Σου έχει τύχει ποτέ να “χάνεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου”; Να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να ανασάνεις; Μήπως βιώνεις μια κρίση πανικού;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγωνία της δουλειάς, η ρουτίνα και η πίεση της καθημερινότητας μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες. Ζητήσαμε την βοήθεια της ψυχολόγου Αριάδνης Ζουλίνου για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει όταν μας… “πιάνει” πανικός.
Σε τι οφείλεται η κρίση πανικού;
Η κρίση ή αλλιώς διαταραχή πανικού εκδηλώνεται με μια σειρά από κρούσματα, όπως φόβο, υπερβολικό άγχος, δυσφορία, ενώ πολλές φορές εμφανίζεται σαν ψυχοσωματική διαταραχή. Συνήθως μια τέτοια διαταραχή πανικού συνδυάζεται με αγοραφοβία και σπάνια μόνη της.
Ο πιο βασικός όμως παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μια τέτοια κρίση είναι το άγχος. Όλοι μας έχουμε φοβίες και πράγματα που μας προκαλούν τρόμο. “Το άγχος όμως θα λέγαμε, είναι πολλοί αδιευκρίνιστοι φόβοι μαζί, που δημιουργούν έτσι το άγχος που μετέπειτα γίνεται εμμονή εμφανίζοντας το σύνδρομο”, αναφέρει η ψυχολόγος Αριάδνη Ζουλίβου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε πιο ήπιες περιπτώσεις, όταν αισθάνεσαι αγχωμένη δεν μπορείς να βρεις ακριβώς την αιτία! Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις άσχημα!
Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα;
Σίγουρα η ψυχική ηρεμία και υγεία του καθενός από εμάς επηρεάζεται από τον περίγυρό μας, τις καταστάσεις που βιώνουμε κτλ. Οι επιστήμονες όμως έχουν σαφείς ενδείξεις ότι η διαταραχή πανικού βασίζεται και στην κληρονομικότητα: “Οι έρευνες έχουν δείξει ότι έχει γονιδιακή προέλευση, εμφανίζεται πιο συχνά σε βιολογικούς συγγενείς, θα λέγαμε ότι είναι οικογενειακή νόσος” επισημαίνει η ψυχολόγος Αριάδνη Ζουλίνου.
Τι πρέπει να κάνω για να απαλλαχθώ;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα είδος “ομοιοθεραπείας” θα βοηθήσει πολύ κάποιον με πρόβλημα διαταραχής πανικού. Με απλά λόγια, πρέπει να έρθει κανείς αντιμέτωπος με τον φόβο του, προκειμένου να τον ξεπεράσει. Είτε πρόκειται για απλή φοβία, είτε για κρίση πανικού. “Η θεραπεία συμπεριφοράς με την μορφή της βαθμιαίας (κλιμακωτής) έκθεσης του ατόμου στην αγοραφοβική κατάσταση, δηλαδή στο φοβικό αντικείμενο είναι η ενδεικνυόμενη σε συνδυασμό με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά”.
Συχνά, οι αιτίες μια κρίσης πανικού οφείλονται σε διαφωνίες και προβλήματα μέσα στην οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη η δυναμική ψυχοθεραπεία (μέθοδος που εφάρμοσε ο Freud), όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος Αριάδνη Ζουλίνου: “Η δυναμική ψυχοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα, όταν μάλιστα οφείλεται ή σχετίζεται με σύγκρουση του οικείου περιβάλλοντος του ατόμου”
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη βοήθεια της Ψυχολόγου Αριάδνης Ζουλίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ