Σπάνε τα ενθέματα σιλικόνης στο στήθος όταν ταξιδεύεις με το αεροπλάνο; Είναι αλήθεια πως η πλαστική στήθους πρέπει να επαναληφθεί μετά από κάποια χρόνια; Κινδυνεύει η υγεία μιας γυναίκας όταν σπάσει το ένθεμα σιλικόνης; Έχεις ακούσει πολλά. Τι είναι αλήθεια και τί είναι φήμη; Ο πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Κεραμίδας δίνει τις απαντήσεις.
ΚΙ ΑΝ ΣΚΑΣΕΙ;
Εγχώριες και διεθνούς φήμης star και επώνυμες έχουν υποβληθεί κατά καιρούς σε πλαστικές επεμβάσεις που κάθε άλλο παρά επιτυχημένες μπορείς να τις πεις. Διάφορα δημοσιεύματα και κουτσομπολιά έχουν αναφερθεί σε ατυχήματα με τα ενθέματα σιλικόνης στο στήθος. Ό, τι και να έχεις ακούσει η αλήθεια είναι μία.
“Δεν σκάνε τα ενθέματα στο αεροπλάνο. Αυτό δεν συνέβαινε ποτέ. Είναι ένα μύθος” αναφέρει ο κ. Κεραμίδας. Ούτε βέβαια κάποιο ατύχημα (πρόσκρουση για παράδειγμα με μεγάλη ταχύτητα) θα μπορούσε να καταστρέψει το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού θα έπρεπε το χτύπημα να είναι τόσο δυνατό που θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή του ατόμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την άλλη φυσικά, όπως και κάθε τι έχει ημερομηνία λήξης. Τα ενθέματα με λίγα λόγια σπάνε επειδή γερνάνε. Οι κατασκευαστές δίνουν ένα ποσοστό 1-5% να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα – για παράδειγμα να σπάσει – τα πρώτα 10 χρόνια. Το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 15-20% από τα 20 χρόνια και μετά. Τα νέας τεχνολογίας ενθέματα δίνουν εγγύηση έως και 20 χρόνια ή ακόμη και εφ’ όρου ζωής. Πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση προβλήματος η αντικατάσταση γίνεται εντελώς δωρεάν.
Βέβαια, τα νέα ενθέματα είναι στέρεα και δεν χύνονται, κάτι που τα κάνει απολύτως ασφαλή για την υγεία ακόμη και σε περίπτωση που σπάσουν. Μια γυναίκα που θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, θα πρέπει να επαναλάβει την εγχείρηση, κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα. Ο πλαστικός χειρουργός Ευάγγελος Κεραμίδας εξηγεί πως οι περισσότερες επιπλοκές στα εμφυτεύματα στήθους έχουν την αφετηρία τους στο χειρουργείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ!
Ο τρόπος που θα χειριστεί ο πλαστικός χειρουργός τα ενθέματα στην εγχείριση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εγχείρισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι ο γιατρός να προσέξει τρία πράγματα:
1. Πώς εξετάζει το μαστό και τι πλάνο κάνει πριν από το χειρουργείο για το μέγεθος του ενθέματος που θα μπει. Το ένθεμα δηλαδή να ταιριάζει στο στήθος που το τοποθετεί.
2. Η χειρουργική τεχνική.
3. Οι τεχνικές μετά το χειρουργείο.
Ο πλαστικός χειροτργός Ευάγγελος Κεραμίδας εξηγεί πως χειρουργείο χωρίς πρόβλημα δεν υπάρχει. Το εμφύτευμα σιλικόνης μπορεί να σπάσει αν ο γιατρός το πιάσει με τη βελόνη κατά λάθος την ώρα που το τοποθετέι ή αν το βάζει από πολύ μικρή τομή. Έτσι το ένθεμα ταλαιπωρείται και δημιουργεί ρωγμές που ενδέχεται να προκαλέσουν το σπάσιμο.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές από ένα χειρουργείο πλαστικής στήθους είναι οι εξής:
1. ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Η φλεγμονή είναι μικρόβιο το οποίο μπαίνει στο ένθεμα της σιλικόνης και δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Είναι ταλαιπωρία γιατί πρέπει να βγει το ένθεμα, δηλαδή να γίνει κι άλλο χειρουργείο. Να περιμένεις 3-6 μήνες ακόμη και 1 χρόνο ώστε να ηρεμήσει το περιβάλλον και μετά να μπει άλλο. Που σημαίνει περισσότερα έξοδα και χρήματα. Είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβεί. Και στα καλύτερα χέρια το ποσοστό είναι μικρότερο από 1%.
2. ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ μετά το χειρουργείο: Δεν πεθαίνεις ποτέ, απλώς πρέπει να πας άμεσα στο χειρουργείο. Είναι η μόνη επιπλοκή που προκαλεί πόνο και για αυτό επαναλμβάνεται το χειρουργείο αμέσως.
3. ΙΓΡΩΜΑ: Συγκέντρωση υγρού στο σημείο του στήθους.
4. ΡΙΚΝΩΤΙΚΗ ΚΑΨΑ: Όταν βάλουμε το ένθεμα ο οργανισμός δημιουργεί μια μεμβράνη (κάψα) γύρω από το ένθεμα. Αυτό συμβαίνει σε όλους. Για λόγους που δεν ξέρουμε όμως η κάψα μπορεί να τραβήξει το ένθεμα. Το στήθος γίνεται πολύ σκληρό και μπορεί να παραμορφωθεί. Τι πρέπει να γίνει; Και πάλι χειρουργείο για να αφαιρεθεί το ένθεμα και να μπει καινούριο. Αυτό συμβαίνει στο 1-5% στα καλύτερα χέρια.
5. ΡΥΤΙΔΩΣΕΙΣ/ΡΑΓΑΔΕΣ: Επιπλοκή που επηρρεάζει καθάρα το αισθητικό αποτέλεσμα.
6. ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ: Μπορεί να μετατοπιστούν αλλά πολύ σπάνια. Εξαρτάται από τη θήκη που θα κάνει ο γιατρός για να μπουν τα ενθέματα. Με τα χρόνια όμως ενδέχεται, σπάνια, να χαλαρώσει και να γίνει μετατόπιση.
7. ΜΠΟΡΕΙ Η ΘΗΛΗ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ