Πήγαμε στο γιατρό και μας έδωσε όλα τα απαραίτητα tips για να μην αρρωστήσεις…

Όσο κι αν τρελαίνεσαι για το χιόνι που πέφτει – ακόμα κι αν δεν το έστρωσε – πάντα έχεις μια ανησυχία όταν κάνει πολύ κρύο. Μην αρπάξεις κανένα κρύωμα και σε ρίξει στο κρεβάτι. Τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις για να τα βάλεις με τους 200 ιούς (ναι, ναι τόσοι βρίσκονται εκεί έξω και περιμένουν να σε… “κολλήσουν”) και να βγεις δυνατή και υγιής τις κρύες μέρες που έρχονται; Συμβουλές για να μην σε αγγίζουν τα μικρόβια και έξυπνα tips για “κακές συνήθειες” που υποσκάπτουν την υγεία σου.

Πρώτα και κύρια λοιπόν ψυχραιμία! Ο Διευθυντής παθολογίας στο ιατρικό κέντρο Αθηνών Σωτήρης Αδαμίδης σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να είναι μόνο οι νιφάδες χιονιού κι όχι τα αντιπυρετικά οι αναμνήσεις αυτού του χειμώνα.

COLD STRESS! WHAT?
Θυμάσαι πως αντέδρασες όταν βγήκες από το ζεστό σπιτάκι σου εκεί έξω; ΣΟΚ! That’s cold stress dear! Το πρώτο λάθος που κάνεις είναι να μπαίνεις και να βγαίνεις από έναν πολύ ζεστό χώρο στο “πολικό” κρύο! Ο οργανισμός προσασμόζεται σταδιακά στις συνθήκες του ψύχους. “Υπάρχει αυτό που αποκαλούμε cold stress, δηλαδή αυτό που εισπράττει κανείς όταν εκτίθεται απότομα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει πολύ πιο εύκολα σε ένα κρυολόγημα αυτές τις ημέρες” αναφέρει ο κ. Αδαμίδης.

Heating Tip: Η προσαρμογή θα είναι πολύ πιο εύκολη αν στο σπίτι δεν έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή πάνω από τους 20οC δεν είναι παραίτητο να χρησιμοποιούμε τα καλοριφέρ ή τα air condition. 20oC το πολύ 22oC βαθμοί Κελσίου είναι υπέρ αρκετοί.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Ο παθολόγος Σωτήρης Αδαμίδης σου δίνει βασικές οδηγίες… έτσι ώστε η μόνο ανάμνηση από τις κρύες νύχτες του χειμώνα να είναι μια ζεστή αγκαλία!!

– Απόφυγε του κλειστούς χώρους, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί ένας ιός
. Ένας κλειστός χώρος μπορεί να είναι μια κατεφέρια με κακό εξαερισμό, ένα εστιατόριο ή ακόμη τα μπουζούκια στα οποία καταφεύγουν πολλοί. Οι συνθήκες πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστές για να μην κινδυνεύσουν ευπαθείς ομάδες, αλλά και πλήρως υγιείς άνθρωποι. Καλός εξαερισμός και σωστή θερμοκρασία, αφού όταν ξέρουμε ότι θα βγούμε και θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία με ένα ρόφημα ή ένα ποτό δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία στο χώρο.

Cheers Tip: Ναι, ναι! Ένα ποτηράκι μπορεί να σε ζεστάνει. Ένα όμως ε; “Η μέτρια χρήση αλκοόλ είναι μια χαρά. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δεν βοηθά και δυσκολεύει τα πράγματα” εξηγεί ο παθογόλος.

– Ξάπλωσε, κουκουλώσου και απόλαυσέ το! Η πρώτη προληπτική οδός είναι να ξεκουραστείς, να μείνεις μέσα με τα ζεστά sου και να μην κυκλοφορείς έξω, όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό τις περισσότερες φορές σε συνδυασμό με την λειτουργία του ανοσοποιητικού, μπορεί να οδηγήσει στην ίαση και στη μείωση των στοιχείων της φλεγμονής, ακόμη και αν δεν πάρεις αγωγή.


Health Tip: Mην νομίζεις πως αν πέρασες πρόσφατα ίωση και τώρα ανάρρωσες ξεμπέρδεψες! “Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι ένας που πέρασε ένα κρυολογήμα, δεν κινδυνεύει γιατί θα έχει ανοσία και έτσι μπορεί να κυκλοφορήσει άφοβα και να μην κολλήσει από κάποιον που νοσεί. Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Οπότε και να έχεις στον έναν ανοσία, δεν μπορείς να έχεις σε όλους τους υπόλοιπους” εξηγεί ο κ. Αδαμίδης.

– Ακολούθησε τα μυστικά της γιαγιάς! Κάνε όλα εκείνα που βοηθούν και τα οποία τα ξέρουν όλοι από τη μαμά και τη γιαγιά. Οι σουπίτσες, τα ζεστα ροφήματα, όλα αυτά με τα οποία έχουμε μεγαλώσει, είναι σωστά και πρέπει να τα ακολουθούμε. Έχει μάλιστα βρεθεί από επιστημονικές έρευνες πως π.χ οι κοτόσουπες συντομεύουν το χρόνο αποθεραπείας από τα κρυολογήματα.

– Πρώτο σου όπλο, το παυσίπονο! Ελαφριά αδιαθεσία και πονοκέφαλος; Χρησιμοποίησε τα απλά αναλγητικά τύπου παρακεταμόλης, τα οποία είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα. Συχνά κυκλοφορούν τέτοια σκευάσματα με λίγο αποσυμφοριτικό και αντιπυρετικό στο ίδιο δισκίο. Αυτό είναι το καταλληλότερο για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να λάβει κάποιος στο θέμα της πρόληψης.

Female Tip: Κι αν τα… “κρύα” συμπέφτουν με τις δύσκολες μέρες; Επειδή τις δύσκολες μέρες υπάρχει έντονη αγγειοδιαστολή, είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει κάποια λοίμωξη. Αυτές τις ημέρες είναι καλό μια γυναίκα να κάνει οικονομία δυνάμεων, δηλαδή να αποφύγει την κόπωση και καλό είναι να μη κυκλοφορεί όσο αυτό είναι δυνατό.

Όχι στην αυτόματη χορήγηση αντιβιοτικών από μόνοι μας, γιατί έτσι δημιουργούμε πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και στους γύρω μας. Να κρίνουμε πότε είναι απαραίτητο να ληφθεί ένα φάρμακο σαν και αυτά. Και αυτό το κρίνει κανείς βέβαια σε συνεργασία με τον γιατρό του.

Dress Code Tip: Κι όμως η λύση δεν είναι να ντυθείς κρεμμύδι. “Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς χειμώνα-καλοκαίρι. Σε άτομα λοιπόν που εξοικειώνονται σταδιακά με αυτή τη συνθήκη – να μην ντύνονται τόσο βαριά και να φορούν κάτι πιο ζεστό τις ημέρες που το κρύο είναι έντονο – δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι απαραίτητο να φορτωθούν με ρούχα. Αν τώρα κάποιος έχει μάθει να ντύνεται βαριά και πάει να το παίξει παληκάρι, σε περίπτωση cold stress, κινδυνεύει άμεσα. Αυτό που μετράει είναι η προσαρμογή…” αναφέρει ο κ. Αδαμίδης.

Αν δούμε ένα άτομο που περνά περισσότερες από τρεις μέρες με βαρύ κεφάλι, μυαλγίες, ενοχλήσεις, βήχα, δέκατα και παράγει και πτύελο, αυτός είναι σίγουρα στη δικαιοδοσία του παθολόγου που θα τον εξετάσει για να του δώσει τα κατάλληλα φάρμακα. Εκεί μιλάμε για επιπλοκή πλέον, κι όχι για απλή ίωση.

Fitness Tip: Καλύτερα να αφήσεις τη γυμναστική για πιο ζεστές μέρες. “Επειδή όπως οι περισσότεροι από εμας, πιθανώς δεν είσαι εξοικοιωμένη με τη γυμναστική στο κρύο, όταν υποστείς καταπόνηση από την εξάσκηση, θα οδηγηθείς αυτόματα σε πιο σοβαρή κατάσταση που απαιτεί βέβαια περισσότερο χρόνο αποθεραπείας”.

Κι αυτό είτε θέλεις να κάνεις jogging στο πάρκο, είτε γυμναστική σε κλειστό χώρο! “Στον κλειστό χώρο είναι χειρότερα τα πράγματα, γιατί όταν ιδρώσει κάποιος είναι πιο εύκολο να μεταδώσει λανθάνοντα ιό. Έχει μια ίωση και δεν την αντιολαμβάνεται, αφού είναι σε πρώτα στάδια. Εκεί, στον κλειστό χώρο, οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοσή της” αναφέρει ο παθολόγος.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΕΙΣ… ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Άτομα που δεν θα προσέξουν αυτό το πρώτο διάστημα που περιγράψαμε παραπάνω, που θα συνεχίσουν να καπνίζουν, να μένουν μέσα στο ψύχος χωρίς λόγο, ίσως παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα ο παθολόγος Σωτήρς Αδαμίδης εξηγεί πως σε αυτή την περίπτωση μια απλή γρίπη μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε πνευμονία, πολύ πιο σοβαρή νόσο, που τις περισσότερες φορές χρειάζεται νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Οι ευπαθείς ομάδες – παιδιά, εγκυμονούσες, ηλικιωμένοι ή ευαίσθητοι οργανισμοί – πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εμβολιασμό. Κι αν δεν έχεις προνοήσει ακόμη, ποτέ δεν είναι αργά. Το εμβόλιο θέλει δύο βδομάδες μόνο για να δημιουργήσει αντισώματα, προλαβαίνει δηλαδή να κάνει μια ασπίδα προστασίας για το ενδεχόμενο της μετάδοσης ενός ιού γρίπης. Θα πρέπει επίσης αν ένα άτομο ακολουθεί ήδη μια θεραπεία για το αναπνευστικό, να παίρνει μαζί του τα φάρμακά του.

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ!
Για το τζάκι πάλι δεν χρειάζεται να σε πιάνει κανένας πανικός. Οι ρύποι, για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται τελευταία, υπάρχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν θέλεις να πάρεις αγκαλιά τον αγαπημένο σου και να κάτσετε στο τζάκι, πολύ καλά θα κάνεις.

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες ισχύουν όσα αναφέραμε και προηγουμένως. Ας αφήσουν λίγο μια πορτούλα ανοιχτή να υπάρχει μια ανανέωση, να ανακλυκλώνεται ο αέρας, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Και φυσικά είναι σημαντικό τα ξύλα να είναι κατάλληλα κι όχι ύποπτης προέλευσης υλικά, με χρώματα και διοξίνες που είναι καρκονογόνες.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164