Η πλαστική στη μύτη είναι από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Η μορφολογία της μύτης αλλάζει πλήρως τη φυσιογνωμία ολόκληρου του προσώπου.
Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Σπύρο Β. Ιωαννίδη “Στην πραγματική επιτυχία αρμονικού “δεσίματος” της νέας μύτης με το πρόσωπο, συμβάλλει η καλή συνεννόηση με τον γιατρό και φυσικά η εμπειρία του χειρουργού”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;
Για να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη των χαρακτηριστικών του προσώπου, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της “σωστής” μύτης για το κάθε πρόσωπο. Οι πιο συχνές δυσμορφίες που επιδέχονται αλλαγών είναι:
– κυρτή ράχη (μεγάλη “καμπούρα”)
– πεσμένη – μακριά μύτη (“σαν γάντζος”)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– παχύ ακρορίνιο (“Παχειά μύτη”)
– υπερμεγέθη ρουθούνια
– οξεία (“σουβλερή μύτη”)
– έλλειψη επαρκούς προβολής (“πλατειά μύτη”)
Εκτός από την αισθητική διάσταση, η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην διόρθωση του διαφράγματος, έτσι ώστε να αναπνέει ο ασθενής πιο ελεύθερα.
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Η επέμβαση είναι ένα κανονικό χειρουργείο και σαν τέτοιο απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις, πριν ο γιατρός μπορεί να βάλει έναν ασθενή για ρινοπλαστική.
– Δεν θα πρέπει να είσαι κρυωμένη ή να έχεις άλλη σοβαρή νόσο
– Να αποφύγεις την ασπιρίνη ή άλλο σκεύασμα που την περιέχει για δέκα περίπου μέρες πριν την επέμβαση
– Θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του προσώπου και της μύτης
– Θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες εξετάσεις (Προεγχειρητικός έλεγχος)
– Να μην έχεις φάει τίποτα το πρωί της επέμβασης
– Να μην φοράς μακιγιάζ, κοσμήματα και να μην έχεις βαμμένα νύχια
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ;
Θα χρειαστεί να παραμείνεις στο κρεβάτι με το κεφάλι ψηλά για μερικές ώρες. Μόλις συνέλθεις εντελώς από το αναισθητικό μπορείς να επιστρέψεις σπίτι. Την επόμενη κιόλας μέρα, αφαιρείται η βαζελινούχος γάζα που είναι πραγματική ανακούφιση. Δεν χρειάζεται να πάρεις κάποιο παυσίπονο γιατί ποτέ δεν υπάρχει πόνος (εκτός κι αν γίνει επέμβαση και στο οπίσθιο διάφραγμα).
Μια-δυο φορές την ημέρα χρειάζεται να καθαρίζεις το εσωτερικό της μύτης με μια μπατονέτα με διάλυμα βρασμένου νερού ή φυσιολογικού ορού και οξυζενέ. Καλό είναι να αποφεύγεις να “φυσάς” την μύτη σου τις πρώτες μέρες. Την πρώτη εβδομάδα θα αφαιρεθεί και ο γύψινος επίδεσμος.
ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ;
Οι μελανιές και το ενοχλητικό πρήξιμο θα υποχωρήσουν μετά από 6-8 μέρες. Το τελικό σχήμα της μύτης θα φανεί με τον καιρό, όσο φεύγει το πρήξιμο. Τα ενοχλητικότερα αισθήματα είναι αυτά της βουλωμένης μύτης, αλλά και το πρήξιμο.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Πολύ σπάνια θα εμφανιστεί αιμορραγία ή φλεγμονή. Το πρήξιμο και οι μελανιές είναι ενοχλητικά, αλλά σύντομα θα εξαλειφθούν. Μπορείς να τις καλύψεις για λίγες ημέρες με ελαφρύ μακιγιάζ.
Αν παρατηρείς κάποια δυσμορφία, τις περισσότερες φορές αυτή διορθώνεται όταν φύγει τελείως το πρήξιμο. Αν παρόλα αυτά παραμένει, μπορεί να διορθωθεί με ειδικά σχεδιασμένη τοπική επέμβαση.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;
Η μύτη αποτελείται από ένα οστεοχόνδρινο σκελετό, που καθορίζει το σχήμα της. Έτσι, η επέμβαση γίνεται χωρίς εξωτερικές τομές. Πραγματοποιείται αποκόλληση του δέρματος και τροποποιείται ο σκελετός αναλόγως.
Ο Πλαστικός χειρουργός Σπύρος Β. Ιωαννίδης εξηγεί τα στάδια της εγχείρισης:
– Η μύτη διήθειται σε διάλυμα τοπικού αναισθητικού και αδρεναλίνης, για να μην υπάρχει αιμορραγία και να φαίνονται καθαρά οι ιστοί.
– Γίνονται δύο εσωτερικές τομές σε κάθε ρουθούνι, προκειμένου να αποκολληθεί το δέρμα από τον σκελετό.
– Συνήθως αφαιρείται τμήμα του σκελετού, όπως για παράδειγμα της καμπούρας ή του άκρου της μύτης που την κάνουν στρογγυλή, κόντυμα του διαφράγματος ή ακόμη και λέπτυνση του δέρματος εάν είναι παχύ-λιπαρό.
– Πολλές φορές γίνεται και αλλαγή της ίδιας της δομής (χάραξη των χόνδρων για να “αδυνατίσουν” στο σημείο της κορυφής και να την κάνουν πιο λεπτή).
– Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μετάθεση ιστών για το επιθυμητό ανασήκωμα της μύτης, συμπλησίαση των χόνδρων για να “στενέψει” και να “λεπτύνει” το πλάτος της.
– Τέλος, ενδέχεται να προστεθεί κάτι σε ορισμένα σημεία, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί χόνδρος που αφαιρείται από άλλο σημείο της μύτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ