Κι έρχονται εκείνες οι μέρες του μήνα. Και αρχίζει ο πόνος. Ο αφόρητος πόνος που σε ταλαιπωρεί, σε διπλώνει στα δύο και δεν αντέχεις τίποτα. Όυτε τους μικρούς ήχους. Τα παυσίπονα μοιάζουν η μόνη λύση. Δεν είναι. Ο γυναικολόγος μπορεί να σε απαλλάξει για πάντα. Το ήξερες;
“Η αίσθηση του πόνου δημιουργεί μόνιμο εκνευρισμό και αποσυντονίζει την οργάνωση της σκέψης της γυναίκας. Είναι ένα αλάρμ που μονίμως χτυπά στον εγκέφαλο και δεν μας αφήνει να δραστηριοποιηθούμε στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να στραφούν στον ειδικό και να ζητήσουν την ειδική αντιμετώπιση στο πρόβλημά τους. Πάντοτε υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και βελτίωσης” επισημαίνει κατηγορηματικά ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
“Τα αίτια είναι πολλά και σύνθετα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Απλά οι γυναίκες υποφέρουν και δεν απευθύνονται στον γυναικολόγο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους” εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος. Το φαινόμενο των έντονων πόνων ονομάζεται δυσμηνόρροια.
Τι είναι η δυσμηνόρροια;
Πρόκειται για ένα σύνδρομο, το οποίο δεν οφείλεται σε ένα σύμπτωμα. Είναι ένας συνδυασμός από παράγοντες και διαδικασίες που το προκαλούν. Οι πόνοι της περιόδου υπάρχουν σε ένα ποσοστό 30-40% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτό, το 80-90% μπορεί να βοηθηθεί ή και να λύσει αυτό το πρόβλημα ακολουθώντας την ενδεδειγμένη διαδικασία” αναφέρει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
Σε τι οφείλεται;
Αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως το σύνδρομο είναι πολλά πράγματα μαζί που έχουν ένα κοινό. Τον πόνο! Ο πόνος λοιπόν αυτός μπορεί να οφείλεται:
– Σε αυξημένη κάμψη και κλίση της μήτρας. Η θέση της μήτρας δυσχεραίνει την εκροή αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση είναι εξειδικευμένη και εξατομικευμένη. Σε γενικές γραμμές αν είναι η κλίση της μήτρας που προκαλεί τον πόνο, τότε μπορούμε να δώσουμε σπασμολύτικά που θα σε ανακουφίσουν. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται κάθε φορά λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου.
– Σε ενδομητρίωση και αδενομύωση. Πρόκειται ουσιαστικά για έκτοπο ιστό, δηλαδή ιστό που φυσιολογικά έπρεπε να υπάρχει στο εσωτερικό της μήτρας. Κάθε φορά που τα κύτταρα στην περιοχή διεγείρονται εξατίας της κατάστασης της ενδομητρίωσης και της αδενομύωσης προκαλείται έντονος πόνος στην περίοδο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται ορμονικά. Μπορεί η γυναίκα να πάρει ειδική θεραπεία, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή με αντιορμόνες οι οποίες θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινή ζωή της.
Αν πρόκειται για αδενομύωση, τότε ακολουθείται ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Στην περίπτωση της κυστικής ενδομητρίωσης,ενδέχεται να χρειάζεται και πάλι να αντιμετωπισθεί επεμβατικά. Οι κύστες αφαιρούνται λαπαροσκοπικά και οι πόνοι της περιόδου περιορίζονται ή ακόμη και εξαλείφονται.
– Σε Κιρσούς στο γυναικολογικό σύστημα. Και πιο συγκεκριμένα στην πύελο, το σημείο δηλαδή όπου στηρίζονται οι ωοθήκες. Κατά την περίοδο οι κιρσοί διογκώνονται και πρήζονται, κάτι που προκαλεί πόνο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Ο γυναικολόγος θα σου προτείνει συγκεκριμένη θεραπεία ανάλογα με την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος.
– Στην ανατομία της περιοχής! Ανατομικά, ενδέχεται οι σύνδεσμοι που συγκρατούν την μήτρα να είναι κοντοί και έτσι η κίνηση της μήτρας να μην έχει την απαραίτητη ελαστικότητα: “Η ανελαστικότητα στην κίνηση της μήτρας, η οποία κατά τις ημέρες της περιόδου είναι γεμάτη με αίμα (έχει αυξημένο φορτίο – σχεδόν διπλασιάζει το βάρος της), έλκει τους συνδέσμους που κρατούν τη μήτρα στη θέση της κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πόνο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα μπορέσει να σε ανακουφίσει. Ο γυναικολόγος θα σου προτείνει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στη περίπτωσή σου.
–
Σε κάποιο ινομύωμα το οποίο και γίνεται να αφαιρεθεί με λαπαροσκόπηση.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Τα ινομυώματα απασχολούν 1 στις 2 γυναίκες στην αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τι ακριβώς είναι τα ινομυώματα και πως γίνεται η θεραπεία τους.
Πώς θα ξέρω τα αίτια που μου προκαλούν πόνο;
Όπως καταλαβαίνεις το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, στην ερώτηση τι σου προκαλεί πόνο. Επίσης, τα περισσότερα από τα επιμέρους συμπτώματα σχετίζονται με την κληρονομικότητα (όπως η αδενομύωση) και την προδιάθεση. “Με τις απαραίτητες συστάσεις ο γυναικολόγος θα διαγνώσει το λόγο και τα αίτια και θα συνδράμει εξατομικευμένα και εξειδικευμένα εκεί που πρέπει.” αναφέρει ο μαυευτήρας γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
Πρέπει λοιπόν εσύ, στο καθιερωμένο ετήσιο τσεκ απ, να συζητήσεις ειλικρινά με τον γυναικολόγο σου, για οτιδήποτε θα μπορούσε να του δώσει ενδείξεις για την πηγή του προβλήματος. Μην το αμελείς. Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του πόνου της περιόδου θα βελτιώσεις συνολικά την καθημερινότητά σου, αλλά και την διάθεση τις δύκολες μέρες!
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του μαιευτήρα γυναικολόγου θεόδωρου Φυτρόπουλου