Site icon TLIFE

Όλοι είναι κρυωμένοι! Τι να κάνω για να προφυλαχτώ; Τι να κάνω αν τελικά την “πατήσω”;

Fotolia

Νιώθεις να σε περικυκλώνουν εκατομμύρια ιοί; Όλο και περισσότερες φίλες και συνάδελφοι υποφέρουν από πυρετό, βήχα και καταρροή; Χειμώνας είναι και τώρα είναι η περίοδος που παρουσιάζεται έξαρση σε τέτοιου είδους λοιμώξεις.

“Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ιό, όπως ήταν για παράδειγμα ο H1N1 που να προσβάλει μαζικά τον κόσμο. Αυτή την εποχή υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία” εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη

Είναι όλοι κρυωμένοι γύρω μου…
Τα αίτια μια αδιαθεσίας μπορεί να είναι ο κοινός ιός της γρίπης, μια σειρά από ρινοϊούς κτλ. Στην περίπτωση της απλής γρίπης η μετάδοσή της γίνεται με την αναπνοή και συνήθως ταλαιπωρεί τον ασθενή για μία με τρεις ημέρες.

“Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως την σοβαρή εξάντληση” εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη.

Εκτός βέβαια από την απλή γρίπη υπάρχουν και μια σειρά λοιμώξεων του αναπνευστικού που εκδηλώνονται ως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και ιογενής πνευμονία. Αυτές οι ασθένεις μεταδίδονται κυρίως με μολυσμένες εκκρίσεις, που σημαίνει φτέρνισμα, βήχα κτλ.

“Υπάρχει πονόλαιμος, βήχας, ρινόρροια, πταρμός, παροξυσμός άσθματος, που διαρκούν μερικές φορές πάνω από εννέα ημέρες ενώ ο πυρετός και η κεφαλαλγία είναι ήπια ή σπάνια, τουλάχιστον στην αρχή. Ενδέχεται να υπάρχουν οξεία διάρροια, επιπεφυκίτιδα και ενίοτε αιμορραγική κυστίτιδα”.

Πώς θα προφυλαχθώ;
Αρχικά δεν πρέπει να πανικοβληθείς. Υπάρχουν τρόποι να προφυλαχθείς από τους ιούς.
Καλή φυσική κατάσταση
Σκέψου λίγο… Όσο πιο δυνατός είναι ο οργανισμός σου, τόσο πιο καλά αμύνεται απέναντι στους διάφορους ιούς. “Η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζεται με την αποχή από τον καπνό, την άσκηση, τη σωστή διατροφή που περιλαμβάνει επάρκεια θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών παραγόντων και ιχνοστοιχείων χωρίς να οδηγεί σε παχυσαρκία” εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη.
Διώξε το στρες
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, όταν παραδίνεσαι άνευ όρων στο άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας, η άμυνά σου γίνεται πιο εύθραυστη. Οι αντοχές σου είναι μειωμένες και έτσι ενδέχεται να αρρωστήσεις πιο εύκολα, αλλά και να αργήσεις να γίνεις καλά στη συνέχεια.
Ατομική υγιεινή
Είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι θα έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που δεν αισθάνονται και πολύ καλα. Προκειμένου να αποφύγεις τους ιούς, φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου – ιδιαίτερα ύστερα από χειραψία ή στενή επαφή με άτομα που έχουν “κρυώσει” – και μην αγγίζεις συχνά το πρόσωπο, τη μύτη ή τα μάτια σου με τα δάκτυλα, ώστε να αποφύγεις να μολύνεις η ίδια τον εαυτό σου.
Απόφυγε τους κλειστούς χώρους
Φυσικά δεν είναι δυνατό να κυκλοφορείς συνεχώς στην… ύπαιθρο. Φρόντισε όμως να αερίζεις καλά το χώρο που δουλεύεις – όπου συνωστίζεστε πολλά άτομα μαζί – αλλά και το σπίτι σου. Αν χρησιμοποιείς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δοκίμασε να κάτσεις σε μια θέση δίπλα στο παράθυρο, το οποίο φυσικά και θα είναι ανοικτό. Τέλος, αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό πρόσεξε να μην παραμένεις πολύ σε ξηρό περιβάλλον. Αν η μύτη και ο φάρυγγας “στεγνώσουν” είναι πιο εύκολο για τον ιό να εισέλθει στο σώμα.
Κι αν τελικά κολλήσω;
Την “πάτησες” και την… άρπαξες; Δεν είναι ανάγκη να πανικοβάλλεσαι. Και κυρίως δεν χρειάζεται να τρέξεις στο ντουλάπι με την αντιβίωση από την πρώτη στιγμή. Η ίωση θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της και εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ανακουφίσεις τα συμπτώματα. Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:
– Χρησιμοποίησε αποσυμφορητικά: Για να αναπνεύσεις και πάλι ελεύθερα και να αισθανθείς καλύτερα. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις. Τα σκευάσματα αυτά πρέπει να τα παίρνεις το πολύ 4 με 5 ημέρες.
– Διώξε τον βήχα. Ένα σιρόπι κατά του βήχα – εκτός κι αν έχει βροχίτιδα ή τραχειΐτιδα όπου είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού – θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πολύ καλύτερα. Μπορείς παράλληλα να χρησιμοποιήσεις παστίλιες για το λαιμό που θα μαλακώσει το λαιμό σου και θα διευκολύνει την αναπνοή.
– Παυσίπονα/αντιπυρετικά. Με τα παυσίπονα θα απαλλαγείς από τις κομάρες, τους πόνους, αλλά και θα ρίξεις τον πυρετό έστω και προσωρινά.
– Βιταμίνη C. Είναι η θαυματουργή βιταμίνη που καταπολεμά το κρύωμα. Η αντιοξειδωτική της δράση έχει τονωτικό αποτέλεσμα. Κύρια πηγή της βιταμίνης C είναι το πορτοκάλι. Σε περίπτωση που έχεις ενοχλήσεις και στο στομάχι, ίσως θα είναι καλύτερα να αποφύγεις τον χυμό πορτοκάλι. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνης C και ψευδάργυρο εμπλουτισμένα και με κορεάτικο ginseng για την καλύτερη τόνωση των σωματικών και διανοητικών λειτουργιών. Τα ειδικά αυτά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λαμβάνονται τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν πέραν των 5 ημερών καλό είναι να επισκεφτείς τον παθολόγο σου, ο οποίος και θα σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και φυσικά την κατάλληλη θεραπεία!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ό, τι αφορά στις ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να γίνει ο απαραίτητος εμβολιασμός για να αποφύγουν ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Άτομα πάνω από 65 ετών, πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη, οι πάσχοντες από χρόνιες μεταβολικές νόσους, ορισμένες καρδιοπάθειες, διαβήτη, χρόνια νεφρικά νοσήματα, άσθμα, αιμοσφαιρινοπάθειες, ανοσοκαταστολή, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες.

Τα άτομα που μεταδίδουν τον ιό σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι γηροκομείων, μέλη οικογένειας που φροντίζουν γέροντες, καλό είναι να εμβολιάζονται επίσης, εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.

© 2024 tlife.gr