Site icon TLIFE

Πάσχα έρχεται! Μάθε τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που πονέσει το στομάχι σου (από το φαγητό)

Είναι ό, τι πιο κλασικό. Σαν ταινία που την έχεις δει ξανά και ξανά. Νηστεύεις όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και περιμένεις ανυπόμονα την Κυριακή του Πάσχα. Κάθεσαι λοιπόν στο γιορτινό τραπέζι κι ενώ υπόσχεσαι ότι δεν θα φας πολύ τελικά τρως σαν να μην υπάρχει αύριο! Και ξαφνικά, την καλή διάθεση της παρέας χαλάει πόνος στο στομάχι, δυσφορία και καούρες.

Τι προκαλεί τη βαρυστομαχιά; Τι μπορείς να κάνεις για να την ανακουφίσεις; Υπάρχει τρόπος να την προλάβεις; Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι είναι;

“Η ύπαρξη βάρους στην περιοχή του στομάχου είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων” είναι τα πιο απλά και συνηθισμένα συμπτώματα όπως τα αποτυπώνει η παθολόγος. “Η βαρυστομαχιά μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα και αρκετές φορές του προκαλεί άγχος και πανικό”!

Τι την προκαλεί;
“Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτές τις ημέρες να συμβαίνουν περιστατικά βαρυστομαχιάς γιατί μετά την νηστεία ο οργανισμός και ειδικά το στομάχι υπόκειται σε μεγάλη καταπόνηση με τα λιπαρά κρέατα, τα γλυκά και το αλκοόλ” εξηγεί η παθολόγος που επισημαίνει πως “τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα όπως ακριβώς αυτά του Πάσχα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν βαρύ στομάχι στον Έλληνα ασθενή”!

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Καλό είναι να πάρεις τη συμβουλή ενός ειδικού ο οποίος και θα σου χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Ίσως ο φαρμακοποιός να μην είναι κατάλληλος για να σου δώσει σωστή αγωγή. Κι αυτό γιατί “άλλο σκεύασμα πρέπει να πάρει κάποιος υπέρβαρος και άλλο κάποιος αδύνατος για να αντιμετωπίσει τη βαρυστομαχιά” εξηγεί η κα. Μοσχοβάκη.

Να πιεις κάποιο χαλαρωτικό ρόφημα;
Το πρώτο που θα σου προτείνει η αγαπημένη σου μανούλα είναι ένα ζεστό χαμομηλάκι. Είναι αλήθεια πως το χαμομήλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, όμως η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη δεν συστήνει τη χρήση του άμεσα. “Το χαμομήλι εκείνη την ώρα είναι λάθος, αφού θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο το στομάχι σου. Μπορείς αν έχεις παραφάει το μεσημέρι και αισθανθείς τέτοια αδιαθεσία, να πιεις κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα το βράδυ” επισημαίνει.

Αφού λοιπόν αφήσεις χρόνο στο στομάχι να χωνέψει δες ποιο ρόφημα μπορείς να ετοιμάσεις για να ανακουφιστείς:

1. Αφέψημα μέντας, η οποία έχει σπασμολυτική δράση και χαλαρώνει τους μύες του πεπτικού συστήματος
2. Κανέλα σε ζεστό νερό ή χαμομήλι θα σε βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσεις τη δυσπεψία
3. Χαμομήλι και φασκόμηλο που λειτουργούν επίσης σαν ήπια κατασταλτικά
4. Μέλι αντί για ζάχαρη που έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Η παθολόγος προτείνει αν η ενόχληση είναι έντονη και επίμονη να ζητήσεις τη συμβουλή παθολόγου, ο οποίος και θα σου δώσει την κατάλληλη αγωγή. Παρόλ’ αυτά σε πιο ήπιες περιπτώσεις δυσπεψίας δοκίμασε να κάνεις τα παρακάτω:

α. Κάνε μασάζ τοπικά. Λίγο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών. Κάνε ήπιο κυκλικό μασάζ στην κοιλιά και θα νιώσεις σύντομα καλύτερα.

β. Η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο αποτελεσματικά όταν είσαι όρθια. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο κι αν αισθάνεσαι δυσφορία και εξάντληση προσπάθησε να μην κοιμηθείς αμέσως μετά το φαγητό. Αντίθετα καλό θα ήταν να περπατήσεις λίγο για να διευκολύνεις το στομάχι να χωνέψει.

γ. Το γεύμα της επόμενης μέρας. Χωρίς να φτάσεις στο άλλο άκρο, του να μη φας τίποτα, φρόντισε το γεύμα σου την επόμενη μέρα να είναι ελαφρύ. Απόφυγε τα λιπαρά και τα γλυκά και προτίμησε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Γίνεται να προλάβεις τη βαρυστομαχιά;

Καταλαβαίνεις πως για να προλάβεις το βαρύ στομάχι, πρέπει πολύ απλά να είσαι μετρημένη στο φαγητό, τα γλυκά και το αλκοόλ που καταναλώνεις. Έτσι η βασική αρχή είναι να μην υποπέσεις σε υπερβολές στο τραπέζι του Πάσχα. Αντιλαμβάνεσαι πως αν το παρακάνεις θα αισθανθείς ενοχλήσεις και δυσφορία. Η παθολόγος Αναστασία Μασχοβάκη προτείνει:

– Φρόντισε όταν καθίσεις στο τραπέζι να μην φας και φαγητό και γλυκό μαζί. Προτίμησε να απολαύσεις το φαγητό σου και αφού περάσει κάποια ώρα και με άδειο στομάχι να δοκιμάσεις και κάποιο από τα πασχαλινά γλυκά.

– Κάνε το ίδιο και με την κατανάλωση αλκοόλ. Πολλές φορές ξεφεύγουμε σε ένα πλούσιο τραπέζι, όμως κράτησε τον έλεγχο. Πιες μόνο ένα ποτηράκι αλκοόλ μαζί με το φαγητό σου.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ
Η βαρυστομαχιά δεν είναι όμως μόνο αποτέλεσμα της κακής διατροφής και του άγχους. Η Αναστασία Μοσχοβάκη σου εξηγεί ποιες άλλες αιτίες μπορεί να “βαρύνουν” το στομάχι σου!

– Εγκυμοσύνη

– Οργανικά νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά, δεν είναι αμιγώς νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως λανθασμένα και ευρέως δυστυχώς πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Ο διαβήτης, οι φλεγμονές, νοσήματα στομάχου χολής παγκρέατος, εντερικά νοσήματα, η καρδιακή ισχαιμία, η αλλεργία, η νεφρική νόσος είναι ανάμεσα στα πιο κοινά νοσήματα που πλήττουν τον έλληνα ασθενή και προκαλούν βάρος στο στομάχι. Ιδιαίτερα συχνό σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς είναι το άτυπο έμφραγμα του μυοκαρδίου, που εκδηλώνεται οξέως ως βαρυστομαχιά.

– Λειτουργική δυσπεψία Αποτελεί την πιο συχνή αιτία της χρόνιας βαρυστομαχιάς. Ποικίλοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποτελούν την αιτία του συνδρόμου. Η αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία, η δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η καθυστερημένη προώθηση της τροφής και ψυχολογικοί παράγοντες είναι ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς.

© 2025 tlife.gr