Site icon TLIFE

Μπότοξ: Πώς βοηθάει στην αντιμετώπιση των παθήσεων του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος

Η αλήθεια είναι ότι μόλις ακούμε τη λέξη “μπότοξ” το μυαλό μας δημιουργεί την εικόνα μίας αισθητικής επέμβασης που στόχο έχει να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς τις ατέλειες, να γίνεις πιο όμορφη και νέα. Όμως, η δράση της βοτουλινικής τοξίνης (σ.σ. έτσι ονομάζεται το μπότοξ επιστημονικά) δεν σταματάει εκεί! Πέρα από το πρόσωπο και το δέρμα σου, φροντίζει εσωτερικά τις εκκρίσεις του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, το οποίο επηρεάζει τόσο το σώμα, όσο και τα μάτια σου. Περισσότερα θα μας εξηγήσει η Dr. med, Msc, Χρυσάνθη Καραπάντζου. Ο λόγος στην ειδικό…

Η Βοτουλινική Τοξίνη ή αλλιώς «Μπότοξ»
H χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, γνωστής από την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων Botox®, Dysport®, BoCouture®, κοινώς «Μπότοξ», αποτελεί μία από τις περισσότερο διαδεδομένες και δημοφιλείς ιατρικές θεραπείες αντιγήρανσης του προσώπου. Με επιλογή της κατάλληλης δοσολογίας και ορθή έγχυση της τοξίνης στους μύες-στόχους, αναστέλλεται παροδικά (2-5 μήνες) και αναστρέψιμα, η σύσπασή τους, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία των ρυτίδων.

Η χρήση της περιορίζεται μόνο για καλλωπιστικούς σκοπούς;
Αν και η εφαρμογή της τοξίνης στην Αισθητική Ιατρική εγκρίθηκε επίσημα, μόλις το 2002, παραμένει στο ευρύ κοινό άγνωστη η θεραπευτική χρήση της σε λειτουργικές διαταραχές του προσώπου, παρότι ιστορικά προηγείται κατά πολύ των κοσμητικών εφαρμογών. Η θεραπευτική της δράση, είχε προταθεί από τον J. Kerner ήδη το 1822. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 150 χρόνια, ώστε να εφαρμοστεί πρώτη φορά στον άνθρωπο και συγκεκριμένα, σε πάσχοντες από στραβισμό, το 1977 από τον οφθαλμίατρο A. Scott στην Αμερική. Στις αρχές του 1980, ο Γερμανός ΩΡΛ Καθηγητής R. Laskawi, ήταν ο εμπνευστής της ευεργετικής δράσης του Botox® στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ).

Οι παθήσεις στις οποίες προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση
Ο μηχανισμός δράσης της τοξίνης, μέσω αναστολής έκκρισης ενός ‘’αγγελιοφόρου’’ μεταξύ νεύρου και μυός, της ακετυλχολίνης, οδηγεί όχι μόνο στην μείωση παράδοξων μυϊκών κινήσεων (τικ, βλεφαρόσπασμος, δυστονίες,  ημίσπασμος προσώπου, πάρεση προσωπικού νεύρου, ασυμμετρίες προσώπου, βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών), νευραλγίες, ημικρανίες, δυσφωνίες με διακοπή της ροής του λόγου),  αλλά και στον αποτελεσματικό έλεγχο εκκρίσεων του ΑΝΣ (υπεύθυνο για παραγωγή ιδρώτα, σιέλου, δακρύων). Η έγχυση της ουσίας γίνεται με χρήση λεπτών βελόνων, χωρίς τοπική αναισθησία. Επιπρόσθετα, με ανώδυνο τρόπο, αντιμετωπίζονται καταστάσεις με συνοδό δακρύρροια, σιελόρροια, το σύνδρομο Frey, υπεριδρωσία τριχωτού κεφαλής-προσώπου, η αγγειοκινητική ρινίτιδα, σιελαδενίτιδες και δερματικά συρίγγια.

Παράλληλα, προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε ασθενείς που πάσχουν από σιελόρροια, στα πλαίσια τραχειοστομιών, νευροεκφυλιστκών ή ογκολογικών νοσημάτων (π.χ. ασθενείς με νόσο Parkinson, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όγκους του ανώτερου  αναπνευστικού). Συνήθως, οι συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών υποφέρει σε τέτοιο βαθμό από τις εκκρίσεις αυτές, όχι μόνο από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του λόγω των συμπτωμάτων, κυρίως όμως, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, παράγοντες οι οποίοι δρουν αρνητικά στην ψυχολογία τους. 

Είναι ασφαλής η χρήση της Βοτουλινικής Τοξίνης;
Η χρήση της τοξίνης αποτελεί μία ασφαλή εναλλακτική σε περιπτώσεις αποτυχίας συμβατικών θεραπειών, χαρίζοντας ανακούφιση (εντός 2-10 ημερών) και βελτίωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Αν και η δράση του ‘’Μπότοξ’’ διαρκεί  3-5 μήνες στο μυϊκό σύστημα, σε  διαταραχές του ΑΝΣ, διαρκεί έως και 10 μήνες. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποδεκτή από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Τη βοτουλινική τοξίνη τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο ρουτίνας ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και Ωτορινολαρυγγολόγοι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, προϋποθέτει, αυστηρά, την ορθολογική χρήση της νευροτοξίνης, αποκλειστικά από ειδικούς, κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, του νοσηλευτικού, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

*** Ευχαριστούμε πολύ  την Dr. med, Msc, Χρυσάνθη Καραπάντζου, Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνη Τμήματος Ανάπλασης Προσώπου, ΩΡΛ Παν/κης Κλινικής, Ludwig-Maximilians-Universität Μονάχου Γερμανίας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εφαρμογών Βοτουλινικης Τοξίνης στην ΩΡΛ για την παραχώρηση των πληροφοριών.

 

© 2025 tlife.gr