ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ημικρανίες είναι από τις πιο συχνές αιτίες πονοκεφάλου στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική 15-18% των γυναικών υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο από ημικρανίες.
Τα κρούσματα στις γυναίκες είναι 2 με 3 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, πράγμα που οφείλεται κυρίως σε ορμονολογικά ζητήματα.
Κάνε κλικ στη φωτογραφία και πάρε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ημικρανίες και την θεραπεία τους, όπως μας τις εξηγεί ο Νευρολόγος Μιχάλης Βικελής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά πρέπει να λάβεις υπόψη σου, πως τρόφιμα που μπορεί να σου προκαλούν έντονο πονοκέφαλο ίσως δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε άλλες γυναίκες που υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα.
“Τρόφιμα που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας σε ένα άτομο μπορεί να μην επιφέρουν κρίσεις σε κάποιο άλλο, ενώ τα όρια δυσανοχής τροφίμων μπορεί να ποικίλλουν από καιρό σε καιρό, ακόμη και στο ίδιο το άτομο” εξηγεί η Κλινκή Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να κόψεις μαχαίρι κανένα τρόφιμο από την λίστα με εκείνα που επιτείνουν τις ημικρανίες:
Κρασί
Μπύρα,
Γιαούρτι/ Γάλα
Καφές
Αναψυκτικά
Σοκολάτα
Οι παραπάνω τροφές περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως τυραμίνη και φαινυλαλανίνη (μονοαμίνες), αλκοόλ, φαινολικά φλαβονοειδή και καφεΐνη μπορούν να δημιουργήσουν ημικρανίες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
– Φυσιολογικά, η ριβοφλαβίνη ρυθμίζει αποτελεσματικά τον ενεργειακό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων (κυτταρικά οργανίδια υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας του κυττάρου), ο οποίος έχει διαταραχθεί σε άτομα που πάσχουν από ημικρανία.
– Όσον αφορά στο μαγνήσιο, η δράση του μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εξουδετέρωση αγγειοσπασμού, την αναστολή συσσώρευσης αιμοπεταλίων και τον περιορισμό σχηματισμού φλεγμονωδών ουσιών, φαινόμενα που σχετίζονται με την παθογένεια της ημικρανίας.
Βοτανοθεραπεία
Η ελληνική παράδοση έχει ανακαλύψει βότανα που μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ημικρανία. “Ορισμένα βότανα, όπως το πύρεθρο, το ζιγγίβερι και το ginkgo, πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη και θεραπεία της ημικρανίας” σημειώνει η Γεωργία Καπώλη. Παρόλα αυτα καλό θα ήταν να είσαι κάπως επιφυλακτική, γιατί δεν υπάρχουν έρευνες που να εγγυώνται την ασφάλεια τους. Η χρήση τους από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη.
Κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά και αυτό σημαίνει πως τα τρόφιμα που σχετίζονται με τις κρίσεις ημικρανίας θα πρέπει να καθορίζονται για κάθε άτομο ξεχωριστά. “Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές τροφίμων, παρόμοιας διατροφικής αξίας με αυτά που αποφεύγονται, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής θερμιδική πρόσληψη και διατροφική κατάσταση του ασθενούς” καταλήγει η Γεωργία Καπώλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ