Ολική αρθροπλαστική ισχίου με NAVISWISS

Γράφει ο Σακελλαρίου Βασίλειος Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Η ικανοποίηση ή μη ενός ασθενούς καθορίζεται από την  ακριβή τοποθέτηση εμφυτεύματος σε οποιαδήποτε επέμβαση αρθροπλαστικής. Αυτός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει και τα αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Εξάλλου, η ακατάλληλη τοποθέτηση του μηριαίου στελέχους ή της κοτύλης σχετίζεται με πρόσκρουση, αστάθεια, απόκλιση μήκους ποδιών και αυξημένο κίνδυνο ανάγκης για χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης.

Οι προσπάθειες για την καθοδήγηση της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, περιλαμβάνουν ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική και συστήματα πλοήγησης με υπολογιστή. Η πλοήγηση που χρησιμοποιεί δεδομένα από αξονική τομογραφία  βασίζεται στον προεγχειρητικό σχεδιασμό από τις απεικονιστικές, ο οποίος αυξάνει τόσο το κόστος, όσο και την έκθεση στην ακτινοβολία, ενώ η πλοήγηση χωρίς εικόνα δεν λαμβάνει υπόψη τη μοναδική ανατομία του ασθενούς.

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση με μεγάλες ανατομικές ιδιαιτερότητες. Το Naviswiss απλοποιεί την επεμβατική διαδικασία ενσωματώνοντας την τεχνολογία, προσφέροντας μια έξυπνη και εύχρηστη λύση πλοήγησης. Το σύστημα αυτό επιτρέπει μια ψηφιακή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική με μικροσκοπικό εξοπλισμό η οποία εξυπηρετεί την ακριβή τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Τι είναι η τεχνική Naviswiss;

Η τεχνική Naviswiss είναι ένα σύστημα ψηφιακής πλοήγησης που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την ακριβή τοποθέτηση εμφυτευμάτων, στην αρθροπλαστική ισχίου.  Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία για να παρέχει στον χειρουργό ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

 Πώς λειτουργεί η τεχνική Naviswiss;

Το σύστημα Naviswiss θεωρείται το κορυφαίο «εργαλείο» προεγχειρητικού σχεδιασμού. Συνδυάζει τα δεδομένα που λαμβάνονται και στη συνέχεια προτείνει την βέλτιστη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, μέσω του συστήματος πλοήγησης που παρέχεται στον χειρουργό. Θεωρείται ένα ανοικτό σύστημα, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις προσπελάσεις και με όλα τα ορθοπεδικά υλικά ανεξαρτήτως της εταιρείας παραγωγής τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Naviswiss;

Η τεχνική Naviswiss προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μείωση κόστους και χρόνου αναμονής: Δεν απαιτείται προεγχειρητικός έλεγχος με απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, CT ή MRI). Είναι ένα φορητό μικρό σε μέγεθος σύστημα και συνεπώς μεταφέρεται εύκολα εντός της χειρουργικής αίθουσας.
  • Ακρίβεια: Η ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών όπως μετεγχειρητική αστάθεια, εξάρθρημα και μετεγχειρητική ανισοσκελία και βελτιώνει τα αποτελέσματα της επέμβασης. Παράλληλα, η ακρίβεια στη σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής εκμηδενίζει τις πιθανότητες να χρειαστεί αναθεωρητική επέμβαση στην εν λόγω άρθρωση.
  • Συμβατότητα: Όπως αναφέρθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις προσπελάσεις στην αρθροπλαστική ισχίου, χωρίς την ανάγκη χρήσης επιπρόσθετου λογισμικού ή εξαρτημάτων.
  • Μείωση του χειρουργικού χρόνου: Η χρήση του συστήματος Naviswiss μπορεί να μειώσει τον συνολικό χρόνο που απαιτείται για την επέμβαση.
  • Λιγότερος πόνος και ταχύτερη ανάρρωση: Οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν λιγότερο πόνο και να αναρρώσουν ταχύτερα, λόγω της ακριβούς τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

 Σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική Naviswiss;

Η τεχνική Naviswiss βρίσκει εφαρμογή σε ασθενείς που χρειάζονται αρθροπλαστική ισχίου. Ο χειρουργός είναι εκείνος που θα αξιολογήσει την συνολική κατάσταση του ασθενούς και θα αποφασίσει αν η συγκεκριμένη τεχνική ενδείκνυται, αναλόγως του περιστατικού.

Ποια είναι η διαδικασία για την εφαρμογή της τεχνικής Naviswiss;

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Προετοιμασία: Ο ασθενής προετοιμάζεται για την επέμβαση και γίνεται η απαραίτητη προεγχειρητική αξιολόγηση.
  2. Τοποθέτηση αισθητήρων: Oι αισθητήρες του συστήματος σε (μέγεθος όχι μεγαλύτερο από μία σφραγίδα), τοποθετούνται στα οστά και η κάμερα υπέρυθρων καταγράφει τον προσανατολισμό και τη θέση των οστικών δομών με την βοήθεια των αισθητήρων.
  3. Χειρουργική επέμβαση: Ο χειρουργός με την πλοήγηση του συστήματος καθοδηγεί την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με ακρίβεια.
  4. Μετεγχειρητική φροντίδα: Ο ασθενής λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα και παρακολούθηση μετά την επέμβαση για να εξασφαλιστεί η ταχεία και επιτυχής ανάρρωση.

  Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

 

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164