Σου έχει τύχει ποτέ να σηκωθείς απότομα και να νιώσεις τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια σου; Υπάρχουν άνθρωποι που αυτή η ζάλη εμφανίζεται πολύ πιο εύκολα και ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ορθοστασία. Είναι αυτό που λέμε ορθοστατική υπόταση.
“Η ορθοστατική υπόταση είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση” αναφέρει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πως θα καταλάβω ό,τι πάσχω;
Η ορθοστατική υπόταση, είναι ουσιαστικά πολύ απότομη και μεγάλη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως εκείνοι που πάσχουν από αυτή έχουν τα εξής συμπτώματα:
Αίσθημα ζάλης
Θόλωση της όρασης
Αδυναμία
Απώλεια αισθήσεων
Πόνο στον αυχένα και την περιοχή των ώμων
Σφίξιμο στο στήθος
Δεν είναι απαραίτητο για όλους να υποφέρουν από όλα τα συμπτώματα. Άλλωστε η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανιστεί και μετά από ένα μεγάλο γεύμα, όπου το αίμα συγκεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα και ζαλίζεσαι πιο εύκολα. Και εδώ το άγχος είναι αρνητικός παράγοντας και μπορεί να επιδεινώσει μια τέτοια κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε τι οφείλεται;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν την ορθοστατική υπόταση. Φάρμακα, παθολογικές ασθένειες αλλά και ιδιοπαθώς (δηλαδή “ελάττωμα” του οργανισμού)
“Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανίζεται δευτεροπαθώς, ως αποτέλεσμα υποκείμενου οργανικού νοσήματος (π.χ. διαβήτης, γαστρορραγία) ή παθολογικής κατάστασης (π.χ. παρενέργεια από λήψη διουρητικών) ή να εμφανίζεται ιδιοπαθώς” εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη.
Σε ορισμένα άτομα ιδιοσυγκρασιακώς αλλά και με την πάροδο της ηλικίας, ανεπαρκούν οι μηχανισμοί ρύθμισης και εμφανίζεται ορθοστατική υπόταση κατά την έγερση και λιποθυμία.
Τι μπορείς να κάνεις;
Η σωστή ιατρική εξέταση έχει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση κάθε περίπτωσης και στον καθορισμό τυχόν επιβαλλόμενου εργαστηριακού ελέγχου. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος έχει κομβική σημασία.
Μερικές απλές συμβουλές για να αισθανθείς καλύτερα είναι:
*Φρόντισε να πίνεις άφθονα υγρά
* Περιόρισε το αλκοόλ
*Αύξησε την κατανάλωση αλατιού
*Μικρά και συχνά γεύματα
*Πίνε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί
*Να σηκώνεσαι πολύ αργά από το κρεβάτι και να κάθεσαι λίγο πριν σηκωθείς όρθιος
*Απόφυγε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη
*Απόφυγε το θερμό περιβάλλον – προτίμησε κλιματιζόμενους χώρους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ