Οι νύχτες του καλοκαιριού είναι όμορφες. Είτε σε κάποιο beach bar με φίλους, είτε οι δυο σας με τον αγαπημένο σου στην παραλία ρομαντικά το βράδυ… Η ζέστη μας αλλάζει τη διάθεση και μας βγάζει έξω. It’s party time στην κυριολεξία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όμως, εκεί έξω, τα καλοκαίρια κυκλοφορούν και κάτι μικρά, ενοχλητικά πλασματάκια που σου ρουφάνε το αίμα και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα -όχι απλά εκνευριστικά.
To TLIFE φρόντισε να μην σου χαλάσει τίποτα το κέφι. Διάβασε και λάβε τα μέτρα σου…
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες…
Mosquito threat!
Και μπορεί να μην είσαι από τις ευαισθητούλες που μπορούν να κάνουν σπυράκι-καρούμπαλο από ένα απλό τσίμπημα, ούτε από τις “γλυκοαίματες” – που λέει και η μαμά – που τις κάνουν τα κουνούπια “σουρωτήρι”, όμως οφείλεις να λάβεις τα μέτρα σου.
Γιατί; Γιατί “το κουνούπι αποτελεί αίτιο τοπικών φλεγμονών, αλλεργιών και μέσο μετάδοσης σοβαρών συστηματικών νοσημάτων. Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία” επισημαίνει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
ΤΡΟΜΑΞΕΣ; Που να διαβάσεις και αυτό. “Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη” συμπληρώνει η παθολόγος. Δεν υπάρχει λόγος πανικού! Αρκεί να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα μέσα…
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΣ
Όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο, ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείς είναι με τη χρήση εντομοαπωθητικών αλοιφών, λοσιόν ή σπρέι που εφαρμόζονται τοπικά σε εκτεθειμένα σημεία του σώματος. “Οι αλοιφές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι δύο ειδών”
1. ΕΝΤΟΜΟΑΠΟΘΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ
Είναι όλα εκείνα τα προϊόντα που απωθούν τα ανεπιθύμητα πετούμενα πριν “προσγειωθούν” στο δέρμα σου. Πώς όμως θα είσαι σίγουρη πως το προϊόν που αγοράζεις είναι και αποτελεσματικό; Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την αντικουνουπική προστασία σε πολύ συγκεκριμένες ουσίες. Αναζήτησέ τες στα αναγραφόμενα στη συσκευασία συστατικά…
Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αλοιφές για τεκμηριωμένη αντικουνουπική προστασία είναι:
1. DEET με χημική ονομασία N,N-diethyl-m-toluamide or N,N-diethyl-3-methyl-benzamide
2. Picaridin με χημική ονομασία: 2-2-hydroxyethyl-1-piperidinecarboxylic acid 1-methylpropyl ester
3. Oil of lemon eucalyptus με φυσικό εντομοαπωθητικό OLE ή PMD με χημική ονομασία para-menthane-3,8-diol
4. IR3535 με χημική ονομασία 3-[N-butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester
Smart Shopping Tip: Η Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί πως όσο υψηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών στο εντομοαπωθητικό τόσο μεγαλύτερη διάρκεια παρέχουν. Έτσι για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις κάποιο με 30% DEET, για προστασία μέχρι και 8 ώρες σε εξωτερικό περιβάλλον (ηλικία άνω των 2 μηνών) και Οil of lemon eucalyptus 30% για προστασία μέχρι και 4 ωρών (ηλικία άνω των τριών ετών).
Τι πρέπει να προσέχεις όταν χρησιμοποιείς εντομοαπωθητικά;
Tα σκευάσματα που απομακρύνουν τα κουνούπια δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να τα χρησιμοποιείς σωστά, τόσο για να προφυλάσσεσαι σωστά από τα κουνούπια, όσο και για να μην βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου.
Εφάρμοσε τα εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος και μην τα χρησιμοποιείς κάτω από τα ρούχα.
Ποτέ μην χρησιμοποιείς εντομοαπωθητικά σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα. Μην εφαρμόζεις απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.
Αν το προϊόν είναι σε μορφή σπρέι, ποτέ μην ψεκάζεις απευθείας στο πρόσωπο, αλλά στα χέρια και στη συνέχεια εφαρμόζεις στο πρόσωπο.
Πλύνε καλά τα χέρια σου πριν και μετα την εφαρμογή του. Όταν επιστρέψεις σπίτι, πλύνε το δέρμα με απαλό σαπούνι με ουδέτερο ph και νερό.
Έλεγξε την συσκευασία τις οδηγίες του κατασκευαστή και τσέκαρε αν έχει γίνει επεξεργασία με το εντομοαπωθητικό στο ρούχο πριν την εμπορική του διάθεση. Κι αυτό για να είσαι σίγουρη πως δεν θα καταστραφούν τα ρούχα σου…
Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα.
Κάνε ένα μικρό τεστ! Την πρώτη φορά χρήσης, εφάρμοσε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανίσεις εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, πρέπει να ειδοποιήσεις τον θεράποντα ιατρό.
Τα εντομοαπωθητικά δε συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών. Προστάτεψε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
Τα παιδιά δεν πρέπει να χειρίζονται εντομοαπωθητικά. Οι ενήλικες θα πρέπει να εφαρμόζουν το εντομοαπωθητικό στα χέρια τους πρώτα, και στη συνέχεια απαλά στο εκτεθειμένο δέρμα του παιδιού. Απόφυγε την απευθείας επάλειψη στα χέρια των παιδιών.
2. ΑΛΟΙΦΕΣ ΚΑΙ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ
Παρά τις προφυλάξεις το κουνούπι βρήκε τον δρόμο για το δέρμα! “Μετά το τσίμπημα κουνουπιού συρρέουν τοπικά παράγοντες φλεγμονής, εκλύεται ισταμίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού, πρηξίματος, ερυθρότητας” επισημαίνει η παθολόγος.
Οι αποτελεσματικές αλοιφές για μετά το τσίμπημα, περιέχουν ουσίες με αντισηπτική και αντιισταμινική δράση και παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και αντισηψία. Παρά ταύτα αν τα τοπικά συμπτώματα επιμείνουν ή εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
Health Tip: Μπορείς εναλλακτικά να εφαρμόσεις αυστηρά τοπικά, στο σημείο του τσιμπήματος καθαρό οινόπνευμα με μια μπατονέτα! Στη συνέχεια βάλε αλοιφή με αμιγή αντιισταμινική δράση.
Σε κάθε περίπτωση, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές της παθολόγου, για να είσαι σίγουρη πως κάνεις σωστή χρήση των αλοιφών:
– Εφάρμοσε μόνο αυστηρά τοπικά και όχι πάνω από τριήμερο χωρίς συνταγή του θεράποντος
– Ποτέ μην χρησιμοποιείς τις αλοιφές σε πληγές
– Μην εφαρμόζεις τις αλοιφές στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά
– Μην εφαρμόζεις τις αλοιφές στο πρόσωπο, χωρίς ειδική ένδειξη
– Έλεγξε και εφάρμοσε την ετικέτα του προϊόντος και τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος
– Μην χρησιμοποιείς αλοιφές με κορτιζόνη αντιβιοτικά ή σε βρέφη χωρίς εντολή ιατρού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ