Site icon TLIFE

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συμμετέχει στις εξελίξεις για τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού, έλαβε χώρα 20-23 Μαρτίου, στο Μιλάνο. Πρόκειται για το EBCC14, (European Breast Cancer Conference), που αριθμεί 28 χρόνια ιστορίας. Συμμετείχαν σε αυτό 1800 σύνεδροι από 78 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών 118 διακεκριμένων επιστημόνων που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού από όλο τον κόσμο. Μοναδική συγκυρία, οι δύο Πρόεδροι του συνεδρίου ήταν Έλληνες, ο Prof. Μιχαήλ Ιγνατιάδης, Καθηγητής Ογκολογίας, Διευθυντής Ογκολογίας Μαστού στο Ινστιτούτο Jules Bordet στις Βρυξέλλες, Πρόεδρος της ομάδας καρκίνου του μαστού στην EORTC και η Dr. Φιορίτα Πουλακάκη, PhD, FEBS, CEBS, Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Vice President, της Europa Donna- The European Breast Cancer Coalition και Πρόεδρος του Ιδρύματος Build a Bridge.

Το επιστημονικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, έδωσε τη μεγαλύτερη έμφαση σε νέα, υψηλής ποιότητας αποτελέσματα ερευνών που θα αλλάξουν το τοπίο στην Ογκολογία.

Παρουσιάστηκαν σημαντικές μελέτες όπως οι Alexandra/IΜpassion030 και Keynote-756, που αφορούν τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, αναφορικά με φάρμακα όπως το pembrolizumab, το ribociclib και το abemaciclib, τα οποία έχουν μειώσει το ποσοστό υποτροπής της νόσου. Επιπλέον μελέτες όπως η I-SPY2, που παρουσιάστηκε, ανέδειξαν πως οι γονιδιωματικές εξετάσεις έχουν βοηθήσει ασθενείς και γιατρούς να αποφύγουν την περιττή επικουρική χημειοθεραπεία. Στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, οι αναστολείς CDK4/6, οι αναστολείς αντι-PD1 ή τα νέα συζευγμένα φάρμακα αντισωμάτων (ADCs) έχουν αυξήσει την επιβίωση των ασθενών.

Η εξατομικευμένη ιατρική έχει βοηθήσει τις ασθενείς να λάβουν πιο συντηρητικές θεραπείες, για παράδειγμα με την αποκλιμάκωση της χειρουργικής επέμβασης στη μασχαλιαία κοιλότητα, όπως τα 4ετή αποτελέσματα του πρωτοκόλλου MARI, με στοχευμένη αφαίρεση λεμφαδένων ακόμη και σε πιο εκτεταμένη λεμφαδενική νόσο όπου φαίνεται ασφαλής ογκολογικά η περιορισμένη αφαίρεση μόνο των λεμφαδένων που πάσχουν. Το αποτέλεσμα είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωή για τις ασθενείς χωρίς μακροχρόνιες παρενέργειες.

Πάντα στο κεφάλαιο της εξατομικευμένης θεραπείας, θεωρώντας τη νεαρή ηλικία παράγοντα κινδύνου για τοπική υποτροπή, η μελέτη Young Boost επιβεβαίωσε ότι μια υψηλή δόση ακτινοθεραπείας boost, θα μπορούσε να βελτιώσει τον τοπικό έλεγχο της νόσου σε νεαρούς ασθενείς με αύξηση βέβαια της πιθανότητας να επιδεινωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο σε αυτό το EBCC. Τα οφέλη της άσκησης στην κόπωση και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκαν μέσω της μελέτης PREFERABLE-EFFECT που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις επιδράσεις ενός 9μηνου προγράμματος εποπτευόμενης άσκησης στον πόνο, την κόπωση και στις υπόλοιπες παρενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία.

Ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υιοθετεί όλες αυτές τις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα ειδικά στην Ογκολογία.

Τέλος, το μανιφέστο του EBCC ήταν αφιερωμένο στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, στην πρόσβαση σε νεότερες τεχνολογίες και στην έρευνα. Η συγγραφική ομάδα εργασίας του μανιφέστο υπό την Προεδρεία του Prof. Μιχάλη Ιγνατιάδη και της Dr. Φιορίτα Πουλακάκη απαρτιζόταν από επιστήμονες υψηλού κύρους από όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού. Δημιουργήθηκαν προτάσεις προς τα Ευρωπαϊκά αλλά και τα Εθνικά συστήματα Υγείας προκειμένου να υιοθετηθούν στη νομοθεσία ώστε να μειωθούν και να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες. Το άρθρο θα δημοσιευτεί σύντομα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό μεγάλης απήχησης. Το στρογγυλό τραπέζι όπου συζητήθηκε το μανιφέστο, τίμησε με την παρουσία της και απεύθυνε χαιρετισμό, η Επίτροπος Υγείας και τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδη.

© 2025 tlife.gr