Κακές συνήθειες, μικρές και μεγάλες αμέλειες και λάθος επιλογές φθείρουν τα δόντια σου χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνεις. Εσύ είσαι σίγουρη πως δεν κάνεις κάτι λάθος;
“Οι συνήθειες αρχίζουν σε πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς οι συνέπειές τους μπορεί να μας ταλαιπωρούν όταν μεγαλώνουμε” εξηγεί η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη και σου δίνει τις 10 συνήθειες που καταστρέφουν το χαμόγελό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Κακές συνήθειες όταν ακόμη ήσουν μωρό!
Ο συνεχής θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας στην παιδική ηλικία, έχει σαν συνέπεια να αλλοιώνει τη σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να απαιτείται στην πορεία ορθογναθική αντιμετώπιση του στόματος από ορθοδοντικό σε μικρές ηλικίες και ορθοδοντικό και γναθοχειρουργό όταν ενηλικιωθεί το άτομο.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να φροντίζεις τα δόντια σου από την εποχή που ήσουν παιδί. Η έλλειψη στοματικής υγιεινής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά έχει σαν συνέπεια την καταστροφή των δοντιών και είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει τα μόνιμά τους δόντια. Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα να διατηρούνται υγιή στην κάθε γνάθο, γιατί εκτός της μάσησης εξυπηρετούν στο να διατηρούν τους χώρους για την σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών.
2. Τα δόντια σου δεν είναι καρυοθραύστης
Η χρήση των δοντιών σαν κοπτικά εργαλεία π.χ. για σπάσιμο του κελύφους ξηρών καρπών, για άνοιγμα μανό, κόψιμο κλωστής ή μάσηση στυλό ή μολυβιών, δημιουργεί μακροχρόνια ρωγμές και μικροσπασίματα στα δόντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται οδοντιατρική αποκατάσταση των δοντιών λόγω ευαισθησίας η φθοράς τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Μην (μου) τρίζεις τα δόντια! Θα σου βγει σε κακό…
Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας (εις γνώσιν μας) ή της νύχτας (εν αγνοία μας), έχει ως αποτέλεσμα αποτριβές, κατάγματα και σπάσιμο των δοντιών. Και εδώ απαιτείται προληπτικά η χρήση νάρθηκα (μασελάκι) και εφόσον οι φθορές είναι προχωρημένες, οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.
4. Όταν δεν βουρτσίζεις τα δόντια…
Η κακή συνήθεια να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να μην χρησιμοποιούμε νήμα, ιδιαίτερα το βράδυ που είμαστε κουρασμένοι, έχει αποτέλεσμα την πρόκληση ουλίτιδας και τερηδόνων στα δόντια.
5. Προστατεύεις τα δόντια όταν γυμνάζεσαι;
Άρση βαρών, συμμετοχή σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικότερα ομαδικά αθλήματα, όταν γίνονται χωρίς την χρήση νάρθηκα ενέχει κινδύνους για τα δόντια. Γιατί κατά την διάρκεια της άθλησης υπάρχει έντονο σφίξιμο των δοντιών, με αποτέλεσμα κατάγματα, μικροσπασίματα και ρωγμές. Συχνά τα χτυπήματα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να έχουν σαν συνέπεια σπάσιμο ή ακόμη και εξαγωγή δοντιού.
6. Είσαι σίγουρη πως το στοματικό διάλυμα κάνει καλό;
Η χρήση στοματικών διαλυμάτων για αντιμετώπιση φαινομένων κακοσμίας ή όταν ματώνουν τα ούλα χωρίς την διάγνωση και τον οδοντιατρικό έλεγχο, ουσιαστικά μεταχρονολογεί και αυξάνει την βαρύτητα του οδοντιατρικού προβλήματος.
7. Τα παυσίπονα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα
Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών ή παυσίπονων για να μειωθεί η εξαφανιστεί ο πόνος ή το πρήξιμο δεν θεραπεύει το πρόβλημα. Αντιθέτως όταν γίνεται χωρίς την γνωμάτευση του οδοντιάτρου μπορεί να οδηγήσει στη πλήρη καταστροφή του δοντιού γιατί έχει παρέλθει ο χρόνος που θα μπορούσε να σωθεί.
8. Η σκλήρη οδοντόβουρτσα πληγώνει τα δόνατια σου
Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας με την νοοτροπία ότι καθαρίζει καλύτερα δημιουργεί φθορά στα ούλα και στα δόντια. Απαιτείται μέτρια οδοντόβουρτσα. Αντίστοιχα και η χρήση σόδας και λευκαντικών χονδρόκοκκων υλικών προκαλεί φθορά. Τα λευκαντικά χρησιμοποιούνται μόνο με οδοντιατρικές οδηγίες.
9. Σοβαρό πρόβλημα με εμετούς
Οι συχνοί εμετοί ιδιαίτερα σε βουλιμικούς ανθρώπους, λόγω του όξινου ph που δημιουργείται αποτελεί αιτία διάβρωσης και μακροχρόνια καταστροφής των δοντιών. Με την ίδια λογική και η υπέρμετρη καθημερινή κατανάλωση όξινων όπως π.χ. λεμόνια.
10. Χειρότερος εχθρός σου ή… αμέλεια!
Τέλος η χειρότερη συνήθεια είναι η αμέλεια και ο φόβος που έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση , πρόληψη και αποκατάσταση του οδοντιατρικού προβλήματος στην αρχική του φάση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ