C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αυτό οφείλεται στο ότι συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά. Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Τροφές που δίνουν στο ανοσοποιητικό μας αυτό που θέλει
Οι τροφές που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν αβοκάντο, καρότα, πιπεριές, ακτινίδια και όλα τα φρέσκα φρούτα, ψάρια πλούσια σε λιπαρά, οστρακοειδή, γαρίδες, σπόρους κολοκύθας, μανιτάρια, σουσάμι, και καρύδια.
Αυξήστε την κατανάλωση σε φρέσκα σταυρανθή λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, κίτρινα και βαθύ πορτοκαλί λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, όσπρια και κυρίως φακές και φασόλια, σπόρους, καρύδια και ολικής αλέσεως σιτηρά, συμπεριλαμβανομένων του μαύρου ρυζιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ