Μήπως ματώνουν, πρήζονται ή πονάνε τα ούλα σου; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις…

Μήπως ματώνουν τα ούλα σου; Μήπως κουνιούνται τα δόντια σου; Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη εξηγεί τις τρεις παθήσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τα ούλα, αλλά και εσένα και τι μπορείς να κάνεις για τις αντιμετωπίσεις…

Ουλίτιδα: Φλεγμονή των ούλων, πιθανή κακοσμία. Ερυθρά, διογκωμένα ούλα που αιμορραγούν με ή χωρίς βούρτσισμα.

Περιοδοντίτιδα: Όλα τα παραπάνω συμπτώματα με κινητικότητα των δοντιών μικρότερη ή μεγαλύτερη και πιθανή μετακίνησή τους

Συστηματικά νοσήματα: Παθήσεις γενικότερες του οργανισμού όπως aids, ηπατίτιδα, καρκίνος, αβιταμινώσεις, ορμονικές διαταραχές και γενικότερα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως εκδηλώνεται με τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με άλλες βλάβες των ούλων.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Κάθε πάθηση των ούλων μπορεί να έχει και διαφορετική εξήγηση. Έτσι, ανάλογα με την πάθηση, οι αιτίες είναι οι εξής:

1. Η πιο συχνή αιτία ουλίτιδας είναι η παραμελημένη στοματική υγιεινή. Όταν δεν φροντίζεις τα δόντια σου σωστά, τα υπολείμματα των τροφών δημιουργούν «πέτρα», η οποία με τη σειρά της προκαλεί τη φλεγμονή των ούλων. Η εμφάνιση της ουλίτιδας όμως μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές διαταραχές, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ουλίτιδα της εγκυμοσύνης).

2. Και στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, η αιτία είναι η χρόνια παραμελημένη στοματική υγιεινή όπου η «πέτρα» έχει καταστρέψει το οστούν, δηλαδή το κόκαλο στο οποίο στηρίζονται τα δόντια! Το αποτέλεσμα είναι η κινητικότητα τους ή ακόμα και η μετακίνησή τους. Επίσης περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας ορμονικών διαταραχών, όπως π.χ η εφηβική περιοδοντίτιδα, η εμμηνόπαυση ή και το σάκχαρο!

3. Σε ό, τι έχει να κάνει με τα συστημικά νοσήματα, οι βλάβες στα ούλα (όπως ελκώσεις, υπερπλασίες κτλ.) εκδηλώνονται ανάλογα με το είδος της ασθένειας. Εκτός όμως από τις βλάβες αυτές εμφανίζονται και ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Μπορεί όλα τα προβλήματα να σχετίζονται με τα ούλα, κάθε πάθηση όμως απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει απαντήσεις:

1. Στην περίπτωση της ουλίτιτδας χρειάζεται καθαρισμός από οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο και συστηματική εφαρμογή των οδηγιών στοματικής υγιεινής.

2. Όταν το πρόβλημα είναι η περιοδοντίτιδα, πρέπει να επισκεφτείς εξειδικευμένο οδοντίατρο, τον περιοδοντολόγο που θα σχεδιάσει τη θεραπεία. Φυσικά και εδώ ισχύει ο καθαρισμός και η εφαρμογή των οδηγιών στοματικής υγιεινής.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία; Αρχικά, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική (αποξέσεις, δηλαδή καθαρισμός της “πέτρας” εσωτερικά των ούλων) και εφόσον χρειάζεται να ακολουθήσει και χειρουργική αποκατάσταση.

Περιοδοντίτιδα το “σάκχαρο του στόματος”! Η πάθηση ονομάζεται έτσι γιατί όπως και τα άτομα με σάκχαρο, έτσι και εδώ ο ασθενής πρέπει να παρακολουθεί συνέχεια την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Απαιτείται συνεχής, επιμελής στοματική υγιεινή και τακτικοί επανέλεγχοι από τον περιοδοντολόγο σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Πρέπει να είναι σαφές ότι το κόκκαλο (οστούν) που έχει χαθεί δεν είναι ανατάξιμο, δηλαδή δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Γι’ αυτό απαιτείται συνεχής συνεργασία μεταξύ του περιοδοντολόγου και του ασθενούς για να αποφευχθούν οι υποτροπές.

Health Info: Οι ασθενείς με περιοδοντικά δόντια πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δόντια αυτά μπορεί να δημιουργήσουν πόνο και πρήξιμο και να χρειαστούν απονεύρωση.

3. Όταν τα συστηματικά νοσήματα του οργανισμού εκδηλώσουν προβλήματα στα ούλα και αφού έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε θεραπεία του περιοδοντολόγου ή του χειρουργού οδοντιάτρου, τότε αυτά χρήζουν περαιτέρω διάγνωσης και αντιμετώπισης από στοματολόγο ή γιατρό άλλης ειδικότητας.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164