Τι κάνεις όταν οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν; Πώς μπορείς να τελειώσεις τη δουλειά σου, όταν έχεις ξενυχτήσει; Τι είναι εκείνο που θα σου δώσει το απαραίτητο boost για να συνεχίσεις για ποτό, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά; Καφεΐνη είναι η απάντηση… Μάθε που μπορείς να την βρεις εκτός φυσικά από τον καφέ! Ανακάλυψε πώς μπορεί να βοηθήσει την καταπονεμένη σου διαύγεια, να προστατέψει την υγεία σου και να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου!
Καφεΐνη για σπιρτάδα…
Οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ήπιο διεγερτικό! Και πράγματι, λίγος καφές μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μπρος. Να δουλέψει πιο γρήγορα το μυαλό και να ανακόψει την βαρεμάρα που σε πιάνει μερικές φορές και δεν θέλεις να κάνεις τίποτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η καφεΐνη:
– Βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, αφού ως αλκαλοειδές, τονώνει τον οργανισμό. Ειδικά σε περιπτώσεις που αισθάνεσαι κουρασμένη και καταπανεμένη ή σου λείπει ύπνος.
– Είναι το φυσικό μέσο να… θυμηθείς! Σύμφωνα με έρευνες οι ευεργετικές ιδιότητες της μαγικής ουσίας είναι εντυπωσιακές. Η τονωτική ουσία που πήρε το όνομά της από τον μυρωδάτο καφέ, διεγείρει τον εγκέφαλο και διευκολύνει τις διεργασίες του, ώστε να μην σου ξεφεύγει τίποτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Στα θετικά της… πνευματικής σου απόδοσης χάρη στην καφεΐνη πρέπει να προσθέσεις την ικανότητά της να σε κρατά ξύπνιο (όταν χρειαστεί), να φτιάχνει τη διάθεση και να βοηθά στη συγκέντρωση.
Εxtra boost για πιο αθλητικό σώμα…
Η καφεΐνη ενδέχεται να είναι το μυστικό, το συστατικό που λείπει από τη γυμναστική σου και σε κάνει να τα παρατάς. Δεν είναι τυχαίο που τα πιο διάσημα ενεργειακά ποτά βασίζονται – εκτός των άλλων – και στην καφεΐνη!
Η δράση της μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου, την αντοχή σου και εν τέλει να βοηθήσει να μείνεις πιστή στη εξάσκηση, πάντα σε λογικές ποσότητες και με μέτρο.
Plus – Στα θετικά του fit και αδύνατου εαυτού σου, πρέπει να σημειώσεις και την επιτάχυνση του μεταβολισμού εξ’ αιτίας της καφεΐνης!
Η τονωτική ουσία έχει τη ικανότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό εως και 10%, πράγμα που σημαίνει 10% περισσότερες καύσεις… Αν εδώ προσθέσεις και την light εκδοχή του Red Bull τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά.
Yγειά και καφεΐνη; Κι όμως πάνε μαζί…
Μπορεί η κατάληξή της, η εθιστική της φήμη και τόσα χρόνια προπαγάνδας να την έχουν κατατάξει στο νου μας σαν “κακό” παιδί της διατροφής, όμως οι σύγχρονες μελέτες έρχονται να αποκαταστήσουν το όνομά της.
– Το τονωτικό που λατρεύει η καρδιά σου. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει κατά 31% τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς καρδιακές παθήσεις.
– Μυστικό για να διώξεις τον πονοκέφαλο. Πολλοί γιατροί συνηθίζουν να χορηγούν την καφεΐνη σε θεραπείες διαφόρων ειδών πονοκεφάλου ή ακόμη και ημικρανίας. Αυτό πάντα όμως όταν δεν το παρακάνεις. Γιατί αν “πέσεις με τα μούτρα” ίσως έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.
– Την ίδια ώρα που κάθε μελέτη απενοχοποιεί οποιαδήποτε σχέση της καφεΐνης με τον καρκίνο, άλλες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση του καφέ μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο.
– Τέλος, οι πιο πρόσφατες έρευνες αναζητούν την πιαθνότητα ο καφές και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, να προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer αλλά και του Πάρκινσον.
Και σε όποιον σου μιλήσει για εθισμό, απάντησέ του με την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: “Η καφεΐνη δεν είναι εθιστική και σίγουρα η έλλειψή της δεν συγκρίνεται με τα κοινωνικά και ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλεί το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο”.
ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ! Η σωστή δόση καφεΐνης…
Μην τρέξεις να φτιάξεις καφέ με τις κανάτες! Η καφεΐνη, όπως και κάθετι στον κόσμο της διατροφής, χρειάζεται μέτρο! Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ περιορίζονται σε 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Και για να μπορείς να το υπολογίσεις, ανάλογα με το ρόφημα/ποτό που επιλέγεις η ενδεδειγμένη ποσότητας καθημερινά είναι 300mg περίπου την ημέρα (δες τον πίνακα παρακάτω με τις ποσότητες καφεΐνης ανά ρόφημα).
ΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΚΑΦΕΪΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Τι γίνεται όμως αν δεν σου αρέσει ο καφές; Πόση καφεΐνη έχει το τσάι και πόση ο στιγμιαίος; Ερωτήματα λογικά, αν θέλεις να ξέρεις ακριβώς πόση ποσότητα καφεΐνης λαμβάνεις, αλλά και σε ποια προϊόντα μπορείς να την βρεις!
Ο πίνακας παρακάτω δείχνει τις βασικότερες πηγές καφεΐνης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ