Κάποιες γυναίκες δεν το διαπραγματεύονται καν. Κάποιες άλλες αναρωτιούνται: τελικά επιτρέπεται το σεξ στην περίοδο ή είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε; Έπειτα από πολλές ερωτήσεις αναγνωστριών, ζητήσαμε από το μαιευτήρα χειρουργό-γυναικολόγο Μπαγιώκο Βασίλειο να μας πει τη δική του επιστημονική άποψη επί του θέματος.
“Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι σύγχρονοι γυναικολόγοι θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές, αρκεί και οι δύο σύντροφοι να είναι υγιείς και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Οι γυναικολόγοι της παλιάς σχολής είναι αντίθετοι σε αυτό” σημειώνει ο γιατρός…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το σεξ στην περίοδο μπορεί να λειτουργήσει σαν ισχυρό “παυσίπονο” στις κράμπες και τους πόνους της κοιλιάς. Επίσης, κυρίως ο οργασμός μπορεί να μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί με τον οργασμό, ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες (ορμόνες που δρουν σαν φυσικά παυσίπονα και βελτιώνουν τη διάθεση), οι οποίες βοηθούν στις κράμπες, τους πονοκεφάλους, την ήπια κατάθλιψη και την ευερεθιστότητα που καμιά φορά συνδέεται με την περίοδο.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενδομητρίωσης (η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν) διότι με τη διείσδυση υπάρχει το ενδεχόμενο να προωθηθεί το αίμα της περιόδου από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και από εκεί να πέσει στην κοιλιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και η δημιουργία της. Βέβαια υπάρχει διχογνωμία στη διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, υπάρχει αρθρογραφία και για το αντίθετο, ότι δηλαδή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής της. Γι’ αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όπου η ροή είναι μεγαλύτερη.
– Όσον αφορά στον άντρα, λόγω της πληθώρας των μικροβίων που υπάρχουν στην περιοχή του κόλπου μπορεί να αποδειχθούν παθογόνα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και άλλες λοιμώξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε γενικές γραμμές όμως εάν κάνεις μπάνιο μετά την επαφή, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ
Ο καλύτερος τρόπος να το αποφύγεις αυτό είναι να αφήσεις το σεξ τις πρώτες μέρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να το απολαύσεις τις τελευταίες όπου η ροή είναι πολύ λιγότερη. Επιπλέον, η ερωτική διέγερση δρα ανασταλτικά στην αιμορραγία. Μπορεί μετά την επαφή να είναι λίγο πιο έντονη, αλλά μην το εκλάβεις σαν λόγο ανησυχίας.
ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
Εκτός κι αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, μην κάνεις το λάθος να κάνεις σεξ στην περίοδο χωρίς προφυλάξεις! Το γεγονός ότι έχεις ροή περιόδου δεν αποκλείει να έχεις ταυτόχρονα και ωορρηξία. Αν κάνεις σεξ στην περίοδο, χρησιμοποίησε τα ίδια μέτρα προφύλαξης που χρησιμοποιείς συνήθως.
Ένας δεύτερος λόγος που κάνει απαραίτητο το προφυλακτικό όταν κάνεις σεξ στην περίοδο, είναι πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων σε αυτή τη φάση. «Ο τράχηλος ανοίγει για να περάσει το αίμα δημιουργώντας ένα μονοπάτι που επιτρέπει στα βακτήρια να ταξιδέψουν πιο βαθιά στην πυελική κοιλότητα». Στη διάρκεια της περιόδου η γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μύκητες ή βακτηριακές λοιμώξεις καθώς το pH του κόλπου είναι πιο αλκαλικό.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ;
Ναι, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μείνεις έγκυος ακόμα και κατά την περίοδο, αν δεν κάνεις χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης. Δεν αποκλείεται μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών (κατά κανόνα) να έχει ωορρηξία και νωρίτερα από τη 14η μέρα! Επίσης σε κάποιες γυναίκες με μικρό κύκλο μπορεί να συμπέσει το τελείωμα της περιόδου τους με την έναρξη της ωορρηξίας τους. Άρα και σε αυτήν την περίπτωση αντενδείκνυται το σεξ χωρίς προφυλάξεις.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΟΥ
Το σεξ στην περίοδο μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες, θετικές ή αρνητικές όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Τα βασικά όμως που πρέπει να έχεις υπόψην σου είναι:
-Να μειωθεί η αιμορραγία της περιόδου και να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες
-Να μειωθούν οι πόνοι της περιόδου
-Να μειωθούν οι κράμπες της περιόδου
Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
“Η προσωπική μου άποψη είναι πως η περίοδος είναι ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο οργανισμός “ξεφορτώνεται” το ενδομήτριο -το εσωτερικό της μήτρας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για εμφύτευση- όταν δηλαδή δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως δεν είναι και η καταλληλότερη στιγμή για μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να κάνει σεξ! Παρ’ όλα ταύτα, για να είμαι απολύτως σωστός, οι κατευθυντήριες γραμμές του εξωτερικού (NHS choices) αναφέρουν πως μια γυναίκα μπορεί άφοβα να κάνει σέξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τους μικρούς, αλλά ταυτόχρονα υπαρκτούς, προαναφερθέντες κινδύνους!” σημειώνει ο γιατρός.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ