Φοράς κασκόλ, κουκουλώνεσαι με το σκουφάκι σου και βγαίνεις εκεί έξω. Το κρύο έχει επιστρέψει για τα καλά στην καρδιά του χειμώνα και το καταλαβαίνεις κυρίως τη νύχτα που η θερμοκρασία πέφτει ακόμη περισσότερο. Εκτός όμως από εσένα, το κρύο “αντιλαμβάνεται” και η επιδερμίδα σου. Ποιες παγίδες μπορεί να κρύβει για το όμορφο δέρμα σου η χαμηλή θερμοκρασία; Τι συμβαίνει στα χείλη ή τα χέρια και “ανοίγουν” από το κρύο; Ισχύει πως όσο ο υδράργυρος παραμένει χαμηλά το δέρμα σου σφίγγει και ανανεώνεται;
Ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής εξηγεί τη σχέση του χειμώνα με την επιδερμίδα και σου δίνει βασικές συμβουλές για να φροντίσεις το δέρμα σου με τον καλύτερο τρόπο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ…
Το κρύο και η υγρασία το χειμώνα επιδρούν προκαλώντας αγγειοσύσπαση γενικά στον οργανισμό, πράγμα που στο δέρμα εκφράζεται ως ωχρότητα (δηλαδή άσπρισμα, χλώμιασμα) καθώς και ξηρότητα, ιδιαίτερα στα εκτεθειμένα σημεία. Το φαινόμενο αυτό ενίοτε προκαλεί επιπλοκές όπως τα χείμετλα – οι γνωστές με το όνομα χιονίστρες – όπου απαιτείται θεραπεία.
ΤΕΛΙΚΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ;
Το έχεις ακούσει πολύ! Είναι πολλές φορές το αστείο της παρέας, όταν βρίσκεται σε βόλτα έξω και κάνει πολύ κρύο. Είναι όμως και αλήθεια; Βοηθά το κρύο να δείχνει το δέρμα σου πιο σφριγηλό; “Το κρύο προκαλεί κάποιου είδους σύσφιξη, αλλά δεν δίνει νεανική όψη, ούτε προκαλεί ανανέωση στο δέρμα. Ο χειμώνας βέβαια δεν μας γερνά όσο το καλοκαίρι, αλλά απαιτεί προφύλαξη και καλή ενδυάτωση” επισημαίνει ο κ. Κουρής.
ΓΙΑΤΙ ΣΚΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ;
Η απώλεια της σχετικής υγρασίας, η χαμηλή θερμοκρασία και η εναλλαγή θερμού-ψυχρού περιβάλλοντος οδηγεί σε αυξημένη διαδερμική απώλεια ύδατος και ιχνοστοιχείων, καθώς και σμήγματος με συνέπεια η ελαστικότητα του δέρματος και των εκτεθειμένων βλεννογόνων να ελαττώνεται. Έτσι, προκύπτουν στο δέρμα λειχηνοποίηση (αντιδραστική πάχυνση και ξηρότητα) και ρωγμές, ιδιαίτερα στα χείλη. Στα χείλη επίσης μπορεί να εμφανιστεί γωνιακή χειλίτιδα (όταν τα άκρα-γωνίες των χειλιών ξεραίνονται σκάνε και σε κάποιες περιπτώσεις ματώνουν), αλλά και να πυροδοτηθεί επιχείλιος έρπητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
Το δέρμα νοσεί πραγματικά όταν εμφανίζονται χείμετλα που εκφράζονται με αντιδραστικού τύπου ερύθημα και οίδημα (κοκκίνισμα και πρήξιμο) που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κνησμό και πιο σπάνια πομφόλυγες (φουσκάλες). Τα χείμετλα μπορεί σπανιότερα να συνυπάρχουν με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, οπότε και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ
Ακούς για φαγούρα, δέρμα που ξεραίνεται και σπάει, πόνο και κοκκινίλες και τρομάζεις. Η λύση είναι απλή, εξαρτάται από τη σωστή καθημερινή φροντίδα της πολύτιμης επιδερμίδας σου και έχει ένα όνομα: ΠΡΟΛΗΨΗ! Σύμφωνα με τον δερματολόγο Εμμανουήλ Κουρή, προφυλαξη απο ολα τα παραπανω σημαινει:
– Ενυδάτωση με ειδικές δερμοκαλλυντικές κρέμες φραγμού! Ζήτησε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σου, που θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να επιλέξεις την κρέμα που χρειάζεσαι.
– Πλύσιμο με ενυδατωτικά υγρά σαπούνια. Ένα αφροντούς με το κατάλληλο κρεμοσάπουνο θα προστατέψει την επιδερμίδα σε όλο το σώμα από την παγωνιά.
– Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε! Θα τη βρεις σε ικανοποιητικές ποσότητες στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τη μαργαρίνη και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
– Συστηματική ενυδάτωση από το στόμα. Μπορεί το χειμώνα να μην αισθάνεσαι τόσο έντονα την ανάγκη να πιεις νερό, όμως ο οργανισμός σου το έχει ανάγκη. Καφές, τσάι, χυμοί, σουπίτσες και νερό είναι μερικές μόνο από τις πηγές ενυδάτωσης αυτή την εποχή.
– Γάντια και ζεστά ρούχα, αλλά όχι συνθετικά ή μάλλινα σε άμεση επαφή με το δέρμα.
– Αποφυγή καυτού μπάνιου και γενικά απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας. Εκτός δηλαδή από το μπάνιο σου που θα πρέπει να είναι σε λογική θερμοκρασία, καλό είναι να μην το παρακάνεις με την θέρμανση και στο σπίτι σου. Οι απότομες εναλλαγές από το κρύο στην έντονη ζέστη ταλαιπωρούν το δέρμα σου.
Πως να αντιμετωπίσεις τις χιονίστρες (χείμελτα) – Οι χιονίστρες συγκεκριμένα χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία με γάντια, ενυδατικές κρέμες φραγμού (κρέμες δηλαδή που συγκρατούν τα συστατικά στο εσωτερικό της επιδερμίδας και θα σου συστήσει ο φαρμακοποιός σου) και κατά περίπτωση συστηματική χρήση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ