Site icon TLIFE

Πώς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την κολπίτιδα;

Tlife Team

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει διάφορες διαταραχές που προκαλούν μόλυνση ή φλεγμονή του κόλπου. Η αιδοιοκολπίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή τόσο του κόλπου όσο και του αιδοίου, της εξωτερικής δηλαδή ευαίσθητης περιοχής. Οι κολπίτιδες μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη που προκαλείται από οργανισμούς, όπως βακτήρια ή μύκητες. Μπορεί επίσης να προκληθούν από συνθετικά εσώρουχα ή από κάποιες κολπικές κρέμες που περιέχουν ερεθιστικές, χημικές ουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές ή στη μη τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπίτιδας είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας του φυσιολογικού κολπικού μικροβιώματος.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί τύποι κολπίτιδας;

Οι πιο συχνές κολπίτιδες είναι:

  • Η βακτηριακή κολπίτιδα. Πρόκειται για την πιο συχνή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών1. Εκτιμάται ότι προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως, ενώ το 50% των γυναικών υποτροπιάζουν εντός 6 μηνών από τη θεραπεία2.
  • Η κολπική μυκητίαση. Έως και 75% των γυναικών θα προσβληθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κολπική μυκητίαση, ενώ 40% – 45% θα έχουν δύο ή περισσότερα επεισόδια.

Κολπική μυκητίαση: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Όταν ακούς τη λέξη «κολπίτιδα» το πιο πιθανό είναι να σου έρθει κατά νου η κολπική μυκητίαση! Και αμέσως τότε σκέφτεσαι την έντονη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κολπική μυκητίαση προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans. Ο μύκητας αυτός ζει φυσιολογικά στον κόλπο, καθώς και στο στόμα και στον πεπτικό σωλήνα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου. Η λοίμωξη εμφανίζεται όταν ο μύκητας Candida υπεραναπτύσεται. Αυτό συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία της φυσικής κολπικής μικροχλωρίδας.

Παράγοντες κινδύνου συνιστούν:

  • Τα αντιβιοτικά, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας.
  • Η εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών διαταραχών).
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης (λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του ζαχάρου).
  • Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
  • Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λόγω λοίμωξης από HIV ή χημειοθεραπείας).

Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα ή αίσθημα καψίματος στον κόλπο και το αιδοίο.
  • Παχύρρευστες, λευκές κολπικές εκκρίσεις.
  • Κολπικό πόνο και ερεθισμό.
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο του κόλπου και του αιδοίου.

Η πλέον καινοτόμος θεραπεία κατά της κολπικής μυκητίασης είναι το Multi-Gyn FloraPlus της Virtus Pharma. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κολπική μυκητίαση, ανακουφίζοντας άμεσα από τα σχετιζόμενα συμπτώματα. Καινοτομεί συνδυάζοντας πρεβιοτικά με το πατενταρισμένο σύμπλοκο 2QR. Τα πρεβιοτικά υποστηρίζουν τους ευεργετικούς λακτοβακίλλους της χλωρίδας, ενώ το σύμπλοκο 2QR βελτιστοποιεί την κολπική χλωρίδα χωρίς κίνδυνο μικροβιακής αντοχής και επανεμφάνισης της λοίμωξης. Το Multi-Gyn ActiGel βασίζεται σε φυσικά συστατικά και έχει το ιδανικό pH για έναν υγιή κόλπο. Είναι μία ασφαλής θεραπεία χωρίς γνωστές παρενέργειες.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από βακτήρια με κυριότερο το Gardnerella Vaginalis. Υπό ορισμένες συνθήκες αυτά τα βακτήρια φαίνεται να αναπτύσσονται υπερβολικά και να επικρατούν των καλών βακτηρίων του κόλπου.

Στα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνονται:

  • Δυσάρεστη κολπική οσμή σαν μυρωδιά ψαριού.
  • Λεπτόρρευστες, γκριζόλευκες κολπικές εκκρίσεις.
  • Λιγότερο συχνά εμφανίζονται συμπτώματα όπως αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και κολπικός κνησμός.

Κάθε γυναίκα μπορεί να αναπτύξει βακτηριακή κολπίτιδα. Συνήθως όμως, η λοίμωξη εμφανίζεται σε άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Πάντως, κινδυνεύεις περισσότερο να πάθεις βακτηριακή κολπίτιδα εάν:

  • Είσαι έγκυος.
  • Δεν χρησιμοποιείς προφυλακτικά.
  • Έχεις πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
  • Παίρνεις αντιβιοτικά.

Είναι πάντως σημαντικό να υποβληθείς σε θεραπεία για τη βακτηριακή κολπίτιδα, καθώς αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο ΣΜΝ, όπως βλεννόρροια, χλαμύδια ή HIV.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά στηρίζεται στην «εξόντωση» των βλαβερών βακτηρίων. Συχνά, όμως μαζί με τα επιβλαβή βακτήρια τα αντιβιοτικά «σκοτώνουν» και τα ευεργετικά βακτήρια του κόλπου με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας. Τα αντιβιοτικά έχουν επίσης παρενέργειες.

Μια θεραπευτική λύση χωρίς τον κίνδυνο μικροβιακής αντοχής είναι το Multi-Gyn ActiGel. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βακτηριακή κολπίτιδα και βελτιστοποιεί τη χλωρίδα του κόλπου. Μειώνει οσμές και εκκρίσεις, ενώ ανακουφίζει άμεσα από τα σχετιζόμενα συμπτώματα. Βάσει μάλιστα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “European Obstetrics and Gynaecology”, το Multi-Gyn ActiGel αποδείχθηκε μακροπρόθεσμα εξίσου αποτελεσματικό με τη μετρονιδαζόλη για την αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας και των συσχετιζόμενων ενοχλήσεων. To Multi-Gyn ActiGel είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς γνωστές παρενέργειες3.

Μη διστάζεις να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για τυχόν συμπτώματα κολπίτιδας που αντιμετωπίζεις. Να θυμάσαι ότι η κολπίτιδα είναι μια συχνή κολπική λοίμωξη που θεραπεύεται εύκολα. H αποτελεσματική θεραπεία της κολπίτιδας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αποκαθιστά το κολπικό μικροβίωμα και ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα, προάγοντας έτσι τη συνολική κολπική σου υγεία.

1.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3963-bacterial-vaginosis
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7661182/
3.Bojovic T, Bojovic D, Boyer de La Tour FX et al: First Line Treatment and Relief of Bacterial Vaginosis-related Vaginal Complaints with Metronidazole and Multi-Gyn® ActiGel. European Obstetrics & Gynaecology Volume 7 • Issue 2 • Autumn 2012 : 102-106

© 2025 tlife.gr