Εσύ τι φωτότυπο δέρματος έχεις; Μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία;

Όλες οι γυναίκες – και οι άντρες δηλαδή εδώ που τα λέμε – αγαπούν την όμορφη μαυρισμένη επιδερμίδα. Πόσο σίγουρη όμως είσαι ότι το δέρμα σου αντέχει την ηλιοθεραπεία; Ο φωτότυπός σου θα σου δώσει την απάντηση…

Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής μας εξηγεί τι είναι ο φωτότυπος δέρματος και αν με βάση αυτόν η επιδερμίδα σου επιτρέπεται να μαυρίσει ή όχι. Τι μπορείς να κάνεις αν παρά την προστασία καείς από τον ήλιο; Ποια σημάδια θα πρέπει να σε προειδοποιήσουν πως το δέρμα σου έχει επηρεαστεί από φωτογήρανση;

Φωτότυποι
Κάθε επιδερμίδα ανήκει σε έναν από τους έξι διαφορετικούς φωτότυπους, ανάλογα με το χρώμα, αλλά και την απόκρισή της στην ηλιακή ακτινοβολία. Ποιοι είναι όμως οι έξι διαφορετικοί τύποι δέρματος; Ο πίνακας παρακάτω σου δίνει την απάντηση.

Κάνε το πείραμα…
Διαβάζοντας τον πίνακα παραπάνω αναρωτιέσαι: εσύ σε ποιον φωτότυπο να ανήκεις; Η απορία σου μπορεί να λυθεί μόνο με την εμπειρία. Τι εννοώ! Όχι φυσικά να κάτσεις στον ήλιο μέχρι να γίνεις “κάρβουνο”! Ξεχωρίζεις όμως εύκολα αν έχεις αυτό που λέμε μελαχρινή ή ξανθή επιδερμίδα. Άκου λοιπόν τι θα κάνεις:


Παρατήρησε πόσο εύκολα μαυρίζει η επιδερμίδα σου. Πρέπει να κοκκινίσεις πρώτα προκειμένου να πάρεις χρώμα; Ή αντίθετα παίρνεις “εύκολα” χρώμα και δεν καίγεσαι από τις ακτίνες του ήλιου;

“Παρατηρώντας την απαντητικότητά μας στην έκθεση στον ήλιο, με βάση την παραπάνω ταξινόμηση μπορείς να βρείς εύκολα το φωτότυπό σου”

Μπορεί κάθε φωτότυπος να κάνει ηλιοθεραπεία;
Ο δερματολόγος εξηγεί πως υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να ξεχάσουν την ηλιοθεραπεία. Βέβαια αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον φωτότυπό σου, αλλά και από το σημείο της γης στο οποίο βρίσκεσαι (είναι λογικό, αφού ο ήλιος έχει διαφορετική ένταση οι ακτίνες του άλλη κλίση σε μια τροπική περιοχή και άλλη σε πιο βορεινά σημεία). “Ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη, η απαγόρευση μπορεί να ισχύει για τους φωτότυπους 1 και 2. Για τη χώρα μας, ο φωτότυπος 1 θα ενέπιπτε σε μια τέτοια περίπτωση” επισημαίνει ο κ. Κουρής.

Τι δείκτη προστασίας ανάλογα με το φωτότυπό σου;
Καιρός λοιπόν για παραλία. Ποιο αντηλιακό όμως είναι πιο κατάλληλο για τη δική σου επιδερμίδα; “Ανάλογα με τον φωτότυπο πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο αντηλιακό. Η πλουσιότερη σε μελανίνη σκούρα επιδερμίδα είναι πιο προστατευμένη, καθώς δεν επιτρέπει να διεισδύσει σε βαθύτερα επίπεδα στο δέρμα η ηλιακή ακτινοβολία. Αποτρέπει έτσι τη βλαπτική επίδρασή της στο γενετικό υλικό των δερματικών κυττάρων” εξηγεί ο κ. Κουρής.

Δες στον πίνακα που ακολουθεί τι πρέπει να έχει ένα αντηλιακό για να σε προστατεύει:

Πόση ώρα μπορώ να κάτσω στον ήλιο ανάλογα με το φωτότυπό μου;
Δεν υπάρχει αριθμητική απάντηση σε αυτό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την εποχή, την ώρα έκθεσης (πρωί – μεσημέρι – απόγευμα) η οποία και σχετίζεται με τη γωνία που βάλλουν οι ακτίνες του ήλιου, το ιατρικό ιστορικό, τυχόν λήψη φαρμάκων και βέβαια το φωτότυπο ως συμπαράγοντα των προαναφερθέντων.

Συνιστάται η σταδιακή έκθεση, τις απογευματινές ώρες, πάντοτε με χρήση κατάλληλου αντηλιακού, από τα πρώτα μπάνια. Αυτό θα επιτρέψει στο δέρμα μας αντίστοιχα σταδιακή προσαρμογή, θα επιφέρει ήπια και διάχυτη μελάγχρωση (μαύρισμα) κάτι το οποίο δρα προστατευτικά για το έγκαυμα.

Η ιδανικές ώρες: Πάντως οι ειδικοί προτείνουν ιδανική ώρα της ημέρας για έκθεση το πρωί από τις 9:00 ώς τις 12:00 και το απόγευμα από τις 16:00 ως 19:00!



Κάηκες; Τι μπορείς να κάνεις;

Αν δεν πρόλαβες να βρεις το φωτότυπο και ο ήλιος σε “έψησε”, ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής προτείνει. “Η ερυθρότητα, η φαγούρα και το τσούξιμο από την έκθεση στον ήλιο, περιγράφουν ένα ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού. Τα ψυχρά επιθέματα, η ενυδάτωση από το στόμα με λήψη ηλεκτρολυτών, τα δροσερά λουτρά, καθώς και η εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών, εναλλάξ με αναπλαστικές κρέμες, προσφέρουν μια επαρκή απάντηση αν εφαρμοστούν έγκαιρα” εξηγεί ο δερματολόγος.

Ξέχνα λοιπόν το γιαούρτι και απευθύνσου στον φαρμακοποιό σου για τα κατάλληλα σκευάσματα, αφού φροντίσεις να βάλεις πετσετούλες ή κομπρέσες στο ψυγείο να κρυώνουν!!

Μήπως παρουσιάζεις ήδη σημάδια φωτογήρανσης;
Για το τέλος αυτής της σχέσης πάθους με τον ήλιο, αφήσαμε το πιο σημαντικό για την εμφάνισή σου! Λέγεται φωτογήρανση και αφορά στην ζημιά που συμβαίνει στην επιδερμίδα από την πολύωρη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο. “Κλασσικά στοιχεία φωτογήρανσης αποτελούν η ρυτίδωση, χαλαρότητα και ατροφία που εκφράζονται με ελάττωση της σπαργής (ελαστικότητας) του δέρματος, οι ευρυαγγείες, η υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση (δηλαδή οι καφέ και λευκές κηλίδες, ιδίως στα άκρα) και χαρακτηριστικά η χρόνια ξηρότητα του δέρματος” επισημαίνει ο κ. Κουρής.

Και να ξέρεις πως η φωτογήρανση είναι κάτι που θυμάται… τι; Μα τις ώρες που κάθισες στον ήλιο εδώ και τόσα χρόνια. Συσσωρεύει όλη αυτή την υπερέκθεση και έτσι βλάπτει το δέρμα σου διαχρονικά. Άσε που δεν απειλεί απλά και μόνο το δέρμα σου. “Στα πλαίσια της φωτογήρανσης περιλαμβάνονται και οι ακτινικές υπερκερατώσεις, βλάβες με προκαρκινικό χαρακτήρα” συμπληρώνει ο δερματολόγος.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164