Site icon TLIFE

Σε έπιασε λόξιγκας; Τι φταίει; Τι μπορείς να κάνεις; Θα βοηθήσει να κρατήσεις την αναπνοή σου;

Εντάξει το παραδέχομαι. Είναι φορές που ο λόξιγκας είναι ξεκαρδιστικός! Ειδικά αν είσαι με παρέα και περνάς καλά, γελάς! Γελάς όμως μία, γελάς δύο, κάποια στιγμή γίνεται εκνευριστικός. Και κάπου εκεί ξεκινούν τα γιατροσόφια: “Πιες ένα ποτήρι νερό”! “Όχι, όχι! Κράτα την αναπνοή σου μέχρι να σου πω”…

Τι είναι ο λόξιγκας και γιατί σου συμβαίνει; Έχουν βάση όλα τα γιατροσόφια που έχεις ακούσει για να τον σταματήσεις ή τσάμπα παιδεύεσαι; Πότε πρέπει να σκεφτείς την πιθανότητα να πρέπει να σε δει γιατρός; Μαθαίνουμε περισσότερα για το λόξιγκα με την πολύτιμη βοήθεια του ειδικού γαστρεντερολόγου Μάριου Ηλιάδη.

Τι είναι ο λόξιγκας;

Συμβαίνει σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή. Αλλά, τι είναι; “Οφείλεται στη ακούσια σύσπαση του διαφράγματος -του μυός που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή κοιλότητα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Κάθε σύσπαση ακολουθείται από ένα ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών, η οποία παράγει το χαρακτηριστικό “χικ” ήχο”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λόξιγκα;

“Είναι ο χαρακτηριστικός ήχος που παράγεται και μερικές φορές προηγείται από μια ελαφριά αίσθηση σφιξίματος στο στήθος, στην κοιλιά ή στο λαιμό και είναι τα μόνα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με το λόξιγκα”.

Ο αριθμός του λόξιγκα ανά λεπτό κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα σε 4 και 60. Η κρίση του λόξιγκα συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Το ήξερες ότι σε μερικά άτομα -μόλις 1 στις 100.000- ο λόξιγκας μπορεί να διαρκέσει για μήνες; Ο γιατρός εξηγεί πως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και εξάντληση.

Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί τον λόξιγκα;

Αν το παρατηρήσεις καλά, την τελευταία φορά ο λόξιγκας σου ήρθε μετά από ένα μεγάαααλο χορταστικό γεύμα, φυσικά ύστερα από ένα βράδυ με πολύ αλκοόλ ή αμέσως μετά από μια στιγμή υπέρμετρου ενθουσιασμού. “Σπάνια, ο λόξιγκας μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης” εξηγεί ο γιατρός που σου δίνει τις πιο συνηθισμένες αιτίες του:

– Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού

– Η κατανάλωση ανθρακικών αναψυκτικών

– Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

– Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

– Ο έντονος ενθουσιασμός ή το συναισθηματικό στρες

Τι μπορείς να κάνεις;
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά… μυστικά για να κοπεί ο λόξιγκας. Άλλος θα προσπαθήσει να σε τρομάξει, άλλος θα σου πει να κοιτάς ψηλά, να κρατήσεις την αναπνοή σου… Τι απ’ όλα όμως μπορεί να φέρει αποτέλεσμα; Ο κύριος Ηλιάδης εξηγεί: “Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος για να σταματήσει ο λόξιγκας, αν έχετε μια κρίση λόξιγκα που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, οι ακόλουθες πρακτικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση:

1. Φάε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2. Ανάπνεε για μερικά δευτερόλεπτα μέσα σε χαρτοσακούλα

3. Κάνε γαργάρες με παγωμένο νερό

4. Κράτησε την αναπνοή σου για μερικά δευτερόλεπτα.

Πώς θα αποφύγεις τον λόξιγκα;
Εδώ που τα λέμε, αν δεις ξανά τους λόγους που σε πιάνει λόξιγκας θα καταλάβεις πως μάλλον μπορείς να τον προλάβεις. Έχει να κάνει με κακές συνήθειες και υπερβολές που σαφώς και μπορείς να μετριάσεις. “Ίσως μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα των βραχυπρόθεσμων επεισοδίων λόξιγκα με την αποφυγή κάποιων παραγόντων που το προκαλούν”:

– Απόφυγε να τρως μεγάλα γεύματα.

– Απόφυγε τα ανθρακούχα αναψυκτικά ή το αλκοόλ.

– Απόφυγε τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία.

Εναλλακτικές θεραπείες
Ο γιατρός σημειώνει πως πολλές φορές, εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν σε περίπτωση που ο λόξιγκας κρατά καιρό και δεν ανταποκρίνεται σε άλλα πρακτικά μέσα. Η ύπνωση ή ο βελονισμός είναι πρακτικές που μπορεί να είναι χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει λόγος να επισκεφτώ τον γιατρό;
Όπως αναφέρει και ο γιατρός, τις περισσότερες φορές ένας λόξιγκας θα προκαλέσει τα γέλια, ε και λίγο εκνευρισμό. Αν όμως επιμένει, τότε πρέπει να δεις το θέμα πιο σοβαρά. “Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας αν ο λόξιγκας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες ή αν είναι τόσο σοβαρός και έντονος ώστε να προκαλεί προβλήματα με τη λήψη φαγητού ή την αναπνοή σας”.

Ο λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Μην το αμελήσεις λοιπόν και πάρε τη συμβουλή γιατρού, γιατί ενδέχεται να είναι ένδειξη κάποιας άλλης ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι εκείνος που έπειτα από εξέταση και συζήτηση θα μπορέσει να εξακριβώσει τους λόγους που ο λόξιγκας επιμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα.
Προσοχή λοιπόν γιατί ίσως όταν η διάρκειά του ξεπερνά τα δύο εικοσιτετράωρα να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

© 2025 tlife.gr