Μήπως χώρισες και το έχεις ρίξει στις σοκολάτες; Μήπως η μοναξιά σε έχει ρίξει στις υπερβολές; Μήπως κάθε βράδυ όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν στο ψυγείο σου;
To φαγητό είναι απόλαυση και γι’ αυτό το συνδυάζουμε με έντονα συναισθήματα χαράς, διασκέδασης, έρωτα και… λύπης. Πολλές φορές όμως η άσχημη ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία.
Τι είναι;
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί… “Πρόκειται για μια έντονη, ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό σε καταστάσεις όπου το άτομο βιώνει έντονα ψυχοπιεστικά γεγονότα”. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν κάποιος είναι στενοχωρημένος και έτσι βρίσκει διέξοδο στο φαγητό και μάλιστα “σε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην προσπαθείς να “φας” το άγχος σου
Τα άτομα που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορούν να αντέξουν κάποιο άσχημο γεγονός. “Η δυσκολία του ατόμου να διαχειριστεί συναισθήματα άγχους, θυμού, ενοχής, θλίψης, μοναξιάς το οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας” τονίζει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα και συμπεραίνει πως “στην ουσία το άτομο, ‘τρώει το άγχος του’, προκειμένου να μπορέσει να το αντέξει”.
Πώς θα καταλάβω ότι μου συμβαίνει;
Συνήθως ένα άτομο που υποφέρει από συναισθηματική υπερφαγία, καταναλώνει μεγάλη ποσότητα φαγητού ή γλυκών, ακόμη και αν δεν πεινά και παίρνει έτσι προσωρινή ανακούφιση από τα άσχημα συναισθήματα. “Με τον τρόπο αυτό σταδιακά παίρνει πολλά περιττά κιλά, βλέπει το σώμα του να αλλάζει, σχηματίζει άσχημη εικόνα σώματος και εαυτού και βιώνει περισσότερο έντονα αρνητικά συναισθήματα, από τα οποία αναζητά διαφυγή και πάλι μέσω του φαγητού, μπαίνοντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο” παρατηρεί η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Συχνά δημιουργείται μια εθιστική συμπεριφορά σε συγκεκριμένες τροφές, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα προσωρινό αίσθημα ανακούφισης και ευφορίας”.
Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Το άτομο χρειάζεται κατάλληλη ψυχοθεραπευτική βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να κατανοήσει ποιες είναι οι βαθύτερες εσωτερικές ανάγκες που καλύπτει μέσα από την υπέρμετρη κατανάλωση του φαγητού.
Η Νίκη Ζαρκάδα δίνει μικρές συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις:
–Κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο τι σκέφτεσαι ή αισθάνεσαι πριν ξεκινήσεις να τρώς.
-Είναι το αίσθημα πείνας ή απλά η ανάγκη σου να φας κάτι;
-Παρατήρησε ποιο είναι το συναίσθημα που σε οδηγεί σε ένα τέτοιο επεισόδιο. Για παράδειγμα: κάθε φορά που σκέφτομαι πόσο μόνη είμαι, θέλω να τρώω.
–Βρες τρόπους όχι να μην αισθάνεσαι μόνη, αλλά να κάνεις σταδιακά άλλα πράγματα όταν κάνεις αυτές τις σκέψεις, αντί να «το ρίξεις στο φαγητό». Π.χ κάλεσε στο τηλέφωνο έναν φίλο/η ή βγες για έναν περίπατο.
–Βάλε δραστηριότητες στην καθημερινότητά σου.
-Η σωματική άσκηση θα σε βοηθήσει να νιώσεις ευεξία.
-Όταν υπάρχει η επιθυμία να φας οπωσδήποτε κάτι, διάλεξε προϊόντα με λιγότερες θερμίδες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
-Είναι σημαντικό να κοιμάσαι καλά και να εμπλουτίσεις την καθημερινότητα σου με καταστάσεις που είναι ευχάριστες για σένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ