Site icon TLIFE

Μήπως έχεις ευαισθησία στα δόντια; Μάθε ποια είναι η αιτία και τι μπορείς να κάνεις…

Προσπαθείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου cocktail και ο πόνος στα δόντια σε τινάζει σαν κεραυνός. Μια γουλιά νερό αρκεί για να σε κάνει να αφήσεις και πάλι κάτω το ποτήρι… Όλοι γνωρίζουμε -λίγο ή πολύ- τι σημαίνει ευαισθησία δοντιών και πόσο μπορεί να μας ταλαιπωρεί. Βρες την αιτία και καταπολέμησέ την…

“Η ευαισθησία των δοντιών κρύβει πολλές αιτίες και είναι ένα σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό, αλλά αντιμετωπίζεται” εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη. Διάβασε παρακάτω τον λόγο που μπορεί να προκαλεί ευαισθησία στα δόντια και δες τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς…

1.
Ούλα που έχουν υποχωρήσει ως αποτέλεσμα περιοδοντίτιδας, κακού βουρτσίσματος ή και άλλων αιτιών.
Τι πρέπει να κάνεις; Απαιτείται διάγνωση του προβλήματος και άμεση θεραπεία από οδοντίατρο. Χρήση απευαισθητοποιητικών διαλυμάτων και πολλές φορές (κάτω από προϋποθέσεις) μοσχέυματα στα σημεία που έχουν υποχωρήσει τα ούλα.

2. Αποτριβές στα δόντια και ιδιαίτερα στα όριο των ούλων, ως αποτέλεσμα χρήσης σκληρής οδοντόβουρτσας ή χρήσης αλατιού ή σόδας ή χρήση αδρόκοκκης οδοντόκρεμας, κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος.

Επιπλέον συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. λεμόνια), όπως επίσης διαταραχές του οργανισμού ή της ψυχολογίας με αποτέλεσμα συχνούς εμετούς.
Τι πρέπει να κάνεις; Οι αποτριβές των δοντιών αντιμετωπίζονται συνήθως με σφραγίσματα χωρίς να χρειασθεί τρόχισμα του δοντιού, διότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα τερηδόνας αλλά σε μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί προσθετική αποκατάσταση με πιθανές απονευρώσεις.


3.
Κατάγματα και ρωγμές στα δόντια που είναι συνέπεια συνηθειών όπως είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή/και της ημέρας.
Τι πρέπει να κάνεις; Για την περίπτωση των καταγμάτων και ρωγμών μπορεί να απαιτηθεί αποκατάσταση με όψη ρητίνης ή πορσελάνης, και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος περαιτέρω προσθετική αποκατάσταση. Απαραίτητη είναι και η χρήση οδοντιατρικού νάρθηκα (μασελάκι).

4. Δημιουργία τερηδόνων από έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, έλλειψη χρήσης μεσοδόντιου νήματος, κακές διατροφικές συνήθειες (π.χ. συχνή κατανάλωση ζάχαρης) σε συνδυασμό με έλλειψη 6 μηνιαίου check up.
Τι πρέπει να κάνεις; Θεραπεία με σφραγίσματα όπου υπάρχουν τερηδόνες.

5. Παλαιά σφραγίσματα που έχουν αλλοιωθεί τα όριά τους και το υλικό και χρήζουν αλλαγής.
Τι πρέπει να κάνεις;
Νέα σφραγίσματα εφόσον έχει γίνει σωστή διάγνωση και έχει αποκλειστεί κάθε άλλη αιτία.

6. Προσθετικές αποκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν σωστά όρια.
Τι πρέπει να κάνεις; Αντικατάσταση προσθετικών εργασιών με νέες όπου τα όριά τους θα είναι σε απόλυτη εφαρμογή με τα δόντια.

© 2024 tlife.gr