Το πρώτο ραντεβού πηγαίνει καλύτερα και από τα πιο τρελά όνειρά σου. Πλησιάζει να σε φιλήσει κι εσύ αντιδράς σαν να σε χτύπησε κεραυνός. Μήπως για όλα φταίει η άσχημη μυρωδιά που αισθάνεσαι να αναδύει από το στόμα; Εκτός από τις κοινωνικές συναναστροφές όμως που μπορεί να καταστρέψει σε χρόνο dt, η κακοσμία είναι και το πρώτο καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά με τα δόντια ή τα ούλα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί: “Η κακοσμία πρωταρχικά μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγείας. Ας δούμε λοιπόν τις αιτίες που ευθύνονται για την κακοσμία που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα εμάς και τους γύρω μας”.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΦΕΡΝΕΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ
Οι αιτίες της κακοσμίας που μπορεί να αφορούν το στόμα είναι:
1. Χαλασμένα δόντια εξαιτίας της τερηδόνας, τα οποία χρειάζονται σφραγίσματα.
2. Δόντια που έχουν διαπυηθεί (έχουν δηλαδή κάνει απόστημα και έχουν πύον) και χρειάζονται απονεύρωση. Πολλές φορές, χωρίς να έχουμε πονέσει ή να έχουμε πρηστεί ή και έχοντας ενδεχομένως αντιμετωπίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, διαπιστώνουμε ότι σε κάποιο σημείο του στόματος, στο άκρο της ρίζας των δοντιών έχει δημιουργηθεί ένα απόστημα.
3. Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για σοβαρές ασθένειες των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και οι οποίες δημιουργούνται είτε από μη επιμελές βούρτσισμα είτε από αμέλεια του τακτικού εξαμηνιαίου τσεκ απ στον οδοντίατρο, είτε από άλλα νοσήματα του οργανισμού που δευτερογενώς εκδηλώνουν προβλήματα στα ούλα με τη μορφή φλεγμονών.
Για παράδειγμα, μια πολύ ευχάριστη κατάσταση για κάθε γυναίκα, η εγκυμοσύνη, με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί, δημιουργεί συνήθως δευτερογενή ουλίτιδα. Στην περίπτωση που ο ειδικός οδοντίατρος δεν την επιμεληθεί με συνεχείς καθαρισμούς, η κακοσμία είναι αναπόφευκτη. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα δημιουργούν προβλήματα στους ιστούς και στη στήριξη των δοντιών.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
Η Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει συμβουλές για να μην χάσεις ποτέ ξανά την ευκαιρία για το πιο χολιγουντιανό πρώτο φιλί:
α) Κόψε το κάπνισμα.
β) Φρόντισε καθημερινά τα δόντια σου. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία ότι το καθημερινό, σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων και η απαραίτητη χρήση του οδοντικού νήματος συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.
γ) Επισκέψου οπωσδήποτε δύο φορές το χρόνο τον οδοντίατρο σου. Το προληπτικό εξαμηνιαίο τσεκ απ, που περιλαμβάνει, εκτός από τη διάγνωση, και πλήρη συντήρηση του στόματος, είναι αναγκαίο όχι μόνο για τη μακρόχρονη υγεία των δοντιών και των ιστών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
δ) Απόφυγε να καλύπτεις τη δυσάρεστη αναπνοή με στοματικά διαλύματα. Αναζήτησε τα πραγματικά αίτια της κακοσμίας, καταπολεμώντας αυτά τα ίδια και όχι τα συμπτώματα τους, καλύπτοντας ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων θα πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά και αφού έχει γίνει θεραπεία από το γιατρό, ώστε να αρθούν τα αίτια της κακοσμίας, να διατηρηθεί άσηπτη η περιοχή και να επιτευχθεί η θεραπεία των ιστών γρηγορότερα.
Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα της κακοσμίας επιμένει, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα παθολογικά αίτια: προβλήματα εκτός στοματικής κοιλότητας, όπως π.χ. στομαχικές διαταραχές, διαπυημένες αμυγδαλές θα πρέπει να διαγνωσθούν αφού έχει υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της σωματικής υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ