Εσύ γνωρίζεις τι είναι τα ινομυώματα; Αν και εμφανίζονται σχεδόν σε 1 στις 2 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Πριν αρχίσεις να ανησυχείς, καλό είναι να ξέρεις πως μια απλή επίσκεψη στο γιατρό σου θα σε καθησυχάσει. Σε συνεργασία με το γυναικόλογο σου μπορείς να εξακριβώσεις το μέγεθος του προβλήματος και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Τι είναι τα ινομυώματα;
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται στη μήτρα. Αν και η λέξη όγκος ακούγεται απειλητική, πρέπει να γνωρίζεις πως σπάνια αυτά εξελίσσονται σε κακοήθεις. Όσο τα ογκίδια αυτά είναι πολύ μικρά, δεν σου προκαλούν σχεδόν κανένα πρόβλημα και συχνά δεν αντιλαμβάνεσαι κάν την ύπαρξή τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εμφάνισή τους αφορά κυρίως σε γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών και κυρίως σε εκείνες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Γι’ αυτό και κατά την εμμηνόπαυση, συνήθως το μέγεθός τους συρρικνώνεται και τα συμπτώματά τους περιορίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, όταν διαγνωστούν, ο γυναικολόγος σου είναι εκείνος που θα σε συμβουλεύσει και ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι στους τακτικούς σου ελέγχους να τα παρακολουθείς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν;
Αν και όπως είπαμε πολλές φορές δεν είναι αντιληπτή η ύπαρξή τους, οι ενοχλήσεις και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το πλήθος των ινομυωμάτων, αλλά και το μέγεθός τους:
– Φούσκωμα και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Συγκεκριμένα η πίεση προκαλείται στην πύελος, περιοχή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς που περιέχει τα έσω γεννητικά όργανα δηλαδή μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες καθώς και την ουροδόχο κύστη και το τελικό μέρος του παχέως εντέρου.
– Αδικαιολόγητη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου/Μητρορραγία ή ακόμη και εμφάνιση αίματος στα διαστήματα μεταξύ των περιόδων.
– Συχνοουρία, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα που οφείλεται στην πίεση που ασκούν τα ογκίδια στην περιοχή.
– Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή υπογονιμότητα που μπορεί να οφείλεται στην πίεση των σαλπίγγων ή λόγω της εμφάνισης ινομυωμάτων εσωτερικά της μήτρας.
Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες; Πώς θα τις υπολογίσεις… ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Όπως μάλιστα διαβάζουμε σε έρευνες για το θέμα, πολλές περιπτώσεις γυναικών αύξησαν θεαματικά τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, αφού αντιμετώπισαν το πρόβλημα των ινομυωμάτων. Το θέμα δεν χρειάζεται ούτε πανικό, ούτε βιασύνη. Αρκεί να φροντίζεις το συστηματικό έλεγχο από το γυναικολόγο σου, ο οποίος και θα σου προτείνει λύσεις. Άλλωστε εκείνος είναι που θα διαγνώσει εξ αρχής αν εμφανίζεις ινομυώματα ή όχι με μια σειρά από εξετάσεις.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Γιατί εμφανίζονται;
Φαίνεται πως και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομική προδιάθεση, αλλά και οι ορμονικές διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο… οι λόγοι που συμβαίνει είναι πολλοί και κατά κύριο λόγο οφείλεται στα οιστρογόνα.
Τι πρέπει να κάνεις;
Μετά από ενδελεχή έλεγχο, ο γυναικολόγος θα αποφασίσει τη θεραπεία. Συνήθως τα μικρά ινομυώματα χρειάζονται απλώς τακτική παρακολούθηση με υπέρηχο μια φορά το εξάμηνο. Πολλές φορές όμως ενδέχεται ο γιατρός να επιλέξει μια πιο δυναμική θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την γενικότερη κατάσταση υγείας της γυναίκας ή/και την επιθυμία της να κάνει παιδί.
– Η φαρμακευτική αγωγή επιλέγεται για να μειώσει τον όγκο των ινομυωμάτων. Επειδή τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, συνήθως επιλέγεται πριν από μια χειρουργική επέμβαση για να διευκολύνει τη διαδικασία.
– Χειρουργική επέμβαση. Όταν τα ινομυώματα πιέζουν άλλα όργανα, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα και είναι μεγαλύτερα των 5εκ. (συνήθως και ύστερα πάντα από εκτίμηση του γιατρού), τότε επιλέγεται η χειρουργική τους αφαίρεση με επέμβαση κοιλιάς, λαπαροσκοπικά, υστεροσκοπικά ή με εμβολισμό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δυστυχώς πρέπει να γνωρίζεις πως ακόμη και αν κάνεις θεραπεία, η επανεμφάνιση των ινομυωμάτων δεν είναι απίθανη. Μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική αγωγή, όσο και μετά από χειρουργική αφαίρεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ