Ο ορισμός του πρώιμου καρκίνου του μαστού, αποτελεί μια πρόκληση, ένα ερώτημα που απασχολεί τα μέγιστα την επιστημονική κοινότητα. Ως πρώιμος, νοείται ο καρκίνος του μαστού (early breast cancer) που δεν έχει γίνει μεταστατικός.
Στην πραγματικότητα, το πλέον αρχικό στάδιο είναι το προ-καρκινωματώδες, στάδιο 0, όπου ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται σε μορφή DCIS (in situ καρκίνωμα) ή ένα στάδιο, όπου το μέγεθος του όγκου είναι εξαιρετικά μικρό χωρίς να έχουν νοσήσει ακόμη οι λεμφαδένες. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο καλύτερη πρόγνωση θα έχει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γράφει η Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, Χειρουργός Μαστού, Διευθύντρια Κλινικής Μαστού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Αποδεδειγμένη αξία στην έγκαιρη διάγνωση έχει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος των μαστών με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά την κλινική εξέταση από έμπειρους εξειδικευμένους ιατρούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές που ανοίγονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η οποία βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Έγκαιρη διάγνωση σε μικρό στάδιο και περισσότερα φάρμακα – όπλα, για καλύτερα αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά τον πρώτο πυλώνα, αυτόν της έγκαιρης διάγνωσης, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης, τόσο με τις προληπτικές εξετάσεις, όσο και με συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, έχει ως στόχο η πλειοψηφία των γυναικών που θα νοσήσει να διαγνωστεί νωρίς σε μικρό στάδιο, χωρίς να έχει περάσει πολύς καιρός από την εμφάνιση της νόσου.
Ο δεύτερος πυλώνας, που αφορά την έρευνα και τις κλινικές μελέτες στην Ογκολογία, περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη περισσότερων και πιο στοχευμένων φαρμάκων, ώστε να έχουμε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επιβίωση και στο διάστημα ελευθερίας από τη νόσο.
Πάντα υπάρχει ελπίδα και τρόπος να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασθενείς που ζουν σήμερα έχοντας νοσήσει από καρκίνο του μαστού στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν, αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι να μην καταλήξουν από τη νόσο τους, αλλά από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της ζωής τους, άσχετο με τον καρκίνο του μαστού.
Για όλους αυτούς τους λόγους μεγάλη σημασία έχει η διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών, αντιμετώπιση των μακροχρόνιων παρενεργειών από τις θεραπείες που έχουν λάβει, με συχνότερες το λεμφοίδημα του άνω άκρου, οστεοπόρωση, διαταραχή της libido, αρθραλγίες, συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε νέες ασθενείς, υπογονιμότητα και αρκετές άλλες λιγότερο συχνές. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υποστηρίζουμε τις ασθενείς μας με την κατάλληλη διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, η οποία με ενσυναίσθηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ